ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вдигат със закон наказанията за лека и средна телесна повреда

ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вдигат със закон наказанията за лека и средна телесна повреда

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат два законопроекта, внесени днес общо от парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България".

Повод са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора Михайлова. В резултат на садистично нападение с макетен нож, извършено от 26-годишен мъж, тя има 400 шева по главата и цялото тяло, освен това е със счупен нос и обръсната коса.

Първият проект е за промяна на Наказателния кодекс.

С него се завишават наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда.

Който причини другиму средна телесна повреда вече ще се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода.

Промяната е в чл. 129 от НК.

Възможността да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда отпада от чл. 130 на НК. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв.

Домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, гласят поправки в чл. 2 на Закона за защита от домашно насилие, внесени отново с общ законопроект от трите парламентарни групи.

"Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или интимна връзка", гласи новият текст от закона.

Той постановява, че „интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения.”

Въвежда се и още една промяна. Защита по закона може да търси всяко лице, "което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка“.

С предлаганите изменения в Закона за защита от домашното насилие се разширява кръгът на лицата, които попаднат под защитата му, като по този начин се попълва една празнота по отношение на значителна група лица, които са в интимни фактически отношения, независимо дали споделят едно домакинство, гласят мотивите на вносителите.

Водени от дълга си пред обществото предлагаме промени, които да дадат адекватен отговор на зачестилите напоследък зверства, заявяват в мотивите си за промяна на НК трите групи в парламента.

Промените в двата закона ще бъдат гледани на извънредно заседание в понеделник, съобщиха от администрацията на парламента.

Комисията по правни въпроси ще заседава извънредно в четвъртък, за да приеме поправките в Наказателния кодекс. 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Това не е демократично и нарушава правата ми да нанасям телесни повреди.

    01 Авг 2023 17:47ч.

    Ще сезирам органите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като те осъди дъщеря ти за икономическо насилие

    01 Авг 2023 18:37ч.

    че не си я пратил на почивка на Бали, ще ти мине възмущението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    01 Авг 2023 18:26ч.

    А да разграничат повече типове и степени на подобен род деяния?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян от Пловдив.

    01 Авг 2023 18:28ч.

    Май все започва да ми намирисва тая работа. . Но още е рано

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато тълпата пише законите

    01 Авг 2023 20:16ч.

    то е беззаконие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време е да се криминализират

    01 Авг 2023 20:49ч.

    някои политически решения, които причиняват бедност, бездуховност, безпаметност, постоянен стрес и измами на нацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно

    01 Авг 2023 23:46ч.

    Вярно! Но те самите, които ги причиняват няма да ги напишат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подкрепяме криминализацията на умишлен духовен и физически упадък!

    02 Авг 2023 2:49ч.

    100+ . То не се издържа вече, пуснали са цялата държава по пързалката стремглаво право към борче. Чудно защо олигархията си кюти и си мисли, че ще остане недосегаема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    01 Авг 2023 21:26ч.

    Смехотворно покачване, смехотворни глоби. Просто отбиване на номера. А покриване на разходите при лечение при нанасяне на лека или средна телесна повреда? Кой ще ги покрива здравната каса ли, дето поема една осма от разходите за изправяне на счупена носна преграда?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо няма да направят

    01 Авг 2023 23:47ч.

    Което да е полезно на хората. Ще въртят номера, и текстове от ИК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дайте пример от държава въвела закони с високи наказания

    02 Авг 2023 2:55ч.

    срещу "домашното насилие" и НАСИЛИЕТО да е спряно, намалено, ограничено при съпоставка "преди и "след" . Какво сте истерясали като чули райски газ - СЪС ЗАКОН НЕ СЕ БОРИ НАСИЛИЕТО, ГРАБЕЖИТЕ, ПОБОИЩАТА и т.н. Ликвидират се причините за насилието, ама вие никога не сте чували за тази най-ефективна мярка - махат се ПРИЧИНИТЕ за насилието!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 213

    02 Авг 2023 3:00ч.

    Преди няколко години, по повод зачестили нападения над екипи на бърза помощ, се приеха едни подобни утежнения. Ефект нулев! Струва ми се, че и тук ще се постигнат същите "успехи".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емоционално насилие при

    02 Авг 2023 3:20ч.

    Интимна връзка - 8 години затвор ? очевидно се прави нормалните мъже и жени да не се …т , и дори да не с доближават ! Току виж възникнала интимна връзка , единият се почувствал емоционално насилен и праща другия за 8 г. в панделата ! Законодателство от идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редник

    02 Авг 2023 8:58ч.

    Като че ли колегите от форума са по наясно какво трябва да се направи, отколкото политиците ни, особено днешните. Превенция, опростени съдебни процедури с къси срокове и без възможност за шикалкавене, ефективни присъди и тогава ще стане. Иначе ала бала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи