"Дойче веле": Украйна под натиск. Руснаците напредват по всички линии

"Дойче веле": Украйна под натиск. Руснаците напредват по всички линии

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руснаците са успели да завладеят две селища на югоизток от Купянск - Табаивка и Крохмалное - и напредват също на североизток. Край Авдеевка битката за надмощие до голяма степен е в застой, но Русия концентрира все повече сили в района, което вероятно означава, че предстоят засилени удари срещу украинските защитници на града, пише още германската обществено-правна медия ZDF. В същото време руските части напредват и към Бахмут. 

Сред основните проблеми, пред които е изправена украинската армия, е недостигът на муниции за противовъздушната отбрана. Русия многократно обстрелва основни украински градове, включително и Харков, с ракети и дронове, което показа слабостите в противовъздушната отбрана на Украйна. На 2 февруари руски дронове нанесоха удари по индустриалния град Кривой Рог. Електрозахранването на голяма мина беше прекъснато, което остави миньорите в капан под земята. Те бяха спасени едва след като електрозахранването беше възстановено. 

Украйна нанася удари по Крим

Въпреки това Украйна все още е в състояние да нанася удари по руски военни цели на Крим. Показва го потапянето на катера “Ивановец” в нощта на 31 януари срещу 1 февруари, припомня ZDF.  Украйна атакува две руски военни летища на окупирания полуостров, като на летището Белбек бяха поразени най-малко три руски военни самолета. Освен това е бил засегнат и команден център на военновъздушните сили. Според непотвърдени данни от украински и руски източници високопоставеният генерал Александър Татаренко и още няколко щабни офицери са били убити при атаката.

Във войната на изтощение Русия има преимущество, пише АРД. Москва инвестира много в своята отбрана и увеличи производствените си капацитети. Освен това получава муниции отвън, включително от Северна Корея.  

Липса на боеприпаси

“В доста трудна ситуация сме. Ако спестяваме, боеприпасите могат да стигнат за още месец и половина”, казва пред АРД украинският военен експерт Андрей Камаров. И отбелязва, че Русия струпва все повече сили по ключови точки на фронта. "В Авдеевка, в района на Купянск и в Лиман. Врагът скоро може да започне да оказва много силен натиск и тогава ще стане критично”, предупреждава Камаров. 

Ефектите от всичко това са видими на фронтовата линия, казва американският военен анализатор Майкъл Кофман. “Русия държи инициативата по по-голямата част от фронтовата линия и има значително огнево предимство. Според мен Украйна се нуждае от около 3000 артилерийски снаряда на ден, но вероятно разполага с не повече от 2000. Това донякъде се дължи на факта, че американската помощ в момента е много пестелива.” 

Помощта от САЩ и ЕС се бави 

В американския Сенат междувременно бе представен законопроект, който предвижда над 60 милиарда долара подкрепа за Украйна,  както и още 10 милиарда за хуманитарна помощ в Газа и Украйна. Далеч не е сигурно обаче дали законопроектът ще бъде подкрепен и в Долната камара на Конгреса, където водещи републиканци вече се обявиха против. 

Европейският съюз също не успява да удържи на обещанията си, отбелязва АРД. ЕС трябваше да предостави на Киев един милион снаряда. Едва малко повече от половината от тях обаче ще бъдат доставени навреме.  

Междувременно Украйна обяви плановете си да произвежда все повече дронове. Декларираната цел е до 2024 г. в Украйна да бъдат произведени един милион безпилотни летателни апарати, информира ZDF. 

Източник: "Дойче веле"

 

 

Коментари

  • Делта

    05 Фев 2024 15:58ч.

    "Дойче Веле" : от нас ще чуете истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    05 Фев 2024 16:32ч.

    Направо са най-честните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • една забележителна черна станция

    05 Фев 2024 16:03ч.

    Стара им е информацията за Авдеевка. При Работино също раздвижването е на доста голям периметър вече. Средният темп на настъплението по целия фронт е достигнал 0,7 - 1 км на ден в повечето ключови участъци. що се отнася до потапянето на катера Ивановец, сериозни доказателства така и не се появиха, освен един Рибар и няколко клоуна от военкорите, които показват същото, което показва и агенцията фейкнюз на урките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    05 Фев 2024 16:18ч.

    Всички плачат за снаряди, но и при този разход гаубиците вече трябва да са тотално амортизирани.А като изключим чехите вече няма кой да ги произведе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крумов

    05 Фев 2024 17:03ч.

    Аиде стига с таз руска дезинформация и пропаганда. Ще кажа на тагаренко да ви арестуват като руски шпиони. Ама ха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    05 Фев 2024 17:07ч.

    В момента е зает. Перспективата да се наложи да работи(интересно кво ) сигурно го ужасява повече от руски шпион.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крумов

    05 Фев 2024 17:11ч.

    Прав си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаещ

    05 Фев 2024 20:20ч.

    Ако питате тагаренко Няма такова нещо но този трябва да е наясно че българския народ не е с него да слага каската и да заминава за Украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи