"Дойче веле" отказа право на отговор на Румен Радев

"Дойче веле" отказа право на отговор на Румен Радев

Румен Радев и германския президент Щайнмайер

На президента Румен Радев е било отказано право на отговор от немскоезичното издание на "Дойче веле" за статия с "редица твърдения, категорично неотговарящи на истината". За това информират от пресслужбата на Радев.

"В навечерието на посещението на българския държавен глава в Германия, немскоезичното издание на "Дойче веле" публикува статията "Двете лица на Румен Радев". Материалът не отговаря на професионалната етика и журналистическите стандарти, още повече, че редица твърдения, свързани с дейността на президента Румен Радев, категорично не отговарят на истината. Разбира се, право на една свободна медия е да интерпретира обществените процеси, но когато този анализ се базира върху неверни слухове и интерпретации възниква въпрос за достоверността и почтеността на представената информация", обясняват от президентството и продължават:

"По тази причина на 16 май прессекретариатът на държавния глава изпрати право на отговор до "Дойче веле", като до днес все още няма публична реакция от страна на медията. Не се вписва в традициите на една свободна обществена медия да отказва право на отговор по отношение на публикуван материал, срещу който има аргументирано възражение, че внушава определени недостоверни изводи".

Ето и пълния текст на писмото, изпратено от президентството до редакцията на германското "Дойче веле": 

Уважаеми г-н Лимбург,

Уважаеми г-н Неринг,

Пиша Ви това писмо във връзка с публикуваната на 13 май т.г. статия "Двете лица на Румен Радев" на интернет-страницата на "Дойче веле".

Считам, че информирането на германската общественост за теми, свързани с България, се гради на отговорността на една обществена медия към гражданите и на двете държави. В този процес водещи следва да са фактите, независимо от пристрастията и убежденията на анализаторите. Обективното отразяване е важно условие за утвърждаването на образа на всяка медия като надежден източник на информация. Тази значимост нараства още повече, когато става въпрос за възприятията, които тя създава в гражданите на две приятелски и съюзнически държави.

В статията "Двете лица на Румен Радев" тези принципи не са спазени и направените изводи се базират предимно на неверни внушения, а не върху реални факти.

Общественото и политическо противопоставяне между президента Румен Радев и правителството на бившия премиер Бойко Борисов по същество не е сблъсквало "прозападна и проруска" противоположности. Тези понятия са плували единствено в пяната на политическия дебат в България, чиято цел е бил опитът на бившите управляващи да прикрият категоричното отхвърляне от държавния глава на порочния корупционен модел на срастване на държавни институции и бизнес. Впрочем този корупционен модел бе отхвърлен от българските избиратели на последните парламентарни избори и това няма как да е убягнало на редакторите на DW.

Недоумение предизвиква внушението в статията, че президентът Радев черпи подкрепа за своя висок политически рейтинг от успешни министри в служебното правителство, които заемат днес ръководни функции в действащото българско правителство. DW би трябвало да е наясно, че президентът назначава министрите и тяхната дейност може да се разгърне само и единствено в резултат на неговото доверие и в изпълнение на дефинираните от президента приоритети: борба с корупцията, прозрачност и законност.

Войната в Украйна и многобройните кризи в Европа рушат като цяло доверието в политическата класа. Но няма никаква логика в твърдението, че призивите на българския президент за незабавно прекратяване на военните действия в Украйна, връщане към диалога и недопускане на прякото въвличане на България във военния конфликт, са довели до отлив на обществено доверие. Всички проучвания на общественото мнение в България ясно показват, че българското общество категорично отхвърля алтернативни позиции.

Използвам повода за да напомня, че президентът Румен Радев осъди агресията и войната на Русия срещу Украйна не при посещението си в Прага на 10 май, а още на 24 февруари на свиканата от него среща на институциите в София. И това не е еднократен акт от страна на държавния глава. Войната в Украйна е огромна заплаха за международния мир и сигурност, а социалните и икономическите последици от нея се чувстват много по-силно в България, в сравнение със страните от Западна Европа.

И както е вярно, че България е "лоялен съюзник", също толкова вярно е, че като "носител на мира" в ЕС и НАТО, тя може да отстоява своите позиции и виждания. Това е демократичният подход, на който се изграждат съюзническите отношения и това ще бъде и в бъдеще, неизменна позиция на Румен Радев като държавен глава.

Изключително важно е да се разбере, че за разлика от повечето европейски държави, България има огромна историческа диаспора в Украйна. Стотици хиляди българи живеят днес в зоните на бойните действия и президентът Румен Радев беше първият политически лидер в България, който призова за изпращането на защитно оборудване за населението в тези региони. Същевременно българският държавен глава категорично не приема български боеприпаси и смъртоносно въоръжение да бъдат изнасяни, за да не бъдат използвани те в зоните на ожесточени сражения, в които са концентрирани и голяма част от етническите българи в Украйна.

Напълно невярна е тезата, че президентът Румен Радев е изразявал позиция срещу съюзническата подкрепа за засилена охрана на българското въздушно пространство в условията на военен конфликт в съседство. Ако статията се градеше върху публичните изказвания на президента и официалната информация, публикувана на интернет-страницата на президентската институция, а не на манипулативни медийни интерпретации, нямаше да се стига и до подобни неверни твърдения. Още повече, че като командир на българските Военновъздушни сили именно Румен Радев организира първата съвместна мисия за охрана на въздушното пространство на България със съюзниците. На дневен ред обаче е въпросът дали българските Военновъздушни сили ще могат в близко бъдеще изобщо да участват в подобни мисии и държавният глава очаква от отговорните институции в България спешни мерки за разрешаването на този проблем.

Президентът Румен Радев не е започвал политическата си кариера от Москва, независимо от користните внушения, за да се "приземява" там. Преизбирането на президента през ноември 2021г. е достатъчно доказателство за оценката, която българските избиратели дават на тази безпомощна пропаганда. Отговорността на държавния глава Румен Радев е пред българите, които са му гласували доверие. Както Ви е известно, други европейски политици обаче са избрали да представляват руски интереси и капитали и в това отношение политици от Германия не правят изключение.

Моля, настоящето писмо да бъде считано за право на отговор на президентската институция в България на статията в "Дойче веле" и да бъде публикувана на интернет-страницата на медията.

С уважение, 

Кирил Атанасов

Секретар за връзки с медиите на Президента на Република България

 

 

Източник: "Дойче веле"

Коментари

  • Мисли логично

    19 Май 2022 11:52ч.

    "Свободните" медии блокираха Тръмп, че един Радев ли няма да блокират !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    19 Май 2022 12:05ч.

    И откога DW е свободна медия? Свободата в Германия се свежда до практиката, например, едни и същи басейни и плажове да се посещават едновременно от нудисти и напълно забулени мюсюлманки. Такива свободи ще възродят фашизма, още повече, че там, където е имало фашизъм, рано или късно пак ще се прояви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васил

    19 Май 2022 16:12ч.

    DW са си живипедераси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Май 2022 18:05ч.

    Да отиде в синагогата за да се оплаче на равина, тъй като тази медия/ както всички световни / е юдейска !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сериозно?

    19 Май 2022 11:56ч.

    Амчи къде останаха "свободата на словото","евроатлантическите ценности","другата гледна точка"?А?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    19 Май 2022 11:58ч.

    Май само българите не са разбрали че със свободните медии, демокрацията и правото на друго мнение западния свят приключи. Западът влезе във война и сега всички медии са във военнен режим на пропаганда. Само някои наивници си мислят че медиите сега са свободни. Само разни малки медии като Гласове все още са независими докато не ги хакнат, затворят, забранят за достъп и т.н..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не бе

    19 Май 2022 12:03ч.

    Не бе колега,всички сме наясно с това.Прав си,ма смешното е,че точно тези меди продъжават да тръбят истерично,че това е "сбодният,демократичен и цивилизован" свят.Голям майтап.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    19 Май 2022 12:09ч.

    Когато се говори за "сбодния,демократичен и цивилизован свят", това вече звучи винаги иронично. Никой в България не вярва вече на тези клишета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    19 Май 2022 12:13ч.

    не знам дали никой не вярва. Според мен едно поне 20-30% от населението си вярва на бтв-то и на лидерите на " коалицията"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И мен

    19 Май 2022 12:20ч.

    И мен,да ти кажа, това най-много ме притеснява и ужасява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    19 Май 2022 11:59ч.

    ама кои вярва на доиче веле те не разбраха че сега е 21 век живеят си в епохата на студената воина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    19 Май 2022 12:13ч.

    Трябва да се последва светлия пример наложен от Урсула фон дер Лайен и европейските бюрократи и Дойче Зеле да бъде забранено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе то кой ли

    19 Май 2022 12:23ч.

    възприема сериозно писанията в Дойче Зеле?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе то кой ли 19 Май 2022 12:23ч. възприема сериозно писанията в Дойче Зеле?

    19 Май 2022 13:25ч.

    Илитератите от Хрвардския ПУЦ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    19 Май 2022 12:23ч.

    Въпросът е: Защо? Подготвят го за подчинена позиция за Македония?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плурализъм

    19 Май 2022 12:30ч.

    вече е мръсна дума

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • USAID fuer Sauerkraut

    19 Май 2022 12:35ч.

    Страда, страда нашият президент от подобен отлив на синергия в дойчовския клон на USAID.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свободата на словото и каквато и да е друга свобода включва ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ

    19 Май 2022 12:48ч.

    Румен Радев и цялото ни президентство не поемат такава ЛИЧНА отговорност за ролята си на "троянски кон" в ЕС. В случая, лична отговорност е да подадат оставките си и да продължат да си имат своето ЛИЧНО мнение. Тогава може и да получат достъп до СВОБОДНА медия, която носи ЛИЧНА отговорност, спазвайки принципите на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    19 Май 2022 13:28ч.

    И кои са тези “свободни” медии, носещи “лична” отговорност и кои са тези “принципи” на ЕС ? Свободни, ама само ако пропагандират тяхната гледна точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    19 Май 2022 18:07ч.

    "Личната отговорност" е да приемеш, че цензурата създава "свободните медии", че в съответствие с "принципите на ЕС" нацизмът е хуманизъм, да одобряваш финансирането на войната от "Фонд за мир" и т.н. Гьобелс може само да мечтае за информационната политика на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • DW е радиоточка на ДД на САЩ

    19 Май 2022 13:00ч.

    Така че Радев получава чембери не от Германия, а от Началниците. Не е лесно, наистина , да си толкова двуличен ! Да съчетаваш едновременно пацифизъм и синергия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    19 Май 2022 13:06ч.

    Опитвам се да следя Дойче Веле, от известно време ми прави впечатление, че е прекалено проамерикански ориентирано, почти пълно покритие с всички отвъдокеански схващания. Така беше и с ковида. Твърде впечатлява типичната за тях дисциплинирана подчиненост на официалната американска позиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от известно време ми прави впечатление, че е прекалено проамерикански ориентирано

    19 Май 2022 13:26ч.

    Това "известно време" е поне от 50 години. Преди това - нямам впечатления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    20 Май 2022 15:18ч.

    хахахах , то винаги е било!! Само че просто говорът е тип европейски, а не тип САЩ!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги до Дзопино

    19 Май 2022 13:24ч.

    Точно така е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Дойче веле" отказа право на отговор на Румен Радев

    19 Май 2022 13:24ч.

    Има си хас... Те не са ли в. Правда на неолибералната секта в Европа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иВан Гог-ов

    19 Май 2022 13:36ч.

    Аз ако бях на мястото на президента Радев, докато вестник ''Дойче Веле'' не ми се извинят официално на първа страница с едър 3 сантиметров шрифт, на техния жълтеещ вестник, щях да откажа посещението си в Германия! Имаме и още много какво да им кажем на Германия, ама да не падаме до тяхното ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко забавна безпристрастна статистика

    19 Май 2022 13:38ч.

    Имат още 73 години да мигат на парцали .....они си знаят защо....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво мисли СЕМ по въпроса?

    19 Май 2022 13:43ч.

    Допустимо ли е една електронна медия, която се разпространява на български език, да не даде право на отговор и то не на кого да е, а на държавния глава на България? Ами ако утре Дойчо Велев публикува новина, че Радев е обявил война на САЩ, дали ще му дадат право да опровергае това? Вече направо ме е гнус от всичко западно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    19 Май 2022 14:34ч.

    В случая Радев също не е прав, не, че от вестника са, но няма такова нещо като факти. В момента, в който ние наблюдаваме едни факти, ние вече ги тълкуваме през нашите разбирания и ценности. Ние автоматично правим различни изводи и ни провокират към различни действия, подобно както майката и мащехата, наблюдавайки едно и също дете! Журналистите имат право на такъв собствен поглед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    19 Май 2022 14:37ч.

    От друга страна Радев не може да отрече руската намеса в избора си, тъй като всички русофили бяха двигател на така наречените протести, които съдържаха повечето елементи на преврата, когато се унищожава изцяло конкурента! Затова нека не говори за избори, избори щеше да има и без преврата! Със сигурност не е САМО руски избраник! Очевиден е съюза по определени теми на русофили и соросоиди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    20 Май 2022 15:21ч.

    не си прав Радеф излъга всички членове на БСП, симпатизанти и русофили че той е такъв!! Просто щото повечето са глупаци и не чуват когато говори хасковския шмекер и не го анализират!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Май 2022 14:37ч.

    айде пак ремаркетинг за простият мат'рял, всички ние много добре знаем кой държи юздите на тая помия+канцлер-акта. та това репозициониране на продукта на херо може да мине само пред най-малоумната рая 70+, тотално изветряла впрочем - троемореца путинист, хм...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    19 Май 2022 14:37ч.

    Такива нещица с правата на хората да се информират, да говорят, да протестират, в крайна сметка ще ни отблъснат още по-надалеч от "идеалите" на европейския съюз. После Путин провеждал хибридна война ...Нещо не дрънчи на демокрация,както образно и звуково се изразява наш Киро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гомнойче Веле е

    19 Май 2022 15:10ч.

    една долнопробна клоака....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашистки кръвопийци

    19 Май 2022 15:12ч.

    Хляб Симид -Добруджа-1.95 лв за 660 грама в Лидл...добре ли е ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    20 Май 2022 15:23ч.

    на Радеф му се пече специален хляб за да се не излага като вземе да приказва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    19 Май 2022 15:50ч.

    Не мога единствено да назова името и чина на америк. офицер за свръзка, който е поръчал и контролирал публикуването на тази статия.ДВ е една либерално-глобал. псевдомедия, изцяло на хранилка на правилно мислещите. Кое е важно за нас?! Атакуват Радев. Тове е много добре! Когато приоритет №1 беше изчегъртв шайката, Радев сътрудничил на Козяк, но вече очевидно отказва пълно послушание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • муха за смазване

    19 Май 2022 15:51ч.

    тоя радев пак на рецитация ли е тръгнал, аман от дребни души

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    19 Май 2022 15:54ч.

    индиректно това подсказва, че Радев е бил подведен от козяк. Не е добре един държ. глава да демонстр. наивност, но това е по-добрият вариант. Към настоящия момент президентът при известно съобр. с даденостите се е върнал преимущ. на патриотична вълна и проявява загриженост за Бг. Защитана нейните интереси и суверенитет. Тази му позиция очевидно дразни саш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    19 Май 2022 15:58ч.

    Когато тук отделни потребители пееха химни и дитирамби в прослава на партията-държава гепп, в не по-малка степен възхваляваха ненаподобимите лични качества на първия ръководител и достиженията му на сексуалния фронт, други хора протестираха ежедневно МЕСЕЦИ! В пек, дъжд, сняг! ДБ бяха на стълбите на банката, бсп около шадравана, млад пред презид, патриоти навсякъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Немското Работническо дело

    19 Май 2022 15:59ч.

    Преди 1989г. "Доче веле" имаше тежест съпоставима с Би-би-си. Днес "Дойче веле" е немското "Работническо дело" на либерастния комунделизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    19 Май 2022 16:03ч.

    Никой да не смее да ми пробутва тъпанарска прогерб пропаганда, защото ще си кажем много тежки думи, от които много ще боли! Тези, които стояха по къщите си, четяха оПИКания сайт на недялко и с надежда потриваха ръце, ама след това идеха да пишат тук, защото докосването до оПИКаните си беше много сериозен повод за срам и позор, ДА ЗАМЪЛЧАТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    19 Май 2022 17:45ч.

    Дойче ммм... Веле се държи като пр@днал в асансьора: мълчи, мига като плъх в брашно и се прави, че няма нищо общо с цялата смрад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    19 Май 2022 21:17ч.

    Какво право на отговор, то правото е на дойчланд юбер алес .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    19 Май 2022 21:36ч.

    статијата в DW не е публикувана на 13 мај 2022 както се твърди в горната стаија а на 16 мај. Bulgarien: Die zwei Gesichter von Präsident Rumen Radew 16.05.2022

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    19 Май 2022 22:00ч.

    Г-н Президент Радев,да не Ви пука,от действията на тези шваби,които са ненавиждани от много народи,най вече от хората на бившия Съветски съюз.Понеже Вие водите толерантна политика по отношение на войната в Украйна,злопаметността на немските фактори,особено избуя.За Вас е от значение какво мислят българите за Р.Радев,а Вие го знаете:Добро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи