Дойче веле": Конфликтът между Тайван и Китай: има ли опасност от военен сблъсък

Дойче веле": Конфликтът между Тайван и Китай: има ли опасност от военен сблъсък


Китай смята Тайван за своя територия и е твърдо решен да “обедини" демократично управлявания остров с континента - ако се наложи и насилствено. Напрежението между двете страни расте.

През последните години напрежението между Китай и Тайван за статута на острова допълнително се изостри. Пекин има териториални претенции и държи на „обединението" на острова с континента - ако трябва и със сила. При евентуално военно противопоставяне обаче биха могли да се намесят и САЩ, тъй като Вашингтон поддържа специални отношения с Тайпе. В какво точно се състои конфликтът?

Как започна всичко?

Китай и Тайван се движат в различни посоки от 1949 година. Тогава гражданската война в Китай приключи с победа на комунистите начело с Мао Цзедун, а победените националисти, водени от основния враг на Мао и лидер на партията Гоминдан - Чан Кайшъ - се оттеглиха в Тайван.

Оттогава Тайван се управлява независимо и официално носи името Република Китай, докато континентален Китай официално се нарича Китайска народна република. Правителството на Тайван, който има 23 милиона жители, се избира демократично. Вече над седем десетилетия Пекин възприема Тайван като отцепническа провинция, която трябва да бъде „обединена" с континента.

Какъв е международният статут на Тайван?

Становището на Пекин е, че има само един Китай, а Тайван е част от него. Китайското правителство оказва натиск върху всички страни по света да възприемат това становище и да прекъснат дипломатическите си отношения с Тайван. В момента само 14 държави поддържат дипломатически връзки с Тайван.

Страната не е представена в нито една от агенциите на ООН, но членува в организации като Азиатската банка за развитие и Световната търговска организация. Фирмите по цял свят също са под натиск от Китай - да възприемат Тайван като негова част, а който се противопостави, си носи последствията, като например Литва. Понеже балтийската република отвори през 2021 година дипломатическо представителство в Тайпе, Китай прекрати своите търговски връзки с нея.

Какви са отношенията на САЩ с Тайван?

След като в континентален Китай на власт дойдоха комунистите, САЩ в продължение на три десетилетия признаваха правителството в Тайпе за правителство на цял Китай. През 1979 година обаче Вашингтон прекъсна дипломатическите си отношения с Тайпе, прекрати двустранния договор за защита и установи формални дипломатически отношения с Китай.

Но неофициалните връзки с Тайпе не са преустановени - САЩ продължават да продават военно оборудване на Тайван за самозащита, макар Пекин нееднократно да ги е предупреждавал да не правят това. А и американски военни кораби постоянно патрулират в района, за да демонстрират там американската военна мощ.

Целта на САЩ е да се гарантират мирът и сигурността в Тайванския проток, който дели острова от континента - затова и правителството би искало статуквото да се запази. При управлението на Доналд Тръмп оръжейните доставки за Тайван се увеличиха - продажбите надхвърлиха сумата 18 милиарда долара. А сегашният президент Джо Байдън подчертава, че в случай на китайско нападение САЩ ще окажат помощ на Тайван.

 


Тайванският проток разделя острова от континентален Китай

Междувременно и Китай изпраща все повече военни кораби в Тайванския проток, както и бойни самолети, бомбардировачи и разузнавателни самолети в близост до Тайван, за да демонстрира военна мощ. Готовността да се стигне и до използване на сила и нарастващите военни способности на Китай на фона на влошените отношения между двете страни подклаждат опасенията, че може да избухне открит конфликт.

Как изглеждат отношенията днес

Откакто през 2016 година за президентка на Тайван бе избрана Цай Ингвен, отношенията между двете страни ескалират. Движението за формална декларация за независимост на Тайван набира сили, партията на президентката твърдо поддържа независимостта на острова.

Цай оспорва съществуването на консенсуса от 1992 година - политическо споразумение между представители на Тайван и Китай, в което е записано, че има само „един Китай", макар представите за това как трябва да изглежда да са различни.

Освен това президентката и нейната партия увеличиха военните разходи - до рекордните 16,7 милиарда евро за тази година, а Цай за втори път в рамките на шестгодишния си мандат проследи лично как вървят годишните военни учения по море и по въздух. Президентката изрично похвали решителността на военните да отбраняват острова.

В коментар по повод ученията говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян повтори предупрежденията на Китай: „Опитът на Тайван да се изправи на пътя на Китай с военни средства прилича на богомолка, която се опитва да спре бойна колесница", каза той.

 

Източник: DW

 

 

 

Коментари

 • j.jelevban-Чиста пропаганда на Доче Веле

  02 Авг 2022 12:11ч.

  Вероятно на запад добре са промили мозъците на населението.Но на изток все още има дето четат и знаят.Номерата с Чехия/Словакия,Сърбия/Словения,България/Македония и т.н пред Китай няма да минат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Китай

  02 Авг 2022 12:15ч.

  Покрай Украйна САЩ отвориха очите на Китай.Неглежирането на милитаризацията на част от народа ти от САЩ рано или късно се обръща със страшна сила срещу теб./бел. народностите в Китай са много повече от СССР и Русия но отдавна те са една нация/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban -Прогноза

  02 Авг 2022 12:18ч.

  Китай е несравнимо по търпелив от Русия.И времето работи за него.Ако САЩ не ескалират Китай ще си трае и чака ''трупа на врага му да мине по реката''

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • J.Jelevban - АБЕ

  02 Авг 2022 12:28ч.

  Пак съм изписал един куп глупости ама нали трябва да си заработя копейките,че нещо поскъпна водката Савой патронче....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban- къде Ви намират

  02 Авг 2022 13:30ч.

  Невежи тролове.Криещи се зад чужди никове.Четете бе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монгол

  02 Авг 2022 13:54ч.

  По-голямо падение от това да цитираш европейското CNN няма бе, Гласове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи