"Дойче веле": Ирак иска да криминализира еднополовите връзки

"Дойче веле": Ирак иска да криминализира еднополовите връзки

Иракските политици искат да криминализират хомосексуалността, също като повечето държави в Близкия изток. Активистите казват, че новите заплахи за ЛГБТИ общностите се основават на погрешни представи за традициите.

Повечето хора около него нямали представа, че той се идентифицира като гей, разказва пред ДВ един 20-годишен иракски студент. И добавя, че животът в град Наджаф, в южната част на страната, е относително консервативен, а за него лично – и опасен.

„Веднъж бях облякъл розова риза и започнаха да ме унижават само заради това“, разказва Хайден, чието истинско име не публикуваме, за да го опазим от посегателства. „Хората са унижавани и дори убивани, само защото не изглеждат като другите“, добавя младежът.

Нов закон ще криминализира хомосексуалността

Хайден обяснява, че за ЛГБТИ общността в Ирак нещата се влошават. Хората от тази общност всекидневно са подложени на агресия и унижения, при това още преди приемането на нов закон, с който правителството планира да криминализира хомосексуалността.

Засега Ирак е една от трите арабски държави в Близкия изток, които не забраняват изрично еднополовия секс. Другите две са Йордания и Бахрейн. В останалия арабски свят еднополовите връзки са забранени, като наказанията варират между глоби и дългогодишно лишаване от свобода, а в Саудитска Арабия хомосексуалните са заплашени дори от смъртно наказание.

Подложки за чаши, изработени от ЛГБТИ активисти в Ливан

Ареф ал Хамами, депутат в Иракския парламент, смята, че законът ще бъде приет, въпреки критиката от страна на местни и международни групи за защита на човешките права. „Ние сме мюсюлманска страна със своите обичаи и традиции. А ислямът забранява подобни действия“, казва той пред ДВ.

В Близкия изток често ще чуете точно този аргумент: че хомосексуалността не е част от тамошната култура. Но той е доста съмнителен. Точно както Библията, и Коранът на няколко пъти споменава хомосексуалността с осъдителен тон. Но отвъд религиозното осъждане, еднополовите сексуални отношения редовно се срещат в тамошните поезия и изкуство..

Редица изследователи дори твърдят, че векове наред арабската култура е била много по-толерантна към еднополовата интимност в сравнение с европейската. Положението обаче се променило в края на 19 и през 20 век. Викторианството разпространява идеята, че сексуалните наслади са греховни и срамни, а през 1885 година тъкмо британците приемат един от първите закони, инкриминиращи секса между мъже.

Арабите усърдно започват да усвояват консервативните европейски нагласи. Харвардският преподавател Султан Аламер разказва за един арабски пътешественик, посетил Париж в началото на 19 век, който бил възхитен от това, че французите не одобряват любовта между млади мъже и не я възпяват в поезията си.

Така предишната толерантност към хомосексуалността и поезията, възпяваща мъжката красота, постепенно започнали да изглеждат нещо нецивилизовано. Първите закони, забраняващи еднополовите връзки в Близкия изток, били приети като европейски внос, защото в европейските колонии се практикували европейските юридически норми.

Културна война

Днес повечето закони, които забраняват хомосексуалността в региона, се аргументират с религията, но независимо от това част от тях продължават да се коренят в британското законодателство, пренесено и в колониите на Британската империя. Това важи за Судан и Египет, например. И дори когато бившите колонизатори декриминализират хомосексуалността, бившите им колонии запазват забраните.

Еднополовите сексуални връзки се превръщат в „културна война“, смята Катерина Малакура, професор по международни отношения в реномираното Лондонско училище по икономика. „В Близкия изток отъждествяват хетеросексуалността с историческата автентичност, но това противоречи на историческите факти“, пише тя.

Според нея авторитарните правителства и религиозните фундаменталисти насъскват обществото срещу ЛГБТИ-общността само за да се задържат на власт, преструвайки се, че опазват „автентичната“ култура.

Закони, които да отвлекат вниманието

Положението на ЛГБТИ-общността в редица близкоизточни държави дори се влошава. „В момента в целия регион се е надигнала вълна на хомофобия и трансфобия“, казва професор Андрю Делатола от университета в Лийдс. В тази тенденция се вписва кампанията в Саудитска Арабия за изваждане от търговската мрежа на всички детски играчки с цветовете на дъгата, заплахите на войнствени християнски групи срещу ЛГБТИ-общността в Ливан и една онлайн кампания в Египет, която иска да убеди хората, че съществуват само два пола.

Иракският проповедник Муктада ал-Садр 

Иракският проповедник Муктада ал-Садр твърди, че еднополовите връзки са причина за пандемията.

„Според много социално консервативни хора съществува заплаха за моралните ценности, на които те се уповават“, казва професор Делатола. А неговият колега Султан Аламер пише, че на този фон редица авторитарни арабски лидери подменят изискването за демократична легитимност с претенцията да бъдат морален авторитет. „През последните пет десетилетия това се използва, за да се регулира религията и например да бъдат поставени в подчинение арабските жени“, пише той.

Правозащитниците са разтревожени от случващото се в Ирак. „Политици, които се провалиха в опита си да управляват държавните дела, сега отклоняват вниманието на хората със закони, които имат голям отзвук сред обществото“, твърди Сам, консултант в първата иракска национална организация на ЛГБТИ.

Той има предвид и редица други закони в Ирак – например срещу порнографията, за родителския надзор или пък срещу нормализацията на отношенията с Израел. „Ирак живее в сянката на една политическа класа, която се провали в опита си да състави правителство и сега иска да прикрие собствената си корумпираност. Прави го, като заблуждава хората, че тези закони опазват принципите на исляма“, казва още Сам, чието пълно име запазваме в тайна от съображения за сигурност. 


Източник: DW

 

 

 

 

Коментари

  • Катерина даже и да си

    26 Юли 2022 16:29ч.

    промени фамилията от мала на голема кура, се тая. Факт е, че всичките дъгоцветни са извънредно кресливи и са додеяли на нормалните хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лесбиеца

    26 Юли 2022 16:35ч.

    на мен ми е през папийугата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А когато унижават нормални хора всеки ден на работното място?

    26 Юли 2022 16:58ч.

    Какво да кажат тези хора? Айде розовите ризки да се скрият и да не ни занимават с пошлите си и изкуствени драми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Дойче веле": Ирак иска да криминализира еднополовите връзки

    26 Юли 2022 17:11ч.

    Та, те са криминализирани още в нашата Книга!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хомосексуализмът е грях, който води към вечна погибел, ако не бъде изповядан и изкоренен.

    26 Юли 2022 17:14ч.

    Св. Писание говори за него в Книгите Битие 18:20-22, 19:1-29; Левит 18:22, 20:13; Второзаконие 22:5; 1Кор. 6:9; Римл. 1:26-28; 1 Тим. 1:8-10; Божият съд над Содом и Гомора. Св. ап. Павел разглежда хомосексуализма като една от формите на идолопоклонство на душата, забравила Бога (Римл. 1:21-27).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    26 Юли 2022 17:33ч.

    Ако е истина - БРАВО НА ИРАКЧАНИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    26 Юли 2022 17:37ч.

    Сметам, че в нашия Кодекс на труда треба да дават едни двайсе дена платен отпуск на мъжовете да се опитват да забременяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И НЗОК да им отпусне безплатно

    26 Юли 2022 18:42ч.

    Естрогени да си бият, да им поникнат цици ! И прогестерон, като забременеят /анално/ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    26 Юли 2022 17:45ч.

    Ми много добре. Значи перверзиите в мюсюлманския свят не минават. Пък нали уж ги демонократизираха, че и Саддам даже обесиха американскоевропейските демонократизатори. Ха сега малко тишина, че да можем да чуем как се пукат с трясък откъм гърбовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • педерахчето

    26 Юли 2022 17:45ч.

    нихната мама тоталитарна, посягат на правата ни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • асинхронно практикуващ следобеден дизайнер

    26 Юли 2022 17:47ч.

    ууу долу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    26 Юли 2022 18:16ч.

    Чудя се кога ще приемат такъв закон в педеРусия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • poru4ik Galizin

    26 Юли 2022 18:20ч.

    Bravo! Evropa da vzeme primer!!! Da4kov pak li ste go iztries?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на Ирак !

    26 Юли 2022 18:39ч.

    Аз съм ИРАКЧАНИН !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Падение за Запада

    27 Юли 2022 8:27ч.

    И възход на Изтока

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи