Доц. Лозанов: Жестът на Джамбазки вероятно не е нацистки, но той има репутационен проблем

Доц. Лозанов: Жестът на Джамбазки вероятно не е нацистки, но той има репутационен проблем

 

Ако някой друг направи този жест, той няма да бъде приет веднага като нацистки, но от Джамбазки се очаква това, коментира доц. Георги Лозанов пред бТВ.

 

Европейският парламент започва проверка, след като жест на българския евродепутат Ангел Джамбазки предизвика скандал в пленарната зала. Много го оприличиха на нацисткия поздрав от времето на Адолф Хитлер.

 

„Господин Джамбазки е направил един естествен за него жест, но поставен в европейски контекст, той изглежда по различен начин“, коментира социологът доц. Мира Радева в предаването „Тази сутрин“. Според нея този жест е „показателен за „ценностен разлом“, У нас не се отделя достатъчно внимание на езика на тялото, той се неглижира, не се преподава в училище, а той създава първоначалното впечатление в другите.

 

„Склонен съм да вярвам, че Джамбазки не е направил нацистки поздрав, но той има репутационен проблем. Ако Мира (Радева) направи този жест, никой няма да сметне, че е нацистки поздрав и ще решат, че това е случаен жест. Но при него е израз на самото му мислене и един тип враждебна реч“, коментира медийният експерт доц. Георги Лозанов. Според него националистите не могат да разберат, че запазването на собствената културна идентичност не означава да си враждебен към другите. Има различни интереси, които могат да съжителстват.

 

За случилото се сега, принос имат и предишните инциденти с реч на омразата към другите от страна на Джамбазки в Европарламента.

 

Целия разговор вижте във видеото

 

 

 

 

Коментари

  • иванчо

    18 Фев 2022 9:37ч.

    откога не си си проветрявал устата в ефира, Жоре; кажи си, та да ти олекне ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    18 Фев 2022 9:39ч.

    Тъпо, Лозанов, тъпо. Как се нарича обвинението априори? Видите ли, не било нацистки поздрав, ама щом е от Джамбазки... Зайо, що си с шапка, Зайо, що си без шапка... Това са ви "цивилизационните избори" и няма значение дали са евроатлантически, опира до морал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Репутационен проблем"

    18 Фев 2022 10:16ч.

    Има авторът на горния цитат. И то сериозен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи