Доц. Кунчев: Извънредната обстановка трябва да се удължи до 15 май, отпадането и сега крие рискове

Доц. Кунчев: Извънредната обстановка трябва да се удължи до 15 май, отпадането и сега крие рискове

Отпадането на епидемичната обстановка в края на месеца крие рискове. Това обяви държавният главен здравен инспектор пред NOVA. Според доц. Ангел Кунчев извънредната обстановка трябва да се удължи до средата на май.

Покачващата се заболеваемост в западно-европейските държави не бива да се пренебрегва. Затова едно от неговите предложения е извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена до 15 май. Сред предложенията му е и премахването на зеления сертификат за влизане в страната с цел свободно движение на хората и по-добър туристически сезон.

„Предложението на експертите и по-скоро моето лично беше тя да бъде удължена до 15 май с оглед не толкова на някаква тежка ситуация.  Напротив - засега тенденцията за спад, слава Богу, продължава, а по-скоро с оглед на някои данни от няколко западно-европейски страни, където спадът спря и дори започна по-съществено покачване на броя на случаите”, заяви Кунчев.

Доц. Кунчев предлага отпадане на зеления сертификат за влизане в България. Според проф. Радка Аргирова отпадането на извънредната епидемична обстановка би довело до премахването на безплатните тестове за COVID-19, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите.

„Когато се вдигне епидемичната обстановка се получават редица рестрикции, които досега не бяха налице. Например – ще се закупуват тестове на много по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват безплатно, например от РЗИ идват хора с препоръка за безплатно изследване. Това засега се планира да не става. Аз лично съм много против това”, коментира тя.

На конференция в Боровец здравни експерти обсъждат ваксинационното покритие у нас. Една от основните теми е имунизацията на украинските бежанци. Според данни на здравните власти едва 40% от тях са изпълнили изцяло имунизационния си календар.

 

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

 • Вари го, печи го,

  26 Март 2022 14:50ч.

  то все на цървул мирише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  26 Март 2022 14:53ч.

  Покачващата се заболеваемост в най-ваксинираните държави доказва , че всичко казано от вас е било лъжа и манипулация, и всички , които не се набодохме сме били абсолютно прави !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отпадането на епидемичната обстановка в края на месеца крие рискове. Това обяви държавният главен здравен инспектор пред NOVA.

  26 Март 2022 15:19ч.

  Ха?!? Това, което имаме на снимката не е ли клиент на Гешев вече?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  26 Март 2022 15:32ч.

  Кунчев с нетърпение очаква появата на новия ватиант О'нано (след микро следва нано), за да може да се развихри като специалист по него (специалистите по о'нано се наричат о'нанисти).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  26 Март 2022 15:36ч.

  Дори и Дълбоката държава забрави за КОРОНАбесието. Сега актуален е ГЛАДЪТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи