Доц. Кунчев: До две седмици в много региони на страната ще има грипна епидемия

Доц. Кунчев: До две седмици в много региони на страната ще има грипна епидемия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Заболеваемостта от грип в някои райони на страната расте бързо. В Бургас вече обявиха епидемия. Растат доста данните и в други региони - Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Тази година вълната започва от Изток". Това заяви на брифинг държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му данните за София в момента са ниски.

"Характерното за тазгодишната епидемия е, че започва седмица-две по-рано от други години. Грипът е много динамичен. Вероятно до две седмици ще има епидемия и в другите региони", обясни Кунчев. 

„Има паралелна циркулация на двата основни типа - H1N1 и H3N2. Имаме и първите изолати на грип тип Б. Напълно възможно е и в София да бъде обявена грипна епидемия. Рядко се случва всички региони у нас да са в епидемия и да обявим национална такава”, допълни главният държавен здравен инспектор.

Грипът е много динамичен, не може да се предскаже. Това, че е започнал някъде в България, означава, че е начало на вълната. В кратки срокове, до две седмици ще обхване всички региони. Не едновременно, рядко се е случвало всички региони да са в епидемия и да обявим национална грипна епидемия. Това заяви доц. Ангел Кунчев по повод грипната епидемия, която настъпва в страната. 

Тези, които първи влязат във вълната ще са преминали пика, докато при другите настъпи и така ще се нормализира, обясни Кунчев. Той посочи, че грип тип В рядко има капацитета да предизвика епидемии.

"В София в момента няма проблем със свободни легла за децата в болниците, допълни Кунчев.

По думите му противоепидемичните мерки са съсредоточени предимно в лечебните заведения. 

"Ще има натоварване, но ако се вземат мерки навреме, ще има лечение за всеки. Важно е да няма самолечение", каза още той. 

Кунчев обясни, че решението дали децата ще излязат в грипна ваканция зависи от регионалните щабове. Гледаме заболеваемостта по възрастови групи, отсъствията от училище, търсенето на медицинска помощ и при личните лекари, и спешна помощ, търсенето на препарати в аптеките, и на базата на тези показатели регионалният щаб взима решение, обясни доц. Кунчев и добави, че такова решение вече е взето за Бургас.  

 

Източници: "24 часа", dariknews.bg, БТА

 

 

 

 

Коментари

  • ...

    10 Яну 2023 15:33ч.

    Плашилото се изказа. Веднага изпадайте в паника! Урааа, КОВИД-а иде пак! Така е, защото плебсът започна да не се интересува много от войната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    10 Яну 2023 15:36ч.

    Кунчев, чети "Истинският Антъни Фаучи" на Робърт Кенеди Младши. Явно и ти си на хранилка от хората на СЗО, Фаучи и фондацията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кунчев, Кунчев

    10 Яну 2023 15:39ч.

    грипа не се лекува, грипа се преболедува.. Само карате хората да си харчат парите за глупости..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се чуди човек КАК досега сме оцелели с грипните епидемии всяка зима, че и лято! И да ... и за грипа има ваксини ... и да ... и те не действат!

    10 Яну 2023 15:49ч.

    Съвременната "цивилизация": Ракът не е проблем, туберкулозата не е проблем, всякакви други смъртоносни заболявания за проблем, но нищожен. Нищетата не е проблем. Смазващият "живот" не е особен проблем. НОООО ................ грипът ще затрие човешката цивилизация! Грипът вече е огромен проблем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rover

    10 Яну 2023 15:49ч.

    "докато има война, има надежда". нъл тъй, гусине?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще чакаме Путин да върне вироЗа, защото само той го отмени за два дена!

    10 Яну 2023 16:01ч.

    Явно този вирус не го е страх от ваксини, но се гътва веднага от куршуми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • интересува ме

    10 Яну 2023 16:02ч.

    Кунчев, я кажи какво точно са ти направили във ВМА (където се откри американска биолаб), когато хората те мислеха за мъртъв?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грипът е страшно заболяване, точно колкото чумата из Странджата преди няколко години!

    10 Яну 2023 16:16ч.

    Споко, сега ще ядете пържола от 3D принтер от фъшкии........ да ви е сладко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отново изкопан

    10 Яну 2023 17:02ч.

    Тоя защо продължават да ни го навират в муцуните, а не е при бай Ставри заради определянето на политиката по ковидно време и над 50% повишение на смъртността през половината 2021г?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    10 Яну 2023 20:55ч.

    Пак започнаха да подават алчните си главички и танцувално да гърчат ненаситните си телца познатите ни трупоядите червеи: доц. Кунчев и шоумена проф. Кантарджиев. Очаквайте скоро на сцената да изскочи ненаситната зла ламя проф. Радкаа Аргирова, притежателка на най-късите и зодейски ръчички. Само на закуска тя изяжпо осем тави сурови кюфтета, 30 вратни пържоли от син кит и четирима младши еректирали научни сътрудници-вирусолози заедно с дисертациите им и пак гладна остава тази хищна хабиритирана ламя. След нея на арената ще исзкочи черноуниформеният проф.д-р генерал-майор Венци, последван от чувалния трупояден лешояд проф. Ангелов. След дълга ваканция ще видите и новата програма на подреватните сестри от втора линия. Те танцуват съвършено голи, само въдбуждащо поприкрили срамотиите си с маски клас FFP2. Ще видите и позабравения самодеен хор на ръкопляскащите от балкони прозорци точно в 20 часа .Никой не е забравен, нищо, от това, което ни сториха не е забравено. И да не забравите да се абонирате за списанията InSpiro и InAnus, издавани от пулмолога проф. Коста Костов, саксофонист-вражалец от първа линия и поет от второ коловоз на гара Каспичан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи