Доц. Киселова: Влизането на ПП на връчването на мандата е противоконституционно

Доц. Киселова: Влизането на ПП на връчването на мандата е противоконституционно

Първият мандат за съставяне на правителство бе връчен от президента на групата на ГЕРБ-СДС, но в президентството бяха и представителите на ПП-ДБ Кирил Петков и Николай Денков. „За мен това е знак за друго. В чисто житейски план тези хора не си вярват, да не би г-жа Габриел да направи нещо, което те не са се договорили. Оставям на психолози да коментират действията на Кирил Петков и Николай Денков. Според мен това не е допустимо. Поканата е към представители на първата по численост парламентарна група. Когато влязат други хора, за мен това е недопустимо и противоконституционно. От правна гледна точка не е обяснимо“. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ на бТВ конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Снимка: бТА

„Нямаме информация защо, може и да е бил уведомен Румен Радев, но да се закъснява за среща с държавния глава, защото преговорите продължавали, ми се струва за проява на лошо възпитание“, добави тя.

„Аз за себе си не мога да си обясня къде е спорът. Ако са се разбрали на принципни въпроси, въпросът с министрите трябва да е последното, което се решат“, обясни Киселова.

„Когато на най-високо ниво неспазването на дребни правила, то се разпростира до най-ниско ниво в човешки отношения. Има и неяснота - защо Мария Габриел не иска да използва тези седем дни? Тези ултиматуми са част от диалога, който избива на публично ниво. Няма някакви свръхизвънредни неща, които да го налагат. Двете групи представят пред обществото своята „по-правилна“ гледна точка, ако не се стигне до съставяне на правителство. А какво щеше да стане, ако президентът беше казал на Николай Денков и Кирил Петков да напуснат?“, коментира още тя.

„Не сме чули от администрацията на президента, че има уговорена среща, че ще бъде върнат проучвателният мандат. Има седмица са преговори“, посочи Киселова.

Според нея в случай на служебно правителство Румен Радев би избрал председателя на Народното събрание за служебен премиер.

Източник: бТВ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Su38

    19 Март 2024 9:33ч.

    Като се " ротират", защо изобщо правим избори? Дайте да направим график и всеки да знае, кога ще е "ротиран" за минпред...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    19 Март 2024 9:54ч.

    Това, което правят, не е ротация. Ротация е ако ми фина стане земеделски, земеделския на вътрешните работи, вътрешния стане здравен, здравния външен и т. Н. Това което правят е по скоро подмянка, защо те едни се подменят с други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Девалвирали понятия

    19 Март 2024 10:23ч.

    Хайде стига смешки! То пък една държава , то пък една Конституция , то пък едно управление , приоритети и ценности ... Девалвирали понятия зад които се крият хищните лешояди за последната останала хапка. Обезличиха България и народът и . Проклети да са !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав сте! Конституцията за тях нищо не значи.

    19 Март 2024 12:04ч.

    И си я "газят" както си искат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    19 Март 2024 12:17ч.

    Няма нищо незаконно. ПП-ДБ вече са част от ГЕРБ. Скоро ще им издадат и членски карти. Не знам защо, но напоследък като гледам Про100 Киро, все се сещам за Яне Янев. Той щеше да уволнява Бойко, а след това по време на пресконференция прекъсна разговора и застана мирно когато Бойко му звънне по телефона. Не може да му се отрече на Буда Бухалков, (напълно се вмества в името си), като винаги успява да превърне опонентите си в придворни шутове !!! Той и неговите авери от ПП и ДБ са с привилегии, и могат да газят закони и Конституция когато си поискат, а на месното туземно население на кочината им се търси съдебна отговорност !!! За всички „управляващи“ Конституцията е като тоалетна хартия от 1989 г. насам !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уффффф

    19 Март 2024 9:38ч.

    това киро-тъпоту ако го оставиш сам да влезе в клозета ще изяде ла.ната .ако има състезание за тъпота тоя е толкова тъп ,че ще вземе второ място

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Март 2024 13:49ч.

    Нали Радев държеше само на Конституцията, а не помоли Денк офф да напусне !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    19 Март 2024 9:38ч.

    Откакто ПП се появиха все правят нещо противоконституционно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ArtyShock

    19 Март 2024 11:58ч.

    Въпросът е ЗАЩО НЕ ИМ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Март 2024 13:51ч.

    ...практиката показва, че истинската отговорност се намира на улицата .............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвсякъде

    19 Март 2024 16:02ч.

    Ами защото са болшевики и по манталитет, и по произход и затова погазват и правила и морал - гнус и слуз отвсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tre

    19 Март 2024 9:39ч.

    На кого у тая клета държавица му пука за Конституцията? Случайници яхнаха България и я насилват и разпродават без капка жал. Всеки от така наричания НАРОД се е свил и чака ЧУДОТО - някой ПАК да ни спаси, някой ПАК да ни реши НАШИТЕ ПРОБЛЕМИ! Неее този път докрай ще изпием чашата с шербет и ще осъмнем с едно знаме с полумесец, което ще се развява над Народното събрание. Нито на Русия, нито на САЩ им дреме за България. Продадоха ни на Султана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    19 Март 2024 9:51ч.

    Всичко зависи от Борисов. Ако има и капка желание да направи добро за българския народ, днес Мария Габриел трябва да връчи на президента празна папка. Опичай си акъла г-н Борисов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    19 Март 2024 9:56ч.

    "Кирил Петков и Денков отишли в президентството, за да надничат в папката на Габриел и да са сигурни, че тя няма да ги измами и да връчи проект на правителство. ....... Явно бутафорните родни демократи и псевдоборци срещу корупцията имат своите основания да не се доверяват в пълна степен на евро-примата Габриел, която според сигурни източници сапунисва въжето на Борисов и е в пълна готовност да му вземе партията. Бившата брюкселска комисарка нямала скрупули и постоянно парадирала в Европа, че тя ще бъде следващият председател на ГЕРБ, а Борисов, когото Габриел нарича пренебрежително „банкянска мутра“ пред чужденците, щял да се пенсионира, разкриват високопоставени източници в партия ГЕРБ ....... Неестествената близост на Мария Габриел от Хаджидимово с Денков, Василев и Петков най вероятно е част от вероломния й план за превземането на ГЕРБ, като използва представителите на „добрите сили“, за да доносничат срещу Бойко Борисов в американското посолство." - https://pik.bg/мълния-в-пик-драмата-на-върха-на-държавата-мария-габриел-краде-герб-от-борисов-засипва-го--news1221267.html - пепелянките се хапят в торбата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • El Condor

    19 Март 2024 10:02ч.

    Вуте казал на Пена: "Значи Пено, требе да си верваме. Оти не си ли верваме, че почнеме да се следим., А следиме ли се, нема начине да се не фанеме. А фанеме ли се, дупе да ти е яко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сглобкаджийската ротация

    19 Март 2024 10:20ч.

    прилича на смяната на бельото в казармата. Първа рота си сменя мръсното бельо с втора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • циркUS

    19 Март 2024 10:44ч.

    Т. нар. Конституция не струва и хартията на която е отпечатана. Кой не си избърса калните обувки върху нея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май

    19 Март 2024 11:11ч.

    Ще трябва да се намеси "Горският" най-после в ситуацията...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разни аспекти

    19 Март 2024 11:43ч.

    Конституцията вече я изнасилват и смазват на ежедневна база и без капка свян. Очевидно смятат, че КС стои зад гърба на изнасилвачите и не е необходимо да се старият. Събитията около проваления референдум за българския лев говорят ясно за грубо газене на Конституцията и Закона. Това си е направо държавен преврат. Елитът мълчи и игнорира, президентът се оправдава с НС, ама иначе продължава да се кълне в същата тази Конституция. Бих си затворил очете за закъснението по връчване на мандат. Не мога да си затворя очите за безобразието, което се случи в Залата при Радев. По Конституция най-голямата парлам. група на свое специално заседание взема решение за излъчване на кандидат за МП, който да получи проучвателен мандат от президента. Решението се документира по подходящ начин, да се подпише от председателя на групата и следва да се връчи на президента. Нито ни показаха, нито ни казаха - кой е подписал документа!? Поради какви причини председателят на групата Борисов отсъства! Това не е формален въпрос, нито е тема за симпатии и антипатии. Омразите и уваженията бойкови не вълнуват никого! Ако отсъства или е болен, да се даде документ. При много важни други обстоятелства, да даде пълномощно на Петкова! Нищо от това не се случва! Радев се прави на сляп, не пита, приема всичко. Камерите и микрофоните документират! Не се прави така. При важни и дори решителни неща, редът трябва да е железен! Тук иде нещо още по-скандално. Демокрацията и законът се ПРОЦЕДУРА. Случва се конституционна процедура между Президент и Парламентарна група. Други нямат основание да присъстват, поне не като част от "делегацията"! Ако Радев беше човек на реда, трябваше да ги помоли да напуснат! Имаше и един друг вариант, с елементи на назидателност - преди да се ръкува с "делегацията" (а той си е позволявал дори показно да откаже стискане на ръка), да помоли Петков и Денков да се отделят и да отидат в другата част на залата, при служителите и журналистите. Аз съм в правото си да мисля, че вече Петков и Денков са членове на ПГ на герб. Всички тези категорично не са наясно - какво вършат и в какво качество се явяват. Отговорът за персонификацията, структура и пълномощия е сърцевинен в правото. Случи се опорочаване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    19 Март 2024 13:00ч.

    И президентът започна да нарушава конституцията. Трябваше да покани неканените гости да излязат. Всички са за смяна, не обичат да спазват законите. излиза, че Костадинов беше прав да критикува президента. Жалко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно

    19 Март 2024 16:03ч.

    Явно го няплашиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Март 2024 13:06ч.

    Моите уважения за доц. Наталия Киселова! Трябва да знаем кого да слушаме, т.е. да можем да преценяваме хората, които си разбират от работата....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отритнат гласоподавател желаещ да гласува за референдуми.

    19 Март 2024 15:54ч.

    На президента защитник на конституцията му стана навик да я нарушава.Коституцията се превърна в начин на обслужване на "силните"на деня.Политиците си я прекрояват за да им служи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи