Доц. Григор Сарийски: Обедняването е реално, а не номинално

Доц. Григор Сарийски: Обедняването е реално, а не номинално

Интервю на Наталия Ганчовска с доц. Григор Сарийски в предаването ''12+3''


Ръст на инфлацията до средата на годината и обедняване на нискодоходните групи, прогнозират финансисти в прочита на проекта за бюджет за 2022 година.

 

Параметрите, заложени в проекта, противопоставят обществото и не решават проблемите на работещите българи. Заради липсата на заложено увеличение на бюджетните заплати се планират и протести. 

 

Пред БНР доц. Григор Сарийски - финансист от БАН, предвиди ръст на инфлацията до 10% до пролетта и укротяване на темпа на нарастване след средата на година. Според него поскъпването на стоки и услуги ще продължи да изяжда доходите на предимно социално уязвимите групи в обществото. 

 

"Обедняването е реално, а не номинално. Натрупаното инфлационно напрежение - виждаме го в ръст на цените на суровините, на цените в преработващата промишленост, тоест, това, което излиза от склада на производителя, е с 1/5 по-скъпо от това, което е излизало преди година. Това се прехвърля и към цените на крайния продукт. Увеличаването на цените ще продължи, но с по-бавни темпове, но ще е по-бързо от темповете на нарастване на доходите". 


В предаването "12+3" финансистът определи бюджета за тази година като разединяващ обществото. "В бюджета се губи социалния елемент. Дупката в бюджета надолу става все по-голяма и става все по-трудно да бъде запълнена". 

 

По думите му в бюджета липсва дългосрочно планиране, а целите на инвестиционните разходи в него изглеждат трудно постижими. 

 

Интервюто с доц. Григор Сарийски можете да чуете тук

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи