Доц. Григор Сарийски: България трябва да изчака с влизането в еврозоната

Доц. Григор Сарийски: България трябва да изчака с влизането в еврозоната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Да станем член на клуб, в който ще поемем допълнителни разходи, не е най-доброто решение за България в момента. Това заявява доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН пред Dir.bg по повод въвеждането на еврото в България.

"С влизането в еврозоната ще бъдем задължени да купуваме дългови книжа на страни като Испания, Португалия и Италия. Сега, когато все още не сме част от еврозоната, ние нямаме нито една ценна книга от тези емитенти. Това са ангажименти, които България не е готова да изпълни", даде за пример доц. Сарийски.

"Иначе, един от основните мотиви за влизането ни в еврозоната е възможността правителството да тегли по-лесно по-голям дълг", допълни той.

Всички пари в обръщение у нас са почти двойно обезпечени в активи в евро в БНБ. Освен това, валутният борд ограничава възможността на централната банка да финансира директно министерството на финансите. Такава спирачка не съществува в еврозоната. Валутният борд у нас е стабилен и няма причина да се твърди, че той може да бъде пробит. Това, че България в момента стои стабилно на финансовите пазари, се дължи единствено на валутния борд. Хората могат да бъдат спокойни, увери доц. Сарийски.    

По-притеснително според него обаче е заявеното намерение за поемане на нов държавен дълг от 16 милиарда лева. Това значи, че финансовият министър е по-склонен да взема пари назаем от бъдещите поколения, отколкото да събира дължимото от сегашните. Според икономистът от БАН редовно се спекулира, когато става дума за събираемост на приходи от данъци. 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Мери

    28 Окт 2022 16:33ч.

    Слушаме истинските експерти! Поздрави за доц. Сарийски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    28 Окт 2022 16:42ч.

    явно, г-н доцентът разбира материята, за разлика от оня надут балон, хампарцумян ли беше, какъв беше.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако сменим лева с евро, това ще е времено.

    28 Окт 2022 16:42ч.

    След това в някои части на днешна България ще има турски лири, в други руски рубли, а в някои може да има и албански леки и сръбски динари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    28 Окт 2022 16:45ч.

    Румелия принадлежи на Османската Империя. Въпрос на съвсем малко време е, да се чуе Гласът на народа и да се върнем в лоното на нашата Родина Майка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    28 Окт 2022 17:47ч.

    Аз съм румелиец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вървете в Източна Тракия

    28 Окт 2022 18:59ч.

    там все още е румелийско. Ама няма да отидете, защото тук ви минават номерата за които ви плащат, а там трябва сами да се издържите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    28 Окт 2022 23:01ч.

    Лалю, няма да стане твойта, защото Велика Русия няма да позволи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 17:01ч.

    Безкрайните ни повторения в подкрепа на безспорни специалисти като доц. Сарийски са ненужни. Неговата активност по парещи обществени въпроси през последните години ме кара да имам въпроси, неяснотии. Откровено не зная, има ли той някакви политически амбиции? От друга страна, с тези възгледи той би стоял фотогенично в много малко партии. Сарийски липсваше вчера в НС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Сийка

    28 Окт 2022 17:03ч.

    Доц. Сарийски е безкомпромисен. Много добре обясни еврозоната и минусите от въвеждане на еврото. Плюсовете не са за нас... Не знам колко точно прост (или корумпе) трябва да е човек, за да защити въвеждането на еврото му в България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 17:06ч.

    Допълнително, никой не трябва да си прави илюзии, че Сарийски очевидно е човек с кураж! Неговият хляб иде от Академията на науките. Шефовете (те са шефки) му там най-вероятно никак не са щастливи от начина на говорене на Сарийски. Академията е на държ. издръжка и е въпрос на много малко време търпението на "хората с парите" да приключи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 17:13ч.

    Като си прочетох постинга :)) и се сетих да ги погледна тези от БАН. https://www.iki.bas.bg/nauchen-sastav О, ужас! Тези хора в момента трябва да са в предните окопи, но като изключим Сарийски, оттам иде единствено гробовно мълчание. Ако говорите "ЗА" еврото, това криво-ляво бих го разбрал. Титлите все пак значат нещо! ОБАЧЕ, ХОРА!!!!, ТЕ МЪЛЧАТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За да говорят, трябва първо да отидат на работа

    28 Окт 2022 18:28ч.

    а това е непосилно за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    28 Окт 2022 17:21ч.

    Време е за някои нови тарифи на данъци. Напр. висок данък за примерно трети имот, повишен местен данък за определени имоти. И други - по-умните ги знаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    28 Окт 2022 20:27ч.

    Данъци плащат в Швейцария и в някои държави на запад от Калотина. Тука плащаме рекет, или "такса спокойствие", защото нямаме държава, нито работещи институции,а и никой не е видяла хаир от "плащането на днъци". Освен това акцента винаги е върху "плащането на данъци"и никога върху начина, по който се харчат парите от данъци. Странно, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 17:23ч.

    Начинът на повествоваване на Сарийски е ангажиран, показва отношение, емоция! Акцентирам на това, доколкото формално той може да с е явява говорител, изразител на мнения на определени къръгове. Това по-скоро НЕ е вероятно! Защо? БАН отпада. Във финансовите кръгово има достатъчно "бръшлянови" и "харвардски" идиотчета, които обяснимо ще защитават точно обратната теза!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    28 Окт 2022 17:28ч.

    Трябва, но едни хора са платили на други хора за да не е така, защото първите имат интерес от това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 17:29ч.

    Какво остава? Остава реалната икономика. Все още има в Бг корпоративни кръгове, които работят здраво, потят се, изнасят, продават мъчително. Заедно с еврото, като неизбежен съпътстващ ефект, като налагаща се във времето тенденция, неизбежно ще се усети ЗАГУБА НА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ. Умниците в бнб и атлантовите кръгове знаят много добре, но си мълчат! Умишлено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 17:33ч.

    Доколкото познавам разните там организации на българските капиталисти, дълбоко съм скептичен, че някой е организирал подобна обходна маневра и намирайки в лицето на Сарийски един подготвен и много убедителен специалист, естествен съюзник и изпълнява атака в тила на атлантическия враг! Остава само хипотеза, че Сарийски представлява сам себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 17:37ч.

    На този етап не забелязвам Сарийски да гравитира и към определена партия. Това май вече го казах, а без поддръжка и вписване някъде, много е вероятно скоро да му затворят устата! Ако направят подводно правителство от потъналия континент Атлантида, нас тук ни чака същото. Не е приятно, но трябва да имаме известна готовност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 17:42ч.

    бандеровке, лалке и цялата друга отвратителна гмеж, която напоследък не смее дори да се изявява с никовете си, защото нямат равнището и куража да влязът в аргументиран спор, ако ви се призная безпринципно в ГОЛЯМА ЛЮБОВ и ПРЕДАНОСТ в ЦЕННОСТИТЕ НА АТЛАНТИКА, ще кажете ли някъде там една добра дума за мен, да не ме бият много, колеги сме все пак :))))))))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Техни колеги са мужиците

    28 Окт 2022 18:34ч.

    затова сума време говориха от тяхно име и с техния правопис, например Мариопул вместо Мариупол. Сега това вече излезе от мода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    28 Окт 2022 17:51ч.

    Отново колко балъци кълват на приказките на Сарийски. Да, добре говори категорично..... все едно климатолог да ви обяснява непрекъснато как живота ще умре защото зимата е студено, ще има сняг, предимно тъмно..... но не казва нищо за пролетта или лятото.... пак зимата е студена, тъмна, болести, зимата.... Спрете да се вързвате на манипулациите му. сарийски е платен лаладжия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво говориш, ама не казваш как ще дойде тази пуста пролет,

    28 Окт 2022 18:41ч.

    че и лято за България? 33 години ги чакаме, а само затъваме все по-навътре в блатото. Валутният борд бе единствената ни опора в този лъжовен свят, а ти казваш че като се откажем и от него, веднага ще почнем да излизаме, ще дойде пролетта, че и лятото, вместо зимата на нашето недоволство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затуй остави тези празни обещания, Дания, Чехия, Полша, Унгария и други страни,

    28 Окт 2022 18:45ч.

    не са по-прости от нас, че да вярваме на разни оядени с нашите пари новобогаташи и банкери. Те искат да разграбят резерва на фонда, а пък ЕС да ни натовари с участие в неговите все по-безумни задължения към разни Украйни и прочие щатски проекти. "А, не мерси" както е казал Бержерак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 20:03ч.

    Доколкото ме наричаш балък, няма причина да си слагам спирачки! Как пък един път не прочетох нещо свестно, познавателно и занимателно от теб! Ругатни, цинизми, простотии и делнична мизантропИЯ. Подарявам ти тази дума, много ти отива! Аз също знам, че еврото има едно предимство (което умишлено няма да изтъкна) и е странно и интересно, че неговите поддръжници го премълчават съмнително!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 20:10ч.

    След като съм противник на въвеж. еврото в Бг, въобще не е моя работа да изтъквам преимущества, хваля и сродни. Това е естест. задължение на неговите проводници. Аз ЗАВЕЖДАМ КРИТИКАТА! Какви са тези смахнати намеци, че Сарийски ни дължи хвалебствени оди. Ако прави професура за еврото и комисията го попита, нека каже, ако обучава студенти, нека спомене. КОГАТО ЗАТРИВАТ БГ, ХВАЛБАТА Е ИЗЛИШНА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    28 Окт 2022 18:12ч.

    Само лева не е унищожен! Дерзайте и довършете и него!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    28 Окт 2022 20:37ч.

    Хайде сега, всичко казано от доцент Сарийски /господ здраве да му дава/по тема "въвеждане на еврото в БГ", обединено в една лекция и всички алтернативно надарени радетели за еврото, заедно с тези на които им е платено да пропагандират това безумие, на задължително обучение, докато им се наместят лимките...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Същественото

    28 Окт 2022 20:51ч.

    е, че няма никаква належаща нужда от въвеждането на еврото. Откъдето възниква и резонния въпрос Кому е изгодно това "бързане"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ампръцпомиян

    28 Окт 2022 21:08ч.

    "Не е работа на полуграмотното простолюдие да изказва мнение за еврото."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баш

    28 Окт 2022 21:50ч.

    Прав е пича, затова да замълчи по темата, както и дупедатите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    28 Окт 2022 22:59ч.

    Този хампарцумян, насаден на поста си от Иван Костов е химик по професия! Други велики банкери и банкерки по негово време бяха, шоьори, сервитьори и какво ли още не, само нямаха икономическо образование! Затова химика хампарцумян да мълчи, защото и той попада в категорията, която сам определя, като простолюдие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 21:57ч.

    Напълно резонен е въпросът, защо точно сега са се разбързали. Има ред обяснения, че се взети ред статегически решения, които са пряко свързани с геополитическата обстановка. Тези, които в продължение на десетки години ни подмятаха и лъгаха безобразно, че: условията, изискваният, ценностите, законност и т.н. ... с 2 думи НЕ СТАВАХМЕ ЗА НИЩО, сега

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 22:00ч.

    изведнъж подозрително се разбързаха! Нарушавайки всички възможни условия - ТЯХНИТЕ УСЛОВИЯ! Хърватска не става, но я приемат. Компромис не се прави само по отношение на прието вътре в страната изискуемо законодателство, за да си наденем сами примката на шията! Защо така грубо и прибързано нарушават правилата?! Първо, защото сега имат някакво ОБЯСНЕНИЕ И ИЗВИНЕНИЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 22:04ч.

    Тръбят: Ковид, Ауууууууу! Войната, Путин, лош, Аууууу. Давайте да събираме всичко живо в казармите и да подтягаме редиците! Обаче, има и нещо друго, от което те много се страхуват! Дълго безобразничеха с играта на ниски лихви, балонът се разду безобразно! Пазарът грубо удари обратно с взривна инфлация, сега се принудени да реагират с агресивно повишаване на лихвите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 22:13ч.

    Ако не се овладее бързо положението и лихвите дори се задържат, да не говорим за допълнителен растеж, то много скоро по един твърде жесток и категоричен начин ще лъсне грижливо пазената и всеизвестна :)) на цялото общество тайна, че голяма част от великия Запад отдавна е в технически фалит. Вие видяхте, какво направи една скромна Гърция, която има само 2,5 % БВП на Европа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 22:17ч.

    Има ред държави, които са на командно дишане и техните дцк се купуват от ецб и зорлем от партньорите. Напълно е реална перспективата, при някакъв предстоят трус, техническата несъстоятелност да се превърне в реална. Всичко е само въпрос на време! Натрупаните дългове никога няма да с е върнат! Не е тайна, че цялата фин. системама е компрометирана, непоправимо увредена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Окт 2022 22:21ч.

    Нали знаете, компът като увисне, понякога единственото лечение е Ctrl+Alt+Del. А понякога и пълна преинсталация - The Big Resetл Ама на вас ви се препоръчва да мижите и да се правите на ентусиазирано акламиращи - да живей великото евро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    28 Окт 2022 22:25ч.

    Вариант 1: Приемане на еврото и ограбване на резерва на валутния борд. Вариант 2: запазване на лева, махане на борда (щото иначе тия простотии за национална валута и пет пари не чинят - а) ограбване на резерва; б) девалвация на лева и ограбване на спецтяванията (справка Виденов). Опция 2б се се провежда неколкократно. Изберете сами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    28 Окт 2022 23:11ч.

    Мисля, че освен изтъкнатите причини за банкрута на обединения запад има и още една много важна! А тя е, че вече в момента се изчерпаха страните, които могат да се източват, след като Русия на Путин постепенно се еманципира, Китай също, а на такива страни като нашата кръвта е малко и повечето е излочена от световния вампир! Сега както виждате се започва да се самоизяждат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    28 Окт 2022 23:16ч.

    Предателството на Горбачов подложи СССР и Русия за източване на запада и така отложи неговия крах с цели 30 години, но с възраждането на Русия вече потоците свежа кръв секнаха рязко. Затова сега започнаха да ликвидират Германия и другите европейски страни. Сега Германия и Европа са източвани, чрез продаването на скъпи енергоресурси от САЩ, като в същото време са спрени тези евтините от Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    28 Окт 2022 23:20ч.

    Пари се източват и от малките, като нас. Затова ни искат в еврозоната, не ни канят на трапезата! Франция, Италия, Испания, Гърция, балтийските страни-това са все банкрутирали държави, които не могат да си платят дълговете! За САЩ не говоря, защото те пеячатат хартия и със силата на армията си, принуждават другите да им дават ресурси срещу тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    28 Окт 2022 23:25ч.

    Приемането на еврото ще доведе до още по-голямо обедняване на страната ни (не на грантаджиите-новоеничари, които от сутрин до вечер по телевизиите тръбят, колко е важно да приемем еврото) Това окончателно и безвъзвратно ще затегне примката около България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце Иване,

    28 Окт 2022 23:30ч.

    успокй се бе, човек. Ще вземеш без време да се гътнеш. Не става въпрос за геополитика. Става въпрос за елементарна кражба. На местно, нашенско си ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Бордът е пробит

    29 Окт 2022 2:40ч.

    Това е проблема! Бих се учудил ако Сарийски е наясно със структурата на обезпечението!От една страна борда няма да издържи от друга да се качиш на Титаник и то в трюма е много лошо решение!Референдум!И детайлно обяснение какво следва при пробит борд.Боя се че при пълна и обективна информация народа ще избере еврозоната

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    29 Окт 2022 2:45ч.

    Изкушението е като Харпацунян да заявя,че невеж народ няма право да взима решение.Влизането в еврозоната е последния бастион за държавата ни.Народа ще избере парите пред суверинитета.Той и без това няма усещане да е суверен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban -не мисля

    29 Окт 2022 2:52ч.

    ЧЕ на народа ще му дадат възможност да реши.Даже да са убедени че решението му ще е в тяхна полза.Би било опасен прецедент.Между другото във фейса върви анти НАТО подписка.До 10ноември.Зашо до тогаз не знам.Подписах с две ръце.И какво от това.Демокрация е и да имаш колт да я браниш.Ние колтове нямаме а и не искаме.Все още сме роби,търсещи си госпдар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    29 Окт 2022 8:29ч.

    Какъв суверинитет,какви пет лева. Никаква армия, по-вероятно е да завариш бежанци в лозето си отколкото да намериш място за паркиране. Преди имаше една банка и сто завода, сега е точно обратното-сто банки и един завод. Да не говорим че като тръгнеш по улиците само старци...не знам дали и 5 милиона има /за етническите българи говоря/. Прав е доцента ама какво от това,кой го слуша?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи