Доц. Георги Лозанов: Свидетели сме на ксенофобски патриотизъм

Доц. Георги Лозанов: Свидетели сме на ксенофобски патриотизъм

Доц. Георги Лозанов отбеляза, че се формира патриотизъм, който залага повече на това да не обичаш чуждите, отколкото да обичаш своите - един ксенофобски патриотизъм. Той даде за пример отношенията между България и Република Северна Македония. Според него там има по-малко любов, отколкото ксенофобия и то политически насадена, съобщава БТА.

В този брой на списание "ЛИК" успяваме да покажем една България извън България, която е свързана на базата на любовта на хората, към един идеален образ, който човек конструира в съзнанието си и нарича родина. Това каза главният редактор на изданието доц. Георги Лозанов при представянето на февруарския брой. Темата на списанието е "Гласът на българите в Украйна" и беше представен днес в зала "МаксиМ" в Българската телеграфна агенция.

Аня Терзивец, Светлана Драгнева и Мария Попова са авторите на броя, които със своите текстове запознават читателите на "ЛИК" с традициите, обичаите, бита, изкуството и ежедневието на бесарабските българи в Украйна. В изданието са включени и материали за българската общност в Украйна от архива на БТА. Представена е и хронология, която обхваща периода от февруари 2022 г. до днес.

В представянето на ЛИК се включиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, главният редактор на сп. "ЛИК" доц. Георги Лозанов, Яница Христова, отговорен редактор на изданието, авторите в броя, общественици и хора от сферата на изкуството и образованието.

Доц. Лозанов говори за идеологическите аспекти на идентичността. "Цялата работа е, че когато казваме: "Ние, българите" все още това не включва достатъчно убедително сънародниците ни извън територията на България. Много важно е да разберем, че днешната национална идентичност не е териториална идентичност", каза той. По думите му, България не съвпада с територията, която Вазов навремето с толкова хубави думи описва. Според него тази България има много различни лица на доста места по света. Някои от тях, както българите в Украйна, в много по-голяма степен носят това усещане за българска общност, допълни той. 

Това е голям културен проект и списание "ЛИК" ще се включи, каза доц. Георги Лозанов и добави, че това е първа крачка за създаване на тази нова екстериториална българска общност, и в нея всички, според собствения си талант, и ценности, и виждания, да можем да участваме равностойно.

По думите му, този брой показва много българския талант в сферата на изкуствата в онази среда. Това личи и в броя, патриотизмът е родолюбие, каза главният редактор на сп. "ЛИК" и допълни, че забравихме този синоним на патриотизъм - родолюбието. Според него са важни и двете думи, но той поставя акцент върху любовта. Патриотизмът е това красиво, чувство, което е любовта - най-важната човешка изява в християнската цивилизация.

Доц. Лозанов отбеляза също, че все повече се формира един патриотизъм, който залага повече на това да не обичаш чуждите, отколкото да обичаш своите - един ксенофобски патриотизъм, на който ние ставаме свидетели и който носи огромни поражения. Той даде за пример отношенията между България и Република Северна Македония. Според него там има по-малко любов отколкото ксенофобия, и то политически насадена.

В този брой успяваме да покажем една България извън България, но която е свързана на базата на любовта на хората към един идеален образ, който човек конструира в съзнанието си и който нарича родина, посочи той. Нека не забравяме, че родината е абстракция, плод на въображението, добави доц. Георги Лозанов. Според него родината не е нещо, което можеш да пипнеш и да видиш, и да кажеш, че тя има много конкретни материални проявления. Това, което наричаме родина, е национална идентичност - творчески акт, който всеки за себе си прави и в който се доближаваме помежду си, каза още той. Според него при по-малки общности извън България този процес на въображение, и на чувство, и на любов, е много по-лесно осезаем. 

Доц. Лозанов посочи, че този брой е бил предизвикан от един тъжен повод, от най-безсмисленото и зверско нещо, което се случи в Европа след Втората световна война. Той отбеляза, че в днешния ден има едно особено чувство за абсурдна болка. Не знаеш защо всичко това се случва с нашите сънародници, допълни той. 


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Педро

    24 Фев 2023 19:25ч.

    Този рошльо ще гребе с лопатата в мината с другите Из Роди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джелезото

    25 Фев 2023 1:03ч.

    Това ксенофобски пстриотизъм явно е нещо като дървено желязо - трябва да си сложиш очилатс, за да го чуеш как мирише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Фев 2023 18:36ч.

    Да си пусне изказването на Лорер за Кристиян от Охрид да му стане ясно ...................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    24 Фев 2023 20:22ч.

    Ясно. Ако харесвам САЩ, ЕС или Русия това е любов, а щом харесвам България значи съм ксенофобен патриот. Аз бих казал че първите са предатели и не трябва да им се дава никаква възможност да изразяват своята " любов". Като този индивид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • John

    24 Фев 2023 20:51ч.

    а, фашисткият усраински патриотизъм го харесваш, нали, плужек хлъзгав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    24 Фев 2023 21:10ч.

    Този са го уредили за главен редактор на ЛИК. Американските подлоги не бива да са гладни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да не обичаш чуждите, отколкото да обичаш своите

    24 Фев 2023 21:12ч.

    А соросоидите просто мразят своите - новото име на интернационализма е глобализъм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    24 Фев 2023 21:12ч.

    Тоааа пак ли...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    24 Фев 2023 21:18ч.

    патриотизмът е точно това, да обичаш своите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Много важно е да разберем, че днешната национална идентичност не е териториална идентичност"

    24 Фев 2023 21:19ч.

    Празни мисли на един рошав празен човек с папионка. И хабер си няма какво е народ, нация, етнос, родина, патриотизъм, национализъм, интернационализъм, глобализъм и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предател

    24 Фев 2023 21:25ч.

    Не бива да му се дава трибуна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се храни с мариновани папийонки, докато се вразуми

    24 Фев 2023 21:27ч.

    Може и да са сиропирани, ако няма диабет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Босилсковски

    24 Фев 2023 21:33ч.

    Лозанов, Лозанов, за чеп на зеле не ставаш. Патриотизъм и родолюбие е едно и също. Просто първата дума е с гръцки корени, а втората е българска. Да беше отворил тълковния речник. Представям си този соросоид на какво учи студентите, ако въобще преподава някъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    24 Фев 2023 22:10ч.

    Колко глупаво е уредена коментарната секция...! Хората имат нужда да се разправят. Те се нуждаят от свободата да докладват, да прогонват и установяват правдив ред. Както в социална мрежа или форум, в които хората се установяват, окопават и стабилизират. Хората пускат хтоничните си корени, а ксенофобията е естествен израз на гордостта от подвига им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    24 Фев 2023 22:13ч.

    Абе душичката вече май почва по силничко да хлопа. Нормално е, с възрастта при някои индивиди склонни към абстракция ,дегенерацията на клетките особено в мозъка започва да се усилва. Полека лека мозъка започва да се замъгля и в същото време иска много да каже на другите. Процеса е необратим и в един момент времето на живота преминава в не време ! Явно е,че има много какво да каже по много въпроси ,където го пипнеш .Сега се е активизирал по темата Родина ! Не бива да му се обръща сериозно внимание,просто може да се наблюдава скалата на интензитет на дегенерация на мозъчните му клетки .В един момент във времето ще започне да се губи,да забравя кой е, как се казват познатите му, града, страната и т.н. Ще започне да губи представа , за единично или особено, ще му остане представата за общото . И така реалното ще бъде изместено от идеалното. Влошаването ще продължи необратимо докато бурно не се отключи процеса на неудържимо измиране на клетките. Способността за мислене тотално се изтрива и материята започва бавно да погива и в един момент гасне без да осъзнава какво се случва. Вярно, че има някои скъпи хапчета ,които биха могли да му помогнат ,но ако ги спре процеса много бързо приключва. Дали ще си ги намери и ще има средства за лечение е въпрос. Но няма да се реши.Защото съзнанието винаги лъже, то крещи - нищо ти няма здрав си, но това е част от заспиващата възможност за съждение годно да ти продължи живота. Деградацията е неспирна до края на последната клетка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    24 Фев 2023 22:39ч.

    "Интелектуалните"манипулации на Лозанов са потресаващи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-скоро

    25 Фев 2023 0:17ч.

    Сме свидетели на прикрит крипто фашизъм, под привидната дума демокрация, в резултат на който има бавен, но сигурен геноцид над българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Лозанов

    25 Фев 2023 5:19ч.

    Родината е абстракция, която само докоснатият от провинциалната Селена човек осезава пълноценно. В психичното си видение, докоснатият пожелава да се слее с идеала и това създава в него упорит стремеж. В резултат, нашенската Селена продължава да трупа излишни килограми, достигнала влиятелна и респектираща внушителност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да обичаш родината си,

    25 Фев 2023 6:02ч.

    изобщо не означава, че задължително трябва да мразиш всички останали. Но, изглежда че любителят на папионки е с биполярно мислене, а това, от своя страна издава крайно ниско интелектуално ниво. Тесен хоризонт в мирогледа. Погледнато психологически, подобно поведение издава дълбоко прикрити комплекси, дължащи се на непреодолим срам от собствения си произход. Вероятно това е причината за тази негова всеотдайна преданост към папионката, с която сигурно и ляга да спи или влиза под душа. "Аз не съм като вас, дето миришете на чесън, ядете туршии и боб с кисело зеле. Аз съм западно-европеец и за това съм така интелектуално извисен." Опитайте да си представите този екземпляр, да се хване така, спонтанно, на хорото в някое село, където е попаднал случайно. Няма как, нали. Ако случайно се озове в село, това никой няма да го забележи, защото екземплярът предварително ще е уредил пристигането си с автомобил по тъмно и пребиваването си в къща с масивна, висока ограда и прозорци с огледални стъкла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    25 Фев 2023 17:16ч.

    Руснаците в Украйна , в крайна сметка, беше ли редно да изпитват чувства на патриотизъм към Русия, че не му схванах всичките врътки на мисълта на Гого? Спомням си какво посипване на българските глави с пепел беше,когато говорехме за възродителния процес у нас!Колко ни беше срам от стореното, как само се самобичувахме, но когато в Украйна посегнаха на руския език и правата на рускоезичното население, как загубиха ищах тези като Лозанов, да говорят и сочат очевадния проблем! Трудно е в тези времена да отстояваш разбиранията си, но поне не лъжи, докато осребряваш безгръбначното си поведение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • #Идиоти вън

    25 Фев 2023 17:45ч.

    Гоше, по-скоро сме свидетели на пед@лски интернационализъм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи