Донев: Кабинетът на Петков е поел ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40%, което води до затваряне на ТЕЦ-ове

Донев: Кабинетът на Петков е поел ангажимент за намаляване  на въглеродните емисии с 40%, което води до затваряне на ТЕЦ-ове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Заложените параметри в сегашния План за възстановяване и устойчивост не са добре за България. Предходното правителство е поело ангажимент в ПВУ за намаляване с 40% на въглеродните емисии, което означава, без да е записано в Плана, затваряне на конкретни енергийни мощности, които работят на въглища. Това са ТЕЦ-овете Марица Изток 2, 3 и други мощности, които ако бъдат затворени, ще нанесат щета на българската икономика и в сигурността на енергийната система у нас и в региона. Това каза пред журналисти премиерът Гълъб Донев, който е на посещение в Калофер за 175-тата годишнина от рождението на Христо Ботев.

Донев заяви, че са в постоянен контакт с различните служби на ЕК и ако ЕСК възприеме, имат възможност да предоговорят, заложеното в Плана. Той сега задължава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии, което за нас не е премливо, каза Донев. Служебното правителство ще настоява този поет ангажимент да бъде прегазгледан и отсрочен във времето.

Служебният премиер Гълъб Донев допълни, че носи своята отговорност пред българските граждани и родната икономка, затова се опитва да направи всичко по силите си. Не пое ангажимент за някакъв срок, но беше категоричен, че се работи по въпроса.

Знаете, че правителството, управлявало до 2 август миналата година, бе приело ангажимент в ПВУ за намаляване на въглеродните емисии с 40%, което значеше, макар да не бе записано в Плана, затваряне на конкретни електроенергийни мощности, които работят с въглища – ТЕЦ „Марица Изток“ 2, 3 и други. Това ще нанесе огромна щета върху икономиката, заяви сулжебният премиер пред медиите.

Стана ясно също така, че в съвсем скоро правителството ще внесе енергийна стратегия за развитие на електроенергията в България. 

„Ще внесем електроенергийна стратегия, която да покаже развитието на електроенергийния сектор в близките няколко години в преспектива. Залагане на нови ядрени възможности се предвиждат. Независимо от това, че сме служебно правителство, действаме със стратегически подход. Мислим за електоренергийната сигурност на България и целия регион“, поясни той.

Той се изказа по повод случая с ескортирането на мигранти край Пловдив от служител на МВР: „Не бих коментирал индивидуалните подбуди на служител на МВР да се занимава с една престъпна, наказуема дейност. Тече разследване. Това е индивидуален случай.“

На въпрос дали има връзка с Христо Грозев, Донев заяви: „Този случай придоби голяма популярност. Както казах, българското правителство и службите, преди да стане популярна темата с Грозев, поддържаха връзка с него. Създадени бяха условия той да се прибере в дома си във Виена, за да се гарантира сигурността му.“

„Знам за проблема с липсата на лекарствата, предприемат се мерки да се компенсира недостига“, каза още той.

„Виждате, че НС се занимава с всичко останало, но не и със законотворческа дейност. Всички законопроекти по ПВУ са внесени, но не съм оптимист, че ще се приемат повече от 2-3 от тях. Ние си свършихме работата. Те отлежават от октомври месец. Ангажиран съм с отчета на служебното правителство за дейността му, това за мен е по-важното, отколкото дали ще бъде съставено ново правителство.

Подходът на акад. Денков за диалог с партиите беше добър ход, да видим утре декларацията, която ще предложат за гласуване в НС, дали ще има необходимото мнозинство и зависи вече от резултатите от гласуването ще имаме ясна оценка дали вторият мандат ще бъде успешен“, коментира той шансовете „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство.

 

 

Източници: epicenter.bg, БНТ

 

 

 

 

 

Коментари

  • Донев: Кабинетът на Петков е поел ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40%, което води до затваряне на ТЕЦ-ове

    05 Яну 2023 18:48ч.

    Ами вие поемете ангажимент, да затворите кабинета Петков (при бай Ставри).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4444

    05 Яну 2023 18:54ч.

    З@ебете евфемизмите "намаляване на въглеродните емисии". Това не означава нищо повече, и нищо по-малко от ДЕПОПУЛАЦИЯ ! Това е унищожаване на населението, в случая на българското население ! И аз не разбирам как масата хора не виждат, не схващат това ? Не разбират, че зад този привиден дебилизъм , се крие ПАРОЛА на сатанистите - задача спусната на слугите им, политици, за изпълнение ??? Нямат ли хората инстинкт за оцеляване, толкова ли вече са изтъпели ? КАК ЩЕ РЕДУЦИРАТ СО2 БЕ ??? Това е нормален газ в природата, храна на растенията , необходимост за Фотосинтезата ! Как ще редуцирате фотосинтезата нбе ? Хора, правят ви на добитък, събуждайте се !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • будни сме, е и?

    05 Яну 2023 19:07ч.

    Ще ни унищожат по всички възможни начини: непосилни цени на тока, парното, водата, лекарствата, приемането на еврото и скок в цените на всички стоки, ГМО и всякакви други боклуци, вируси, ваксини и каквото се сетиш. Докато не грабнем тоягите, все ще е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    05 Яну 2023 19:09ч.

    Говорят за ТЕЦовете(минала работа) докато унищожават АЕЦа, мрачно е състоянието на нашата родина, небето като от коприна, но от климатично пръскане, това което реализират на нашата територия е страховито, а хората дори не си дават сметка, че ги приключват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Холивуд е мърша

    05 Яну 2023 20:22ч.

    Хаоса тропа на вратата, с шутове и ритници ще разбие европейската кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хвани кабинетът на Донев

    05 Яну 2023 21:59ч.

    Та удари кабинетът на Петков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленизмът е оръжие на Сатанизма

    06 Яну 2023 8:34ч.

    Зелените талибани са волни или неволни слуги на Сатанистите. Техните еко-брътвежи са толкова малоумни, и толкова лесни за разобличаване, че просто се чуди човек защо няма по-масови протести /в Европа/ срещу тези идиоти ? Например. Зеленистката истерия срещу говедовъдството. Кравите са набедени че отделят СО2 , и метан ! Т.е. кравите много пърдят ! Затова този сектор е подложен на мор. В Западна Европа ферми масово фалират , животни се колят. Говеждото месо поскъпва непрекъснато, а скоро и млякото ще стане лукс. Успоредно с това под "зелен флаг" се създават фабрики за развъждане на ... насекоми за храна ! За сега тихомълком, и уж за износ на "продукция" за Третия свят. Но като ликвидират напълно говедовъдството, зеленистите ще налагат силово храненето с насекоми /"протеини"/ на населението ! Кравите пърдели и отделяли метан ! В същото време сатанистките началници организираха взривяването на Северн Поток , при което в атмосферата се избълва толкова метан, колкото всички крави на земното кълбо не могат да изпърдят за няколко века !... Събуждайте се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи