Дончева: Няма нужда Асен Василев да крещи и да гледа изцъклен като зомбиран. Нищо не разбират от икономика и управление

Дончева: Няма нужда Асен Василев да крещи и да гледа изцъклен като зомбиран. Нищо не разбират от икономика и управление

"Кризата беше предопределена още съставянето на коалицията. Още миналата година казах, че ИТН са слабо място и че вероятно ще провалят коалицията. Въпросът за зависимостите им започна да се избистря и пред хората". Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21". 

И подчерта, че ИТН не е нормална партия, която е събирала достатъчно дълго време членска маса, в която органите да функционират по нормален начин. 

"Извратено е, след като си направил референдум за мажоритарни парламентаристи и си казал, че мажоритарният избор ще е всичко за теб, да правиш периодично тест на детектор на лъжата. Тук не става въпрос за доверие, а за третиране на партийни членове. Мъдрият човек разбира, че леко може да наложи решение с авторитет, но е хубаво голямата част от членовете активисти да бъдат приобщени". 

Според нея по-тежко е положението в "Продължаваме промяната", защото те са взели властта безпартийно и не може да се каже какви са механизмите на излъчване на хора или на контрол върху поведението им: 

"Странни скаути по места са формирали листите. Тези деца си представят, че е достатъчно много да желаеш някаква промяна и да имаш много добри намерения. Как това да стане от само себе си? Цялата тази група е носител на начина на мислене "мразя думата "опит". Лошите решения в областта на икономиката надминаха песимистичните ми очаквания. Смятах, че в икономическата област ще са по-сръчни, а те се занимават със същите мошенгии като тези преди тях. Няма нужда Асен Василев да крещи и да ходи по дънки в парламента. Има си време и място как да ходиш. И няма нужда да гледаш като изцъклен и като зомбиран". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Дончева допълни, че вотът на недоверие има всички изгледи да успее според съотношението на силите: 

"Уважаващият себе си шахматист не играе, докато бъде матиран и не разнася лозунги по залата за шахмат. Той си преценява няколко хода преди края, че ще бъде матиран. Това, което се случи на Никола Минчев не е лоша оценка и някакво поведение на хора извън парламентарните норми. Това е нормален ход, в който опозицията подготвя вота си на недоверие. Когато шахматистите видят, че ще са мат след няколко хода, признават резултата". 

Според нея Бойко Борисов е избързал с вота, защото ГЕРБ са имали интерес още малко да забавят атаката. 

При нови избори ще се получи същото насипно състояние, заяви тя: 

"Българинът не е готов да мисли фокусирано, да каже - каква работа има да се свърши и кой би могъл да я свърши. Той търси новатори, които колкото повече не е виждал, толкова повече смята, че могат да успеят. Това е абсурдно. Политиката е занаят, който иска огромен опит и огромни познания". 

По думите ѝ вариант за експертно правителство съществува по-скоро на теория. 

Интервюто с Татяна Дончева можете да чуете в звуковия файл. 

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    18 Юни 2022 14:48ч.

    Брат, Дончевата трябва да спретне курс за млади надарени политици и да им покаже всичките си мурафети

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига празни приказки

    18 Юни 2022 14:48ч.

    Не ИТН е проблема, а правилата и законите ВИ. Защо трябва народен представител, който е напуснал партията с която е избран, да остава депутат? Айде скрийте се всички юристи, че ни дойде до гуша от вас! Само мафия пазите, нищо друго не можете. Ако имахте морал, държавата нямаше да е в това положение. Какво е морал ли?.... Това което го нямате...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До "стига празни ..." 14,48

    18 Юни 2022 15:46ч.

    Колега, във Вашия ентусиазъм и плам има нещо мило, зараз, симпат. Дори частично сте прав. Не Ви обиждам с оценката "частично". Просто Ви обръщам вним на един незаобиколим аспект в нашата действ. Много "партии" в Бг са просто "проекти" на тесен кръг лица, че дори и на едно отд лице. ЕТ или ЕООД! Апелът Ви ще ги превърне от капиталови и във феодални форм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 18 Юни 2022 14:48ч.

    18 Юни 2022 16:19ч.

    Народния представител има свободна воля, според развитието на политическата ситуация той може да престане да подкрепя политиката на партията си. Няма как в Народното събрание нещо да става "насила". По-голям проблем е, че партиите преди избори казват едно, а след избори правят друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 18 Юни 2022 14:48ч.

    18 Юни 2022 16:21ч.

    Например преди последните избори се говореше за борба с корупцията, след тях - за изпълняване на съюзнически задължения и как България да бъде завинаги скарана с Русия. Тука измамата е пълна и представителността е сведена до нула, особено в случая с БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    18 Юни 2022 17:51ч.

    Морал ли? Труженичките на магистралата се качват в кабината на тираджията, обслужват го бързо и си прибират заплащането. А видяхте ли вчера Бойкикев как го извикаха в джипа на Бобоков, обслужи го и после се прибра в парламента?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • theoldtwo

    18 Юни 2022 14:55ч.

    Дончева реши ли да хване някой курс, ще покаже скрити заложби .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Юни 2022 14:57ч.

    Дончева винаги иска да е първата цигулка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яна

    18 Юни 2022 22:33ч.

    Тя винаги Е първа цигулка по простата причина, че винаги отстоява себе си. Независимо дали ми харесват или не възгледите и, винаги съм смятала, че е по-добре в НС да участват такива хора. По-голямата част от минаващите през НС са на ниво амеба. Дори и това е много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Представете си

    18 Юни 2022 16:07ч.

    Госпожата е водила делови разговор с един от отцепниците, с една дума всички вътрешни игри с всички партии са й ясни, а говори за шах. За нея политиката е игра, почти като игрите в Колизеума. Само че тук лъвовете не са лъвове. Онази империята падна. Въпрос на време и тази империя да падне. А България на лъвовете ли е хвърлена?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безспорно е, че стрина Дончева е загадъчно енергична. Неуморна и силна е колкото цяло звено доячки, копачки, жетварки, цигуларки, тромбон-адвокатки и шахматистки на повикване. Изглежда на порядък по- пряма от колегите си политици.

    18 Юни 2022 16:13ч.

    10 години е била цигуларка в детско-юношеския симфоничен оркестър "Пионер", дирижиран от строгия маестор Влади Симеонов. Колко ли тайни на "Мултигруп" знае, колко ли мъки от подземията му крие? Хем е неуморна, хем все с щуротии се захваща: "Движение 21", "Изправи се! Мутри вън!". Може би иде ред на "Разкрачи се, ние сме зад теб!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    18 Юни 2022 16:20ч.

    PS Време е стрина Дончева да направи нещо полезно. Например, да създаде Институт за възпитание на благородни политички с изучаване на политология, нрави и обноски във висшето общество, танци, музициране, ораторско изкуство или как ясно и категорично да артикулираме с пенис в устата и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос на поколение И НА възпитание,от малък балкански град момичето без привилегии влиза и завършва НПМГ,

    18 Юни 2022 19:25ч.

    после единствения тогава факултет по право, където се учеше здраво... в това време по жълтите павета се раздаваха "четвърто поколение софиянци" (потомци на някоя вакарелска слугиня) и "второ поколение АБПФК" - хвани едните, удари другите... Еднакво презираха доячките и жътварките и за 30 год унищожиха България, като яхнаха властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "... в това време по жълтите павета се раздаваха "четвърто поколение софиянци" (потомци на някоя вакарелска слугиня) и "второ поколение АБПФК" - хвани едните, удари другите..."

    19 Юни 2022 10:20ч.

    Отличен коментар! Да допълня, че в голяма част от случаите "четвъртото" поколение на вакарелската слугиня и "второто" на АБПФК поколения са едни и същи хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    18 Юни 2022 17:01ч.

    Танче, мила, ти пък какво разбираш от икономика и управление ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе тя разбира

    18 Юни 2022 17:36ч.

    и от двете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко е свързано

    18 Юни 2022 17:20ч.

    В едно математическо управление, влизат едни а излизат други. Ако едни депутати избират да станат независими, това не е свободен избор. Свободни са ако са в ИТН и гласуват различно. Да напуснат и станат на зависими е погазване на състезанието за влизане в НС. Както и да извъртате не можете да оправдаете тази възможност. Това е нарушаване на принципа по който се избират НП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    18 Юни 2022 17:52ч.

    "И няма нужда да гледаш като изцъклен и като зомбиран". Опасявам се, че Асен си гледа така по природа. Имам даже подозрения, че именно той е позирал на скулптора Александър Хайтов за паметника на Самуил със светещите очи. А след фалцета му от трибуната на НС онзи ден съм убеден, че той е бил прототип и на пеещия паметник на същия скулптор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    18 Юни 2022 18:25ч.

    Вие уважаеми, сте разгадали една костелива шарада! Най-после прототипът за плашещо ококорените очища на Самуил е разкрит! Хайтов вече ъпрейтва паметника на Самуил. Той ще стане говорящ и подвижен. Ще обикаля бавно площада около "Св. Александър Невски", премитайки тротоарите. На всеки кръгъл час Самуил ще спира и фалцетно ще изкрещява "Кризааа".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ееееее момчето е суетно

    18 Юни 2022 20:00ч.

    не иска да носи очила с голям диоптър, а лещите за големи диоптри те правят така оцъклен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядосан

    18 Юни 2022 19:09ч.

    Абе, Дончева не беше ли първа, открила брокера от ИТН Радостин, спортният адвокат????? Той не беше ли декларирал, сделка с нея?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Цялата тази група е носител на начина на мислене "мразя думата "опит"."

    19 Юни 2022 10:15ч.

    Това е общата черта на дебилите от сектата на свети проф. Майкъл Портър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искаме си Царя!

    19 Юни 2022 11:45ч.

    Долу Костов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много правилно предложение:

    19 Юни 2022 13:16ч.

    "Който се отказва от партията, която го е издигнала - да напусне Парламента до края на мандата!" В следващите избори да се кандидатира с онази формация, която отговаря напълно на възгледите му! ПП Възраждане и в момента имат един общински съветник, избран от тяхната квота, но веднага след това открито си работи за ГЕРБ... Не се отчита на тях и дори не ходи на събранията им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи