Дончев: Време е супергероите да се качат на кораба си и да спасяват други планети

Дончев: Време е супергероите да се качат на кораба си и да спасяват други планети

„Супергероите свършиха. Време е да се качат на големия сребрист кораб, местните им помощници да им помахат за довиждане и да отидат да спасяват други планети“. Така зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обясни мотивите за внесения от неговата парламентарна група вот на недоверие към кабинета „Петков“. „Отвъд шегите и закачките. Това дори в някаква степен е закъснял акт“, уточни той.

"Вотът на недоверие е закъснял акт и какво по-естествено от една опозиция да критикува и да намира кусурите на управляващите". Това коментира в студиото на "Лице в лице" по Би Ти Ви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

"Супергероите свършиха това, което можаха, време е да се качат на големия сребрист кораб, местните им помощници да им помахат и да отидат да спасяват други планети", иронизира той ситуацията.

"Има много причини за този политически ход. Ефектът от "Промяната" го усеща всеки по джоба, по резервоара, по хладилника. Има стремителен темп на задлъжняване на държавата и ако 2022 г. изглежда предизвикателна от гледна точка на публичните финанси, 2023 г.  изглежда катастрофична", каза Дончев.

Само в рамките на този бюджет дългът на страната е предвидено да порасне с 10 млрд. лв.,  а ефект от тези похарчени пари няма да има., коментира той.

ГЕРБ има собствено предложение за актуализация, което да помогне на пенсионерите от най-уязвимите групи, без да дебалансира бюджета в такава степен, каза Дончев.

"Увеличението на пенсиите сега е базирано на кредитен ресурс. То се изплаща със средства, които очакваме да получим от Националния план за възстановяване и устойчивост. Но настъпва 2023г.  и правителството, което и да е то, ще трябва да изплати по-големия размер на пенсиите и ще трябва да извади пари от бюджета, за да финансира тези проекти", коментира Томислав Дончев.

Според него  правителството е пропуснало възможността да помогне на бизнеса за високите цени на тока, за да може бизнесът да не прехвърля високите цени на тока в магазините. На това се дължи и фактът, че инфлация 15.6% е двойно по-висока от европейската.

Говорим за коалиция, която фактически вече няма парламентарна подкрепа и всякакви опити за изкуствено удължаване на живота й са безсмислени и скъпи, каза той. 

Какъв е алгоритъма - малко повече разум във всички политици, да въведем минимален стандарт, където всеки обяснява какво иска. 

Това правителство е ярка илюстрация, че това, че мразиш много някого, не е гаранция, че можеш да свършиш работа, каза Томислав Дончев.

Няма нова коалиция в парламента, тя е по-скоро ситуативна за конкретно политическо действие, отвърна Дончев за събраните подписи за оставка на Никола Минчев. 

"В последно време, вероятно поради критичната ситуация, в която се намира управлението, той е по-агресивен, толелирира управляващите, използвайки процедурни хватки и разваля доброто впечатление", каза Дончев.

Днес му поискали оставката заради тази игра соткрито или закрито да е заседанието.

Правителстовто щеше да понесе по-малко щети, ако заседанието беше закрито, както беше изначално внесено, а с открито заседание се получил още по-грозен скандал, смята Дончев. 

Определени задкулисни сили оказват влияние върху българската политика, но тази темат не ми е силата, каза още той.

Ще видим, отговори Томислав Дончев дали ще подкрепят Ива Митева за председател.

"Животът на този парламент няма да е особено дълъг, така че не е от  първостепенно  значение".

Няма връзка между ГЕРБ и ИТН чрез Орлин Алексиев, каза Дончев. "Нямаме връзка с ИТН, а да напомня, че това е политическата сила, която  доскоро най-стръвно ни критикуваше и то използвам възпитан израз, бих могъл да използвам и друг", коментира той.

За спора между МФ и Гроздан Караджов, Томислав Дончев каза, че историята била забъркана много по-рано с всички обвинения, че всички тези договори били незаконни. Това е абсолютно политически спор без реални прави и технически аргументи.  Размяна на политически атаки вътре в бившата коалиция, който се движи много далеч от реалността, ззавърши Дончев

Източници: бТВ, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • софиянец

    15 Юни 2022 18:55ч.

    гарван гарвану око не вади, абе философче габровско, голем кадър по финансите, малък мой харвардецо, що не питате за тая дето ви таковаше всичките, начело с тиквоча, г-жа чернева, на Посолството и шорош наместника за булгаристан, ама що не си е.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Юни 2022 19:34ч.

    Нищо не могат да спасяват. Просто, ще отплават за дома си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-отплаването

    15 Юни 2022 19:49ч.

    Ако остане безнаказано отваря пътя на други ''спасители''Гаранция че ще са по-малоумни и от тия.Влязихме в ''свредел на идиотите'' и единствения начин да излезем от него е безжалостно наказание .Самозванците винаги са били преследвани жестоко.Суверенният народ да се учи от суверенните самодържавци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Инфлацията

    15 Юни 2022 19:53ч.

    Нито това нито което и да е друго правителство може да я озапти.И не е нужно.Всичко което трябва да прави правителството е да се стреми да държи доходите поне = на инфлацията.Но философа едно си знае едно си бае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Киро Филиповския

    15 Юни 2022 20:42ч.

    Време е да се забравят опорките колко вредни били предишните и да се обединим срещу най-голямото зло идвало в Родината - либерал-фашизма и слугинажа на внесени отвън незнайни "герои" и да ги изметем там, от където са дошли. Сами ще си подредим къщата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хайл киро

    16 Юни 2022 8:32ч.

    българската неофашистка хунта, които бяха докарани и получиха мандата от РР, няма да се махнат лесно. Хитлер също лежа в затвора, но подкрепата за него от англичаните си остана и той се върна. Българският народ трябва да прогледне за мащабите на злото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хайл киро 2

    16 Юни 2022 8:32ч.

    Най-страшното при фашизма е срастването на властта с корпорациите - изливане на народни пари към едрия капитал по повод на ковида, на еленергията, на т.нар. "план за възстановяване". Защо фашистката власт не излива пари в населението?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи