Дончев: Стремежът ни е извънредното положение да бъде въведено за максимално кратък период

Дончев: Стремежът ни е извънредното положение да бъде въведено за максимално кратък период
Вицепремиерът Дончев заяви, че ситуацията е анализирана изключително внимателно. Считаме, че сега е моментът да се вземат решителни мерки, за да ограничим разпространението на вируса, каза той. Утре предлагаме на Народното събрание да обяви извънредно положение на територията на републиката, повтори Дончев и добави, че мерките включват и законодателни промени там, където това е нужно.

 

 

На първо място законодателните промени са свързани с ограничение на пътуването. Имаме нужда да ограничим пътуването от и до държави, където има разпространение на вируса. Имаме нужда от по-строга карантина. Тук категорично ще е необходимо много по-категорично оформяне на санкционни режими и спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантината, съобщи вицепремиерът.

 

Ще бъдат затваряни частни обекти – увеселителни заведения, каза още той.

 

Нашият стремеж е извънредното положение да бъде въведено за максимално кратък период, за да минимизираме последиците за икономиката, каза още Дончев.

 

Държавата трябва да създаде гаранции за живота и здравето на гражданите и за съхраняване на икономиката, заяви Томислав Дончев.

 

Ситуацията, която се задава изисква много по-бързи решения и действия – и от страна на здравните власти, и от страна на институциите. Това каза председателят на националния кризисен щаб за коронавируса и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски.

 

Има съществени слабости във всички насоки, отбеляза Мутафчийски. Ситуацията е толкова динамична, че предлагаме на министър-председателя да се вземат извънредни мерки, за да могат да бъдат въоръжени институциите с достатъчно инструменти да повлияят на промените, които предстоят пред всички нас, каза още той.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Да, само докато вземете достатъчно заеми

  13 Март 2020 3:37ч.

  при изключително изгодни лихви... Хората, които оцелеят от пандемията, ще плащат за късмета си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  13 Март 2020 8:17ч.

  "Държавата трябва да създаде гаранции за живота и здравето на гражданите и за съхраняване на икономиката, заяви Томислав Дончев." - Точно така е! Докато ГЕРБ "управлява" постоянно губим държавност, население и икономически показатели. Незабавна оставка на герберастията и никога повече в управлението! Само това ще спаси България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • четец

  13 Март 2020 8:22ч.

  да се гласува и въведе забрана на повишаване на цените защото това е меродерство с маските и други стоки от първа необхозимост За бъде както при военно положение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гларуса

  13 Март 2020 8:37ч.

  до Четец, обикновено това се цели с извънредните положения.Ама надали. Показното в хазарта го виждаме.Май само им е в главата какво да "придобият"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • казано е тук

  13 Март 2020 9:04ч.

  https://www.frognews.bg/novini/ilian-vasilev-kade-masoviiat-skriining-hora.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Март 2020 10:51ч.

  Излязоха с решение да не се събират на едно място повече от 2500 човека. Не мислите ли, че е МНОГО глупаво. Ако се съберат 10 хиляди, един заразен НЕ МОЖЕ да зарази всички от тях. Обикновено пренася заразата на няколко човека около себе си. Дори и 20 човека да са на едно място е толкова опасно, колкото и 10 хиляди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Март 2020 11:01ч.

  Извънредни положения не помагат. Иска се дисциплина и възпитание. По телевизията показаха интервю с баскетболист в САЩ. Няма да използвам епитети по отношение на този ... защото ми трият коментарите. След като приключи, този ... опипа всеки микрофон и всичко което бе на масата пред него. По-късно са го изследвали и са открили, че е заразен. Та така, извънредни положения няма смисъл, докато има ... като този баскетболист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи