Докладчик на ООН обвинява Израел в "актове на геноцид"

Докладчик на ООН обвинява Израел в "актове на геноцид"

Докладчик на ООН обвини Израел в извършване на няколко акта на геноцид в Газа, предаде Франс прес.

Тези обвинения бяха отправени от специалния докладчик на световната организация, отговаряща за палестинските територии Франческа Албанезе. Тя заяви, че има разумни мотиви да се вярва, че Израел е извършил няколко акта на геноцид. Тези обвинения Албанезе отправи в публикуван днес доклад. В него се говори и за етническо прочистване.

"Естеството и смазващите мащаби на израелската офанзива в Газа и опустошителните условия на живот, които тя предизвика, навеждат на мисълта за намерение да се унищожат физически палестинците в качеството им на група“, казва Франческа Албанезе в доклада, който ще представи утре в Съвета за правата на човека в Женева. Докладът е озаглавен „Анатомия на един геноцид“ и в него се заключава, че има разумни мотиви да се вярва, че „прагът, индикиращ, че са били извършени актове на геноцид срещу палестинците в Газа е достигнат“.

В изводите си Албанезе посочва три акта на геноцид – убийство на членове на една група, сериозни накърнявания на физическия и менталния интегритет на тази група и  нарочното подлагане на групата на условия на съществуване, които биха довели до нейното пълно или частично унищожаване. Това са три от петте акта на геноцид, фигуриращи в Конвенцията за превенция и за наказване на престъплението геноцид, отбелязва Франс прес.

Израелската представителка в ООН в Женева напълно отхвърли доклада на Албанезе и заяви, че той е част от кампания, насочена към подкопаването на самото създаване на еврейската държава.

„Войната на Израел е срещу „Хамас“, а не срещу цивилните палестинци“, заяви израелската представителка.

В доклада си Албанезе твърди, че „схемите на убити цивилни, които са били евакуирани към Южна Газа, съчетани с изявленията на някои високопоставени израелски представители, говорещи за принудително преместване на палестинците извън ивицата и за заменянето им с израелски заселници, водят разумно до извода, че заповедите за евакуация и зоните за сигурност са били използвани като геноцидни средства, за да се постигне етническо прочистване“.

"Геноцидните актове са били одобрени и приложени вследствие на изявления за геноцидни намерения, идващи от високопоставени военни и правителствени представители“, се казва в доклада.

Войната в Газа избухва след атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, в която бяха убити 1200 души. Оттогава Израел води сухопътна и военновъздушна офанзива в Газа. Няколко страни обвиниха Израел, че извършва геноцид на палестинците.

В края на януари Международният съд, сезиран от Южна Африка за предполагаеми нарушения на Конвенцията за геноцида от 1948 г. призова Израел да вземе всички мерки, които са в неговите правомощия, за да предотврати всякакъв акт на геноцид.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Викт

    25 Март 2024 23:20ч.

    А добро утро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    26 Март 2024 0:35ч.

    Бенямин Нетаняху сам отряза клона, върху който евреите се люлееха почти 80 години. Холокост ли? Повече тази думичка да не се чува! Заради собственото си оцеляване Нетаняху създаде неприязан към всички евреи, макар много от тях да не го понасят и да искат неговото отстраняване от поста. Евреите и палестинците са братя - произхождат от едно семейство - семити. Но в името на превземане на нови територии, Нетаняху и кликата около нето извършват геноцид над палестинското население в ивицата Газа. Международните институции спряха да си затварят очите. Време е за озаптяването на този еврейски Хитлер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    26 Март 2024 2:58ч.

    Подписвам се под това мнение. Евреите повече от година протестират срещу диктаторът Нетаняху. Как така се случва,че светът не може да го спре ? Как очерниха Русия за това,че защитава руското преобладаващо население в Украйна от убийствени атаки от 2014 насам, а само приказват и не правят нищо срещу диктоторът Нетаняху ? Близко е до ума - пълен бойкот от всички страни на търговията с Израел. САЩ спират паричните си инжекции за Израел. Спира им се петрола,идващ основно от Азъйрбеджан чрез Турция и край. Нетаняху е в Хага или линчуван от собствените му сънародници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЦиклООН, бе

    26 Март 2024 0:52ч.

    Светкавична реакция. Сега ще ги мъмрят. Ама първо трябват допълнителни дебати. И квалифицирано мнозинство. После - бум с декларацията по масата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е,и?

    26 Март 2024 3:37ч.

    Оонето е като офето. От тях нищо не зависи. Само дето предлагат куп синекурни длъжности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а и

    26 Март 2024 9:04ч.

    ООН-Организация на обединените негодяи-вредни и безполезни!Тая черна мамба не прави изключение!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи