Доклад на унгарските служби: Американска фондация на Сорос е финансирала опозицията с $11.3 млн.

Доклад на унгарските служби: Американска фондация на Сорос е финансирала опозицията с $11.3 млн.

Автор: Владислав Наков Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унгарското правителство призовава парламента в страната да публикува изготвен доклад, доказващ, че САЩ са финансирали опозиция

Началникът на кабинета на министър-председателя на Унгария Гергели Гуляш каза, че кабинетът на министрите вече се е запознал с доклада за чуждестранното финансиране на опозиционните партии, който все още е класифициран.

Унгарското правителство подкрепя публикуването на доклад за финансирането от чужбина, включително и от Съединените щати, на предизборната кампания на унгарските опозиционни партии. Това съобщи в четвъртък началникът на кабинета на Виктор Орбан Гергели Гуляш във връзка с приключването на разследване, проведено от специалните служби на страната по поръчка на парламентарната комисия по въпросите на националната сигурност.

По искане на депутатите случаят е разследван от Националния информационен център (NIC) - разузнавателната служба на Унгария, ръководена от бригаден генерал Золтан Андраш Ковач. Според Гуляш правителството вече се е запознало с доклада за чуждестранното финансиране на опозиционните партии, който обаче все още е класифициран. Очаква се председателят на парламентарната комисия Золтан Саш да поеме инициативата за публикуването му. “Ако има обжалване от негова страна, правителството ще подкрепи разсекретяването на документа“, каза Гуляш.

Според него докладът съдържа "нови и изненадващи подробности”, включително конкретни данни за трансфери на пари, както и имената на лица, които "все още не са оповестени".

“Няма нито една демократична държава в света, в която да е позволено да се подкрепят политически партии от чужбина“, припомни Гуляш, който е с ранг на министър в унгарското правителство.

Резултати от предварителното разследване

Преди около месец беше публикувано писмо до ръководителя на парламентарната комисия от началника на Националния информационен център, в което, въз основа на резултатите от предварително разследване се съобщава, че унгарските опозиционни партии са получили повече от 4 милиарда форинта (около 11,3 милиона долара) от САЩ и Швейцария в навечерието на парламентарните избори през 2022 г. От март до юли миналата година са извършени общо 13 транзакции. Както отбеляза генерал Ковач, “можем да говорим за нарушаване на законите на страната”. Управляващата партия ФИДЕС заяви, че разглежда подобни действия като намеса във вътрешните работи и нарушаване на държавния суверенитет.

Според информацията до момента по-голямата част от средствата са прехвърлени от САЩ и Швейцария към политическо движение, създадено от кандидата на обединената опозиция Петер Марки-Зай. Пари са получавани и от консултантски компании, свързани с него. Основният спонсор на унгарската опозиция е била американската фондация „Действие за демокрация“, която се свързва с Джордж Сорос.

 

 

 

Коментари

  • Въведете закони подобни на законите в САЩ

    22 Юни 2023 21:28ч.

    Друго спасение няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    22 Юни 2023 22:24ч.

    А в БГ кога? Или нашите са в момента на намаление ... Е, поне за една държава в ЕСССР има надежда - все пак е нещо !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Ю.

    22 Юни 2023 21:29ч.

    А ние ще разберем ли нявга за нашите фондопоглъщатели колко им е набутал Дьорт Сорос?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не си пъхайте носовете там, дето скърца.

    22 Юни 2023 21:36ч.

    Бройте си заплатиците и пенцийките, а нас ни оставете да си богатеем на воля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    22 Юни 2023 22:11ч.

    Няма да стане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    22 Юни 2023 22:31ч.

    на вниманието на синергичния „триморец“ – р.радев- mustapha: В. Орбан: “В НАТО и ЕС всички са за продължаване на въоръжения конфликт в Украйна, с изключение на Унгария.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На въпрос: Кой е най-голям враг на Русия?

    23 Юни 2023 0:28ч.

    Жириновски отговори: Сорос. Най-напред Русия се избави от Сорос и то с големи усилия. След това Унгария. България дори не се е опитала и дори няма представа вредата която Сорос нанася на държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    23 Юни 2023 0:43ч.

    Вие искате няколко хиляди грантаджии у нас да работят повече и да получават по-малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    23 Юни 2023 0:34ч.

    Преди 15-ина години се чудех защо Сорош и неговия универитет бяха изгонени от Унгария. Много мръсен представител "избрания народ"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гюлен за мюсулманите е това, което е Сорос за християните

    23 Юни 2023 2:51ч.

    И двамата основават училища или привличат млади хора със стипендии. Промиват им мозъците и получават армии, които им служат. По-способните, Сорос прехвърля в САЩ и нанася непоправима вреда на държавите откъдето ги изтегля. Средното ниво, след допълнителен тренинг в САЩ, връща в държавите откъдето ги е взел, за да навлязат в политиката и дори да управляват съответната държава. С това постига директно управление на тази държава. Казано накратко: Държавата става негова собственост. Това е положението на България сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи