Доклад на ЕС: Европа се превръща в кокаинов хъб

Доклад на ЕС: Европа се превръща в кокаинов хъб

Европа все повече се превръща в център за производство и транзит на кокаин към други региони. Освен това самата тя е пазар за наркотици за много милиарди евро, обявиха агенции на ЕС, цитирани от Ройтерс.

В публикуван днес доклад те също така предупредиха, че производство на метамфетамини в Европа нараства.

След канабиса кокаинът е най-използваният наркотик в Европа, с милиони консуматори и продажби за близо 10,5 милиарда евро (11,1 милиарда долара) през 2020 г., казаха европейската полицейска служба Европол и Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании.

Европейският пазар се разраства, стимулиран от по-високото производство в Южна Америка и нарастващите възможности за производство на наркотици в самата Европа. При това пазарът може да се разшири още повече с разработването на нови видове кокаинови продукти за пушене, сочи докладът и предупреждава за високите здравни рискове.

"В самата Европа нараства производството, което показва промени в ролята на региона в международната търговия с кокаин", отчита докладът.

Белгия изглежда е център на това производство в Европа, сочат данни, събрани от двете агенции на ЕС. Това е държавата членка на блока, която е конфискувала най-много кокаин през 2020 г. - последната година, за която има данни - с общо количество от 70 тона, най-много от които - в пристанището на Антверпен. Нидерландия е на второ място в Европа по заловен кокаин - 49 тона.

Белгия също е водещата държава по производство на кокаинова паста, заедно с Нидерландия и Испания, сочи докладът. Той представя като доказателство конфискуването на големи количества химически прекурсори за производство на кокаин.

По-голямата част от кокаина, внасян в Европа от Южна Америка, продължава след това към други части от света, най-вече към Близкия изток и Азия. Това превръща Европа в "ключов транзитен пункт за дрогата, идваща от други държави", се отбелязва в доклада.

Европейският пазар за метамфетамини също се разраства. Той все пак остава много по-малък в сравнение с този на кокаин, макар да е трудно да се изчисли общият му обем, посочват Европол и Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании.

Синтетичните наркотици традиционно се произвеждат основно в Чехия и са консумирани в Източна Европа. Нови данни обаче сочат, че нараства търсенето им и в Западна Европа, особено в Белгия, която също се превръща в голям производител на подобен вид дрога, отбелязват двете агенции на ЕС.

Европа е водещият производител на метамфетамини в света. Европейските производители си сътрудничат все повече с мексикански престъпни групи, за да усъвършенстват производствения процес, предупреждава докладът.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    06 Май 2022 19:40ч.

    В Иран, Саудитска Арабия и Индонезия въпроса е решен с прости мерки от близкото Средновековие !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    06 Май 2022 19:55ч.

    Откъде мислите, че се снабдява Украйна с наркотици? Хиляди украински военни се предадоха или бяха пленени и повечето от тях заявяват, че им раздават наркотици по два пъти на ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    06 Май 2022 20:03ч.

    От най-големия производител на каптагон в региона. Предоставя се като военно-техническа помощ, а Киро и Зеленото делкат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    06 Май 2022 20:17ч.

    Ей, Дачков, много лошо място била тая Европа. Интересно защо 95 % от българската емиграция отива натам, а в Русийката едва 1 %.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    06 Май 2022 20:58ч.

    Ами много е простичко майна, като теб. В Русийката пресяват и тъпи и некадърни "не берут".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    06 Май 2022 21:01ч.

    Почакай малко. Когато твоят запад се сгромоляса, ще те видя на опашка за руска виза, но нъцки. Вече си в "оня списък".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    06 Май 2022 22:12ч.

    Ми не бягат, за сметка на това избягаха най-читавите руснаци, средната класа, която пълнеше касата на бюджета. Останаха мужиците верни на Путин. Навремето Линин натоварил цялата интелигенция на кораб и ги изгонил от Русия, сега Путин направи същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    06 Май 2022 22:36ч.

    щото там любимото ти бело е под път и над път а в Русия само квас и пелмени,а те не стават за шмъркане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    06 Май 2022 20:44ч.

    Украйна заедно с Брендо е идеалната кандидатка за този хъб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    06 Май 2022 21:12ч.

    укр президент е пример в ес има 700 безделници всичките да ги проверят изненадващо да видим каква е картинката там

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехехе...

    06 Май 2022 21:39ч.

    Искàхте ли евро-атлантически ценности? Искàхте! Е, получихтè ги! Кой не скача е червен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • папа джо

    06 Май 2022 21:45ч.

    Джендър идеология и кокаин,интересна смес.Да живеят европейските ценности:Друсане,чукане ...и.т.н

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на белия прашец сега му е времето

    06 Май 2022 21:58ч.

    На какво, мислите, се дължи силата на толкова много цинични и неадекватни управленски решения в цяла Европа и Северна Америка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    06 Май 2022 22:59ч.

    Пак се правят на дръж ми шапката... първо си внасят готвачите от Афганистан, а сега ще борят контрабандата с дигитална валута?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    07 Май 2022 2:51ч.

    Преди години оценката на собствените им агенциии за Холандия-10млрд. само синтетика.А в тоя доклад ги няма??Няма ги и украинците.По една чиста случайност Брендо е там.А за прекрасното място за живеене?Познавам богат оръжейник дето синът му се върна от Холандия завършен наркоман.Мисля най-ефективни са мерките на Дутерте.Редно е бащите да раздават правосъдие над пласьорите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъ.. Слава Кокаина?

    07 Май 2022 4:28ч.

    Ъ.. Слава Кокаина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кокаинът е своего рода гориво

    07 Май 2022 14:00ч.

    В автомобилът на Либералната демокрация. Високо октаново. Най- желания начин за капитализиране на печалбата. Има интересен експеримент с плъхове. В помещението , в което са затворени има два бутона, единия осигурява храна, другия кокаин. Резултатът от експеримента е, че накрая всички плъхове умират от глад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи