Додик призова за обединение на босненските сърби със Сърбия

Додик призова за обединение на босненските сърби със Сърбия

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик призова за обединение на босненските сърби със Сърбия, казвайки, че подкрепата за това е единодушна и от двете страни на река Дрина, съобщи сръбският вестник „Данас“.

По повод планираната за днес церемония за деня на Република Сръбска, 9 януари, вчера Додик каза още, че променените условия в света също са в полза на този план.

„Ние, които сме избрани от народа, трябва да се възползваме от това време, за да обединим сръбския народ“, каза Додик и добави, че е дошло време да се мисли за това как всички сърби да живеят в една държава, защото отношенията на силите в света са се променили и вече не съществуват ограниченията, които са били пречка досега.

В речта си Додик каза още, че съжалява, че една голяма Сърбия не е създадена още през 1918 г. и че се гордее с поколението на политиците, които са създавали Република Сръбска.

„Ние искаме своя държава“, каза Додик, добавяйки, че Република Сръбска е формирана на 9 януари 1992 г. с цел да се превърне в независима държава, но това така и не се е случило заради Дейтънското споразумение.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война в Босна (1992-1995), страната беше разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Председателят на сръбския парламент Владимир Орлич коментира, че създаването на Република Сръбска е предотвратило пълното унищожение на босненските сърби. Той добави, че Сърбия е лидер в региона и като такъв има силата да защити себе си и народа си, така че „никой да не може да унижава сърбите“.

Церемонията по отбелязване на деня на Република Сръбска е обявена за днес в източната част на Сараево, където се планира организирането на парад с над 2000 участници, включително и въоръжена полиция. 

Босненските сръбски власти празнуват Деня на Република Сръбска на 9 януари въпреки решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, които го обявяват за противоконституционен, тъй като дискриминира хърватите и бошняците.

Източник: БТА

Следвайте "Гбасове" в Телеграм

Коментари

Напиши коментар

Откажи