Добрев: Няма газ. Тази бомба ще избухне при служебния кабинет

Добрев: Няма газ. Тази бомба ще избухне при служебния кабинет

"Няма газ. Тази бомба ще избухне при служебния кабинет. Накрая президентът ще сърба попарата. Жал ми е за него", възкликна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в "Панорама" по БНТ.

Той влезе в спор в студиото с министъра на иновациите Даниел Лорер.

"Газ има сега, газ ще има есента и зимата, както и следващата зима. Азерският газ, заедно с американския и още източници на газ, най-после ще започне да влиза в България", заяви Даниел Лорер.

"Слушаме опорки, а нямаме газ. До края на годината си имаме договор и то за евтин газ, на ниска цена", възрази му Добрев, визирайки доставките на "Газпром", които бяха гарантирани до края на 2022 г.

Добрев припомни на Лорер, че азерският газ, договорен още при президента Първанов и първия кабинет на ГЕРБ, после и при Орешарски, е струвал 30 долара, докато сега е два пъти и половина по-скъп.

"Газ няма. Знаете ли какво ще стане? Накрая президентът ще сърба попарата. Знаете ли защо? Защото тази бомба ще избухне по време на служебния кабинет. И затова президентът пита и казва да си довършат плана и да си направят законодателство", каза той.

Тук водещият на предаването Бойко Василев възкликна: "Ще ме разплачете. Защитавате президента ли?"

"Ами да ви кажа честно, жал ми е за него. Знаете ли какво се случва, ако свърши газът през август", каза Добрев.

"Да го бяхте довели вие този азерски газ", отговори водещият, а Добрев заяви: "Ами кой го доведе. Още Георги Първанов подписа единия милиард, впоследствие ние подписахме кога ще дойде, как ще дойде".

"И остана на хартия", включи се Даниел Лорер от "Продължаваме промяната"

"Г-н Лорер вашият въобще не дойде. Вие завъртяхте крана, ама той дори сигурно не е свързан с газа. Той не е завършен", защити се Добрев.

"Цената на бензина е фалшива теза, с която много се спекулира - бензинът е оръжие на геополитическа война", отхвърли критиките на ГЕРБ Лорер. И отново повтори, че за първи път при управлението на ПП "Лукойл" плаща данъци от 10 години насам.

Добрев пък се прехвърли на темата за спрените 578 милиона евро от ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът от ГЕРБ предупреди, че може и да не успеем да усвоим и средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. И се аргументира, че той е можел да бъде внесен в Брюксел още май, миналата година, а сега вече щяхме да усвояваме парите.

Добрев разкри и защо всъщност се е забавил българският план за възстановяване.

"Забави го Асен Василев, за да включи батериите и геотермалните енергии. Енергиите са идея на негов съученик от Харвард, който прави нещо такова в Турция", каза Делян Добрев, като уточни, че разполага с такава информация.

"Лобистки проекти за съученици. Водата няма достатъчна температура, за да се произвежда енергия, но сега заради съученика, ще похарчим едни 200-300 млн. евро повече", обобщи Делян Добрев.

"Дори и в опозиция успяхме да направим не малко неща – например компенсациите за скъпия ток на бизнеса са изцяло благодарение на ГЕРБ. Почти всички в парламента подкрепиха нашето предложение и сложихме таван на цената на бизнеса за тока от 250 лв., което е спирачка за инфлацията", добави Делян Добрев. 

Той поясни, че инфлацията в България е два пъти по-висока, отколкото в Европейския съюз. 

"8% е инфлацията в Европа, 16% е при нас. 4,5% е ръстът на икономиката в България за първото тримесечие на тази година, средното в Европа е 5,2. А държави, с които ние се сравняваме, имат 8-9-10% ръст на икономиката. Инфлацията ни е най-висока, икономическият растеж – най-малък. За това се чувстват бедни хората", каза още Делян Добрев.

Източници: БНТ, "Епицентър", dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Политсексолог

    09 Юли 2022 8:52ч.

    Ех,младежки анадолски тръпки.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Юли 2022 9:01ч.

    Прекрасно е, че няма да има газ.Вашите баби и дядовци имали ли са газ бре хаймани? :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    09 Юли 2022 9:47ч.

    По времето на нашите баби и дядовци се живееше просто, природосъобразно и ЩАСТЛИВО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "катастрофални щети за световния енергиен пазар"

    09 Юли 2022 9:58ч.

    Газ имаше, с рубли, от който майцепродавците се отказаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • натовец

    09 Юли 2022 10:25ч.

    Нищо, скоро и ток няма да има, обаче североатлантическата солидарност ще ни топли и ще се жертваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    09 Юли 2022 10:43ч.

    Значи първо, ако бяха гербаджиите на власт, за да се подмажат, също щяха да се откажат от газ с рубли. Второ, нищо не направиха за връзката с Гърция, която щеше да даде някаква малка алтернатива, трето, уредиха Сърбия с транзитна тръба с нашите пари и накрая провалиха Белене като алтернативен източник на енергия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    09 Юли 2022 11:00ч.

    Щяха да се откажат в началото, ама като видят че Германия си купува и те щяха да купуват. Както се казва, евроатлантици, ама с граници. И стига с тези опорки за газа в рубли , всеки си плаща в долари или евро, и после Газпром си ги превалутира в рубли . Аман от дебилизми, ама като се повторят хиляда пъти…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кордит 9мм.

    09 Юли 2022 11:16ч.

    Не се плашете.Лошото тепърва предстои!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    09 Юли 2022 11:20ч.

    Ако няма газ, ще има мас. Глад за обитателите на супермаркетите и ползвателите на ток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Юли 2022 11:26ч.

    Няма газ. Цените на хранителните стоки стремително вървят нагоре. Но ... за тези дето имат пари НЯМА проблем. Да му мислят сиромасите, които са преобладаващата част от гражданите на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи