До края на деня Макрон праща на Петков френското предложение за падане на ветото над РСМ

До края на деня Макрон праща на Петков френското предложение за падане на ветото над РСМ

По предварителна неофициална информация то ще бъде изпратено и до всички държави членки на ЕС. Неофициално то предвижда премахване на ветото, като ЕС ще стане гарант за това, че Скопие ще изпълни условията на България

До края на деня се очаква Париж официално да изпрати до българското правителство френското предложение за сваляне на наложеното от България вето на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, научи Епицентър.бг

Посланикът на Франция у нас Флоранс Робин се срещна с депутати от Групата за приятелство с Франция в българския парламент, съобщи "Хоризонт", позовавайки се на информация от участници в срещата. Тя се е провела в зала "Запад" и не е била официално обявена. 

В нея са участвали и представители на опозицията.

На срещата, която е започнала в 11.00 часа, тя е заявила, че до часове внасят френските предложения и се надява те да бъдат гласувани в следващите дни, както е постигната договорка.

Очаква се в рамките на деня официално да бъде изпратено до българското правителство френското предложение за решение за наложеното от България вето на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, съобщиха депутати пред медията ни.

По предварителна неофициална информация, френското предлажение ще бъде изпратено и до всички държави членки на ЕС. Неофициално то предвижда премахване на ветото, като ЕС ще стане гарант за това, че Скопие ще изпълни условията на България.

Това обяснава и бързането с решението на премиера Петков, което бе прието в сряда на Министерският съвет,  с което всички предложения по казуса РСМ да бъдат изпращани за одобрение в Народното събрание. 

Премиерът Кирил Петков ще изпрати в Народното събрание френското предложение за вдигане на ветото на РС Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз /ЕС/. Това е споделил самият Петков пред най-близките си сътрудници. Петков се е похвалил, че "е запознат в подробности със схемата как ще стане всичко това": "В четвъртък (днес, 16 юни, бел.ред.) ще бъде изпратено официално до всички държави-членки на ЕС, а аз утре лично го пращам в парламента". Това са били точните думи, с които се похвалил, и още, че: "Лично Еманюел Макрон и Олаф Шолц стоят плътно зад мене. Ще го приемем, и след това падаме и продължаваме", написа по-рано днес БГНЕС.

Източник и на Епицентър. бг  също цитира думи на премиера Кирил Петков, казани пред коалиционен партньор: "Решил съм за ветото, поел съм ангажимент, не ме интересува България, аз нямам подкрепа вътре в страната, имам подкрепа навън, зад мен са Макрон и Шулц и ЕС".

Вчера в самото начало на заседанието на Министерски съвет Петков изчете искането му, което бе прието веднага, "предложението на френското председателство веднага да се изпраща в Парламентарната комисия по външна политика".

Очевидно Кирил Петков възнамерява лично да вземе това решение по време на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 23 и 24 юни в Париж. В инструкциите, които правителството е изпратило до нашия постоянен представител на България в ЕС Румен Александров във връзка с разговорите между Скопие и София, се откроява липсата на чувствителния въпрос за общата история, и е налице намерение за непридържане към Рамковата позиция на България от октомври 2019, подкрепена с декларация на Народното събрание и от два Консултативни съвета по националната сигурност при президента (изпълнението на Договора за добросъседство ще представлява част от условията, приложими в преговорите, а провеждането на първата Междуправителствена конференция ще бъде обвързано с постигането на реален напредък при изпълнението на Договора).

С този ход Петков освен, че изолира всички от този важен въпрос, включително и МВнР той на практика крие от българското общество всичко, което еднолично е договарял и продължава да договаря с чужди дипломати.

В случая е смущаващо и мълчанието на президента Румен Радев, който преди месец благодари за усилията на президента Макрон.

Кирил Петков е обещал през днешния ден и "брутална дипломатическа атака срещу всички български политици от страна на чуждите дипломати в София". Според него най-активни ще бъдат френските, германските и американските дипломати, пише БГНЕС.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • ивайло

    16 Юни 2022 16:11ч.

    Е какво ще праща, тоя нали сега е при Зелената тениска да го лъготи, че ще му дава оръжия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От свинята лебед не става

    16 Юни 2022 16:37ч.

    Европейски рояци от атлантически ташаци !!! Давайте братушки, тия не заслужават милост!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    16 Юни 2022 17:07ч.

    Самият акт на допускане до преговорният процес на РСМ ще легитимира версията на РСМ за език и писменост, защото преговорите ще се водят на роден език и писменост. Ето защо не бива да се допуска РСМ до преговорен процес независимо от гаранциите на Франция и Германия. Още повече, че Франция е една от виновниците за това положение, чрез Ньойският договор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Юни 2022 18:26ч.

    На ционисти евреи не трябва да се вярва за нищо .......само измами !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възмутен

    16 Юни 2022 22:45ч.

    Подкрепям . Никакво доверие на тези от ЕС и любимото им Скопие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо не виждам как ще стане тая работа с гласуването в парламента. А днешната тирада за какво беше?

    16 Юни 2022 16:13ч.

    Вижда се, че няма да има сваляне на вето, освен това кой казва, че ще има гласуване или ако има, че ще е когато на макарон му изнася. Щяли чуждите дипломати да извиват ръце. Че много им здраве от арменския поп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    16 Юни 2022 16:14ч.

    Изведнъж излезе българският лъв и се опълчи срещу ЕС и САЩ. Безстрашният и мъдър българин за пореден път събаря империи и наритва чуждите власти, които искат да му наложат някакви измислици. Македония никога няма да влезе никъде, защото ще си я вземем, а най-подготвените и честните ще уравляват справедливо. Това разбира се се случва всеки път, преди национална катастрофа. Гответе се...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    16 Юни 2022 16:24ч.

    Само че, катастрофата на Запад вече започна, така че ДГД ЕС... Либерастите не могат без комфорт и екстри,а пък нямат собственост... Пък ние сме свикнали както виждаш се оправяме и без евро парите! Тичай да си резервираш колесник, може да се паднеш заедно с Кокорчо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    16 Юни 2022 16:28ч.

    Айде да си пазиш съветите за себе си. Виждаме всички как се справяме - 60% под линията на бедност, а 80% от пенсионерите живеят с по-малко от 10 лв на ден, след като си платят лекарствата и режийните. Точно за такива лъвове говоря, дето са големи, ама щото се надяват на друг да му е зле, понеже няма акъл как да направи на себе си да му е добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ленче

    16 Юни 2022 16:29ч.

    Ти ли си? Мъка че воаяжа до Азербайджан не стана?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ленче 16 Юни 2022 16:29ч. Ти ли си? Мъка че воаяжа до Азербайджан не стана?

    16 Юни 2022 16:32ч.

    Аз съм да. Чувстово ти за хумор е умопомрачаващо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    16 Юни 2022 16:35ч.

    От както видях маскирани полицаи с автомати да проверяват сертификати(за здраве) по уличните кафенета на Париж, не просто се надявам, АЗ ЗНАМ ЧЕ Е ЕВРОПА Е УМРЯЛА! Тукашните баби може да нямат големи пенсии, но имат дом, и не ги избиват с инжекции и ограничения...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    16 Юни 2022 16:45ч.

    Че и не само до Азерско. Май и до Брюксел няма да я огрее, освен ако Кики не подпали със самолета преди гласуване на вота. Най-смешно ще е да научи в Брюксел, че вече е никой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    16 Юни 2022 16:15ч.

    нищо не пращаи ние сме в полит криза спрете воината в украина и седнете на масата за преговори македония не е на дневен ред да си проведе референдум за нато и ес за никъде не бърза

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо така бързат като обезумели ?

    16 Юни 2022 16:19ч.

    Каква е тази лудост да приемат Скопие СЕГА ! И веднага ? Къде ги стяга чипика наистина ? Да, искат да унижат за пореден път България. Да, искат да ни мачкат, както ни мачкат от три десетилетия... Но трябва да има и някаква друга причина ? Някакъв изключителен форсмажор ? Имам подозрения...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе нещо има да става в скоро време. Щом чак папата ще сменят.

    16 Юни 2022 16:21ч.

    Господарите на сатанистите им дадоха зор. Не се развиват нещата добре за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На срещата, която е започнала в 11.00 часа, тя е заявила, че до часове внасят френските предложения и се надява те да бъдат гласувани в следващите дни, както е постигната договорка.

    16 Юни 2022 16:30ч.

    До колкото разбирам французите внасят в Българския парламент предложение, което трябва да бъде прието или отхвърлено от него?! От кога българският гласоподавател, гласувайки на парламентарни избори е дал гласа си за френски избранници?!?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доста европейски посланици са за изгонване

    16 Юни 2022 16:34ч.

    Такава намеса във вътрешните ни работи не е имало никога досега. За нас е позор, че позволяваме така да ни бъркат по дупките, при това без дори да питат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нишо няма да гласуваме

    16 Юни 2022 16:45ч.

    Пламен нали затова го отсвириха. Защото е зелен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хексагон

    16 Юни 2022 16:59ч.

    Абе тонаправо сюрреалистично ! Самите френски гласоподаватели не са гласували за тези типове, защото и френските избори, както навсякъде са тотално подменени и фалшифицирани ! А сега се оказва че и нашите подменени и фалшифицирани депутати трябва да гласуват нарежданията на френските самозванци... Смехория !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    16 Юни 2022 19:25ч.

    И кой е тоя Пламен?Все едно ти е син,че е с малко име.Комшия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шалом

    16 Юни 2022 16:38ч.

    "Не ме интересува България. Зад мен са ... и ЕС" - каза про100 киро. Един път в живота си да изрече истината, което в неговия случай е феноменално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    16 Юни 2022 16:45ч.

    Не това не е истината, никой не е зад този некадърен и малоумен лъжец и предател! Предателите никой не ги обича(особено евро лицемерите), просто Кики се опитал да се самозалъже и е шмръкнал за самочувствие... скоро ще подсмърча от мъка, и ще се изправи срещу истината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За България от Францата никога нищо добро не е произтекло

    16 Юни 2022 16:39ч.

    Единият Леге заслужава дълбоко преклонение и съчувствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнят Одрин 1205 г. и не могат да преглътнат.

    16 Юни 2022 17:06ч.

    На подписването на капитулацията ни в Ньой имало някакъв рицар, някои от органите които сме били край Адрианопол. След подписването обявил на висок глас, че Балдуин е отмъстен или нещо в този дух. Поради тази причина е и самото подписване е в Ньой. Останалите държави от Централните сили подписват капитулациите си във Версай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    16 Юни 2022 22:06ч.

    Французите си спомниха за и за император Балдуин след двата гола на Емо Костадинов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕ! ТОВА НЕ СА ГАРАНЦИИ!

    16 Юни 2022 17:04ч.

    Предложението на Макрон за РСМ е като пакета Мобилност - Европа на две скорости. А гаранциите на Франция и Германия ще бъдат успешни, колкото бяха успешни за Минските споразумения. Тези търговци само здрава ръка може да ги спре. България засега е префектна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако скъсаме дипломатически отношения с БЮРМ и изгоним посланиците поне на Францостан и Германостан няма да могат повече да мръднат

    16 Юни 2022 17:15ч.

    Ама откъде таквиз топки в евроатлантиците ни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    16 Юни 2022 17:27ч.

    Тия в ЕС хептен откачиха покрай СВО, като гарги рошави на мърша, серат из цяла Европа. Недай си боже нещата да се закучат, от тия нищо добро не се очаква на фронта , само пропаганда за пушечното месо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щрак

    16 Юни 2022 17:28ч.

    Макран е толкова противна гнида. Напълно безличен неудачник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петко Р. Славейков, март 1877 г.

    16 Юни 2022 17:43ч.

    Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Спекуланти са омразни - интерес им покажи, че да виж дела проказни и чифутски в тях лъжи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    16 Юни 2022 17:51ч.

    Те докато пристигнат предложенията Кики може вече да е аут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Троянския кон отказва да умре

    16 Юни 2022 18:25ч.

    А тия защо си мислят, че Народното събрание е длъжно да гласува този документ? Има си правила и не се прави така! Със заплахи и шантаж тоя път няма да стане! Всички разбраха, че това е прелюдия към война със Сърбия и си имат едно наум, освен това след спирането на Лавров е дадена команда "ни шагу назад!". Кой има мнозинство и кой няма се видя днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жълтия инкасатор

    16 Юни 2022 18:28ч.

    От друга страна, вярно е, че няма колективна отговорност, и затова предложението се праща в НС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генчовска

    16 Юни 2022 18:29ч.

    Обаче този, който го праща носи отговорност и се вижда силно желание да му бъде потърсена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    16 Юни 2022 19:09ч.

    С натиска за ветото на РСМ и позицията му в Киев за Украйна, Макрон разкри истинското си лице на отявлен евроатлантически ястреб. И тук и там искат бързи предсъединитлни процедури. И ту и там дават гаранции, които ще се изпълняват в бъдеще ... Прави са колегите, които виждат в това бързане някаква черна поличба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    16 Юни 2022 19:35ч.

    Макрон да не се меси във вътрешните работи на страната ни! Ако това са ни приятелите... не благодаря, към нсстиящия момент СМ не може да бъде член на ЕС...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    16 Юни 2022 19:37ч.

    Е, не са ли прави ИТН ? Тези евробвзсрамници, вместо да натиснат РСМ да изпълни договора както е подписан, натискат България. Срам за нас! Това показва какво представляваме в техните очи. Проклет да е този, който се поддаде на натиска. Ако трябва по корем ще се влачим и на дявола ще пристанем но няма да отстъпим. Защото няма накъде. Зад нас са следващите поколения. Мислете му кандидат юди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    16 Юни 2022 20:20ч.

    макрон=рптшийлд=билдерберг- само да припомня на ХУИ - помните ли другаря йелев - президент, заедно с други "интелектуалци", повишени в "дисиденти" от тогавашното френско посолство, за по-модерни, имаше и една окупация на автономният уж Софийски университет от подобни боклуци с подкрепата на френското посланник, това не е африка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До края на деня Макароне

    16 Юни 2022 22:02ч.

    ще направи на Куролацията предложение, което той не може да откаже! Не че някога е имал намерение да отказва, той знае как да се държи с началниците не по-зле от Боко Тиквоча.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бояна Маркова

    16 Юни 2022 22:03ч.

    Поправете ме, ако греша, но аз сефте виждам управляващи да свикват протест срещу опозицията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Френските колонизатори са злопаметни и ...

    16 Юни 2022 22:25ч.

    не са забравили, че Народната Република помагаше на алжирския народ за освобождение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    16 Юни 2022 22:27ч.

    в интерес на истината до 5-10 години братята халжирци ще трябва да ни върнат "кредита на доверие", все пак печелят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧИЧО ВИЧО

    16 Юни 2022 22:41ч.

    Хайде да видим евроатлантиците от Банкя и сараите какво ще кажат по въпроса. Ами коалиционните партньори от 7/8 и Възбуждане? Голем смех!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    16 Юни 2022 23:02ч.

    Чичо, ако под "възбуждане" имате фнапретвит "Възраждане", трябва да припомня, че те никога не са били и никога няма да бъдат коалиционни партньори на ПППП( политич. партия проамерикански подлоги"! Що се отнася до чалгаджиите-берете си им гайлето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи