ДНР: Още двама пленени британци са обвинени в наемничество

ДНР: Още двама пленени британци са обвинени в наемничество

Още двама пленени британци бяха обвинени за "наемническа дейност" от разследващи в подкрепяната от Русия самопровъзгласила се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна, предаде ТАСС.

ТАСС цитира източник в управленските структури на ДНР, която е призната само от Русия и Сирия, който каза, че са възбудени наказателни дела и са повдигнати обвинения срещу Дилан Хийли и Андрю Хил по чл. 430 от наказателния кодекс на ДНР. Според източника и двамата мъже отказват да съдействат на разследването.

За Украйна заминават западни граждани, за да ѝ помагат да се отбранява срещу руската инвазия, или за да осигуряват хуманитарна помощ за милионите украинци, чийто живот е бил преобърнат в резултат на войната, отбелязва Ройтерс.

На 29 април руското министерство на отбраната разпространи видео, показващо пленен в Украйна ранен британец, който казва, че се името му е Андрю Хил и говори с британски акцент по време на разпит от неидентифицирани руски военни.

Министерството съобщи, че той се е предал на руските сили в Николаевска област в Югозападна Украйна, намираща се най-малко на 80 км западно от ДНР, и е носел оръжие.

Пленникът, който е носел камуфлажна униформа е казал на разследващите, че е от Плимут, Южна Англия, и има приятелка и четири деца.

Също на 29 април Би Би Си цитира хуманитарната организация "Президиъм Нетуърк", която съобщи, че мъж на име Дилан Хийли, който е бил хуманитарен доброволец е бил задържан на пропускателен пункт в Южна Украйна заедно с още един доброволец - Пол Юри.

Миналия месец двама британци и един мароканец получиха смъртни присъди за "наемническа дейност" в ДНР, след като бяха пленени от руските и проруските сепаратистки сили, докато са се биели на страната на украинската армия. Западни политици окачествиха делото срещу тях като фарс, отбелязва Ройтерс.

Роднините им казаха, че те са били наети на договор в украинската армия и затова не са наемници, а редовни войници от украинските въоръжени сили, поради което подлежат на закрила от Женевската конвенция за третирането на военнопленниците.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • те са били наети на договор в украинската армия и затова не са наемници

    02 Юли 2022 12:31ч.

    Наети, ама не били наемници?! ха ха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно

    02 Юли 2022 12:58ч.

    Наш глиги кога ли ша го таковат!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Учудва ме по скоро факта

    02 Юли 2022 13:26ч.

    че не са ги ликвидирали след бърз и съдържателен разпит проведен от “дивата чеченска дивизия”?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи