ДНР: Нюрнбергският процес е в основата на трибунала срещу обвинените във военни престъпления украинци

ДНР: Нюрнбергският процес е в основата на трибунала срещу обвинените във военни престъпления украинци

Нюрнбергският процес се използва за основа при подготовката на международния трибунал в самообявилата се Донецка народна република (ДНР), който ще разглежда случаите на обвинени във военни престъпления украински военнослужещи, съобщи пред ТАСС председателката на комитета по наказателно и административно законодателство на ДНР Елена Шишкина.

"Ярък пример за нас, естествено, е Великата отечествена война и от там - Нюрнбергският процес. По принцип за основа и на комисията по установяване на престъпленията, и на комисията за изчисляване на икономическите загуби, (действащи в ДНР), бяха взети комисиите, действали в СССР по указ на Сталин. Техните документи са залегнали в основата на Нюрнбергския процес. Ние разглеждаме организацията на международния трибунал над (украинските) нацисти по негов пример. Според нас той е много добър, защото дори след повече от 75 години никой не е избегнал наказанието, до последно се откриваха престъпници и се изпълняваха присъди", каза Шишкина.

Тя отбеляза още, че е бил изучен и опитът на други държави, по-конкретно Руанда.

Сепаратистките власти в Донецк имат намерение до края на лятото да организират няколко междинни трибунала над украински военнослужещи, обвинявани във военни престъпления. Смята се, че пред тях ще бъдат изправени както членове на националистическите украински батальони "Азов" и "Айдар", така и военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна.

Руските и сепаратистките власти представят бойците от "Азов" – полк, създаден от украински националисти - като "неонацисти" и смятат да ги третират като военнопрестъпници, а не като военнопленници.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц поискаха от руския президент Владимир Путин да ги освободи.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ЗИП

    19 Юни 2022 11:24ч.

    Що не вземеш опит и от тов Ленин , френската революция и т.д.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    19 Юни 2022 11:26ч.

    Брат, може и от френската любов и омраза

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истинските престъпници са в Брюксел, Лондон и Вашингтон

    19 Юни 2022 12:27ч.

    Надявам се тези процеси да бъдат генерална репетиция за големия трибунал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи