Дни наред Пентагонът крил от Байдън, че Лойд Остин е в болница

Дни наред Пентагонът крил от Байдън, че Лойд Остин е в болница

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Военните са крили дни наред дори от президента Джо Байдън, че шефът на Пентагона Лойд Остин е в болница, а както се оказа той е лежал дори в интензивно отделение. 

Само преди ден Пентагона изненадващо обяви в официално съобщение, че министърът на отбраната на САЩ е бил приет още в понеделник вечерта на 1 януари във военната болница "Уолтър Рийд", която се намира близо до Вашингтон "заради усложнения, последвали неспешна медицинска процедура".

В неделя Си Ен Ен обяви, че президентът на САЩ Джо Байдън изобщо не е знаел не само, че министърът на отбраната Лойд Остин е в болница, а е държан в неведение дни наред. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в крайна сметка е информирал Байдън в късния следобед на 4 януари, скоро след като самият Съливан е научил, че Остин е хоспитализиран. 

Ен Би Си пък разкри, че Остин не само е бил в болница, но е изкарал четири дни в интензивно отделение

Самият Остин направи първото си изявление  в събота срещу неделя, пет дни след като беше приет в болницата, като заяви, че е можел да свърши "по-добра работа" при уведомяването на обществеността. Шефът на Пентагона не обяви никакви подробности за състоянието си, нито казва защо точно е бил хоспитализиран на 1 януари. Според служител на отбраната на 6 януари той е останал в болницата, предава БГНЕС.

Остин благодари на "невероятния" персонал на Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" за грижите, които е получил, и заяви, че е "на крака" и очаква с нетърпение да се върне в Пентагона.

В изявлението си, което съдържа общо седем изречения, той споделя "загрижеността на медиите относно прозрачността" и заявява: "Поемам ангажимент да се справя по-добре". Той  обаче не се извинява за това, че не е уведомил своевременно обществеността или пресата. Висшите административни и военни служители, които са хоспитализирани, обикновено публикуват изявление в рамките на 24 часа.

Високопоставени служители от администрацията заявили, че са били шокирани да научат за хоспитализацията на ръководителя на Пентагона и за забавянето на информирането на Белия дом.

Преобладаващата реакция беше загриженост за благополучието на Остин, който по принцип е харесван в Белия дом.

Все пак служителите признаха, че ситуацията е крайно необичайна и бяха изненадани от забавянето на информирането на президента и висшето ръководство на Съвета за национална сигурност.

Зам.-министърът на отбраната Катлийн Хикс временно е поела задълженията на министъра на отбраната, докато е била на почивка в Пуерто Рико по времето, когато Остин е бил хоспитализиран, заявяват двама американски служители. Хикс е пристигнала в Пуерто Рико преди хоспитализирането на Остин.

Според трима конгресмени, запознати с въпроса, комисиите за надзор на Конгреса са били уведомени за хоспитализацията на Остин едва на 5 януари.

В събота говорителят на Пентагона Пат Райдър неуточни какви са медицинските усложнения и за какъв период от време е хоспитализиран Остин.  "Той се възстановява бързо и  ще започне отново да изпълнява всичките си задължения", посочи само говорителят.

Райдър уточни тогава пред Франс прес и, че "във всеки момент зам.-министърката на отбраната е била готова да действа и да упражнява при необходимост правомощията на министъра".

Зам.-министърката на отбраната Катлийн Хикс е изпълнявала министерските задължения и е взела рутинни решения от името на Остин тази седмица, твърди още говорителят.

Хоспитализацията на Остин идва в момент на високо напрежение в Украйна, както и в Близкия изток, където има война между Израел и Хамас и когато подкрепяните от Иран сили в Йемен нанасят удари по корабоплаването, а други в Ирак и Сирия атакуват американските войски с ракети и безпилотни самолети. 

Източници: segabg.com, dnes.bg

 

 

Коментари

 • Грухнята

  07 Яну 2024 15:19ч.

  Да не е ходил някъде из Украйната?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  07 Яну 2024 18:00ч.

  Решил е да побелее като Джако, но терапията не му е повлияла добре, а пък Байдън си живурка по облаците !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джак

  07 Яну 2024 15:33ч.

  Черньо не е уведомил за постъпването си в болница, защото го е било срам да признае за последствията от трикратното набождане с неопределените субстанции, наричани ваксини. Пожелавам през новата година на всички набодени високопоставени служители от белия, пардон, черния дом да посетят болниците, за справяне с леките им "неразположения".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  07 Яну 2024 15:37ч.

  министърът(-мръсник) на вътрешната сигурност на САЩ Ал. Майоркас - пред конгреса: “Не очаквам ядрена експлозия в Европа (става дума за обстрелите от укрофашистите на запорожската АЕЦ) да има каквито и да било преки последици за здравето у нас...”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  07 Яну 2024 15:38ч.

  Абе този дали е жив въобще? Много подозрително ни се съобщава за уж някаква болест. А признаци на живот - ниц.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  07 Яну 2024 15:40ч.

  всеки може да се разболее, американците до смъртта на Рузвелт не са знаели, че е в инвалидна количка парализиран, спечелил е два мандата, и третият е бил на път, но починал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е при демокрацията

  07 Яну 2024 16:25ч.

  що му трябва на плебса да знае разни работи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаело се

  07 Яну 2024 16:31ч.

  Даже на снимката със Сталин и Чърчил се вижда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  07 Яну 2024 17:36ч.

  И третият път е бил на път да спечели, но го починали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тряс

  07 Яну 2024 17:58ч.

  Бардак, хегемоните съвсем изуха гащите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  07 Яну 2024 19:34ч.

  Рузвелт е най-дълго управлявалия президент на САЩ и не са два мандата. Първи мандат 32-36. втори 36-40. трети 40-44 и четвърти 44-45 когато почива. Или греша?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи