"Дневникът е подправен": ЦИК проверява защо този текст се появява на някои неработещи машини

"Дневникът е подправен": ЦИК проверява защо този текст се появява на някои неработещи машини

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Към 11 часа е преустановено гласуването с 15 машини в страната и в съответните секции е преминато на гласуване с хартиени бюлетини. На няколко места има по две машини за гласуване, едната не работи и продължава гласуването с втората машина, обяви Росица Матева от ЦИК. На три от машините, които са заменени с гласуване с хартиени бюлетини, се е изписал надпис "Дневникът е подправен".

"Тепърва ще се анализира защо се появява този текст. За първи път получаваме информация за изписване на такъв текст", коментира Росица Матева от ЦИК.

2 жалби за предизборна агитация и социологически проучвания в изборния ден са постъпили в ЦИК. Става въпрос за публикации в интернет сайтове, добави Матев.

Към момента има 10 сигнала за проблеми с гласуване, но навсякъде всички секционни избирателни комисии работят. Изборният ден е открит и протича нормално, увери Матева.

12 934 е общият брой на секциите у нас и в чужбина. В 3264 от тях се гласува с хартия. Подвижните секции са 292. В болниците в страната са разкрити 121 секции.

Източник: БНТ

 

 

Коментари

  • Зодия Прасе

    02 Окт 2022 12:24ч.

    Толкоз за сигурността на машинния вот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    02 Окт 2022 12:38ч.

    ми появява се, как няма да се появява... Каквото си поиска програмистът това ще се появява. И резултатите и те така. Иво Христов си го каза - за протестен вот ще се дават по 10% а останалото е за партиите които слушат западните владетели. Демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    02 Окт 2022 12:40ч.

    Изборите трябва да се отменят.И насрочат нови! Можете да ми намерите съответния пост преди месеци! ''Дневникът е подправен''

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-И осъдени

    02 Окт 2022 12:44ч.

    За опорочена изборна система."Тепърва ще се анализира защо се появява този текст. За първи път получаваме информация за изписване на такъв текст''Точно какво трябва да се анализира?Не е ли ясно?Имало е нерегламентиран достъп до кода.Подправен е.Оставили са и послание.Честито

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    02 Окт 2022 13:29ч.

    Това е някакъв нескопосан превод от венецуелски език на най-обикновеното съобщение за повреда "register failure".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • появява се защото е истина

    02 Окт 2022 14:25ч.

    Наистина е подравен. И не е само дневникът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На три от машините се е появил надпис "Дневникът е подправен" - обяви Росица Матева от ЦИК. Клетата Митева деликатно премълчава за редица "странни изречения, изплували върху мониторите на машините в изборния ден.

    02 Окт 2022 14:43ч.

    Например в с. Бойница, в секцията разположена в пенсионерския клуб на ул. “Пуйтьо войвода" машината извежда надпис: "От София до Мароко - само Локо!". В Поморие и Чирпан мониторите цитират Яворовата "Градушка": "Да беше мор, да беше чума, / че в гроба гърло не гладува, / ни жадува!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    02 Окт 2022 14:45ч.

    В Дьовлен три машини са използвали турцизми като: "Алчаджък ешейе ким олса бинер?" - "Ниското магаре всеки го яха". Комисии от Делормана пък докладват за появил се курсивен надпис "Ат гиби качиьоз, ешек гиби сикиьоз" -в превод "Тича като кон, еб. като магаре" - девиз на една от партиите участващи в изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи