"Дневник": Сглобката обсъжда Десислава Атанасова и Атанас Атанасов за конституционни съдии

"Дневник": Сглобката обсъжда Десислава Атанасова и Атанас Атанасов за конституционни съдии

Следвайте "Гласове" в Телеграм  

Управляващите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС обсъждат основни политици за номинации за конституционни съдии, като най-вече става дума за председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и съпредседателя на парламентарната група на втората политическа сила Атанас Атанасов.

Това става известно от публикация на "Клуб Зет", а "Дневник" потърси за допълнителна информация представители на първите две политически сили. В Народното събрание процедурата за избор на двама съдии в Конституционния съд беше започната наскоро, а срокът за предложения изтича на 11 януари, първия работен ден за депутатите през 2024 г.

Нищо не е решено...

Източници и от ГЕРБ, и от "Продължаваме промяната - Демократична България" посочиха пред "Дневник", че решения за номинациите не са окончателно взимани. Твърди се, че с лансирането на името на Десислава Атанасова лидерът Бойко Борисов "мери температурата" дали кандидатурата получава обществено одобрение, иначе ще вземе решение в последния момент. Според неофициална информация на "Дневник" от източници в ГЕРБ други обсъждани имена са тези на бившия министър на правосъдието Екатерина Захариева, както и на председателя на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков.

В медийни публикации като възможно предложение на "Продължаваме промяната - Демократична България" се споменава това на председателя на ДСБ Атанас Атанасов. Пред "Нова телевизия" той не отрече такава възможност. "Има идея да съм член на Конституционния съд, но не съм сигурен, че там ми е мястото", казва още Атанасов.

За номинация на коалицията се спряга и това на конституционалиста, настоящ министър на правосъдието Атанас Славов ("Да, България"). Източници на "Дневник" от "Демократична България" определиха медийните твърдения за Славов като спекулация, самият той също опровергава в интервю за Българската национална телевизия (БНТ): "Никога не е стоял този въпрос към мен. Ако моето име е било обсъждано по медиите, е без мое съгласие и знание."

И от ГЕРБ, и от "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха неофициално пред "Дневник", че обсъжданията са динамични и решения далеч не са взети.

Ако обаче политиците се спрат на ярки политически предложения като Атанасова и Атанасов, двамата ще решават по дело срещу промените в Конституцията, за която гласуваха преди няколко дни.
Президентът Румен Радев, както и "Възраждане" и "Има такъв народ" (евентуално и БСП) заявиха, че ще обжалват промените в Конституцията пред съда. Като предложение на ДПС за конституционен съдия се споменава неофициално името на настоящия председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Търсят се двама съдии

Докато през последните повече от две години заради политическата нестабилност не можеше да се избере дългосрочно действащо правителство, съответно нямаше и продължително работещо Народно събрание, изтекоха мандатите на двама конституционни съдии от квотата парламента: Анастас Анастасов и Гроздан Илиев.

Подари това от около две години Конституционният съд заседава в намален състав - десет души вместо дванайсет. Сред тях по четирима са от квотите на: Народното събрание, президента, общото събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

От сега действащите съдии, избрани от парламента са Константин Пенчев и Красимир Влахов; от президента са Янаки Стоилов, Мариана Карагьозова-Финкова, Филип Димитров, Атанас Семов; от съдиите са Павлина Панова, Соня Янкулова, Таня Райковска, Надежда Джелепова.

Източник: dnevnik.bg

 

 

Коментари

  • Митето

    22 Дек 2023 15:30ч.

    Ако това стане действителност,значи за България няма спасение.Тогава ни остава само една надежда - САЩ да загубят войната и ние някакси в последвалите преговори да се отървем от окончателно затриване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Дек 2023 19:19ч.

    Такива титани като тях са за ръководството на ООН, а не да ги хабят тук !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лелин

    22 Дек 2023 15:39ч.

    Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Дневник": Сглобката обсъжда Десислава Атанасова и Атанас Атанасов за конституционни съдии

    22 Дек 2023 21:43ч.

    Браво! Браво! Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-добрата новина

    22 Дек 2023 15:39ч.

    Този грозен мравояд повече няма да го чуваме и виждаме, ще чакаме да си полага само подписа под решенията. Същото се отнася и за жената, която не става за юрист. Браво, голям напредък в законността!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това опит за ирония ли е?

    22 Дек 2023 18:27ч.

    Няма добри новини откакто мафиотската и фашистка коалиция "некоалиция" тип "сглобка" излъга народа по нареждане на посолствоТО и унищожава българската държава. И не гнусният мравояд, а гнусният и опулен гном ще бъде в последната конституционна инстанция, заедно с Деса, другата простакеса - миризливата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нщо хубаво ни у нас

    22 Дек 2023 15:55ч.

    Ни по света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо Кочо

    22 Дек 2023 16:12ч.

    Пренебрегват изтъкнат конституционалист! Барни Ръбъла а.к.а. Дани Кирилов е най-подходящ за конституционен съдя! Цяла нова конституция измайстори за има-няма една седмица! А Деса дуловската само му помагаше...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • D-r D

    22 Дек 2023 16:21ч.

    КС е съд, а не приют за абортирани политици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    22 Дек 2023 17:02ч.

    това е поредната гавра с правосъдието и народа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДУЛОВО

    22 Дек 2023 17:15ч.

    АКО ТЕЗИ ПЕРСОНИ БЪДАТ НАЗНАЧЕНИИ/ИЗБРАНИ ЗА ЗАЩИТНИЩИ НА КОНСТИТУЦИЯТА-ТОВА ЩЕ БЪДЕ ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    22 Дек 2023 18:36ч.

    Защо Атанасов да става съдия? Генерал Гном е идеален за манекен на Винпром. Светът ще загуби още един талант.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    22 Дек 2023 19:11ч.

    Хахаха, хехехе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Дек 2023 20:02ч.

    Мога само да се смея за тези бъдещи конституционни съдии. Впрочем сегашният конституционен съдия Филип Димитров постели пътечка за такива конституционалисти. Последният да дръпне шалтера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пепа

    22 Дек 2023 20:47ч.

    Де са от Русе скоро у ще ще е конституционен съдия?! Смях, тъжен смях, до тази юридическа ограниченост ли опряхмв?! Боже спаси България?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е от Русе от Дулово е

    22 Дек 2023 21:34ч.

    Атанас Атанасов е от област Русе, от някакво малко село, което дори не е община. Учени психолози твърдят, че колкото е по-високо помещението, толкова мисленето на индивида е по-освободено и пространствено. Става дума само за височина на една стая, докато у нас отколкото по-малко селище си, толкова възможностите за издигане във властта са по-големи. Парадокс, който обаче си има обяснение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • УЖАС

    22 Дек 2023 22:04ч.

    И ПАЗИ БОЖЕ, НАПРАВО НЯМАМ ДУМИ, О, СВЕЩЕНА ПРОСТОТА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    22 Дек 2023 23:04ч.

    Е това е тотална порнография!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чшае Шукарие

    23 Дек 2023 1:32ч.

    Да-а-а вече ще си имаме и мутро-партийно мешере! С външен партиен гюфто феноменалния глиган Шиши Магнитски! С девиз "Гепи, Менти, Сери"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЯИН

    23 Дек 2023 3:07ч.

    Моля?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенсионер

    23 Дек 2023 3:52ч.

    Е, това ако не е перверзия, здраве му кажи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отчаян

    27 Дек 2023 0:08ч.

    Ама те наистина са решили да, закрият държавата!? Както сполучливо се изказа преди това, един друг родолюбец, "Не, че Филип Димитров става, ама, с тия двамата удариха дъното!" На бай-отговорните постове в държавата да издигаш политик? Не, че и двамата са кой знае колко добри политици, но поради липса на, други, обществото ги търпи! И бай Тошо не си е позволявал такива извратености! С всеки изминат ден се убеждавам, че нямаме никакъв шанс като народ и родина! Погледнете румънците, поляците, чехите! Защо никой не говори, че те почти се завърнаха в родината си! Самият факт, че западът пищи, че няма работна ръка, какво говори това? Потвърждава казаното преди малко! Кога българите ще започнат масово да се завръщат и да решим веднъж завинаги демографския проблем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи