Днес е Петдесетница - рожденият ден на Христовата църква

Днес е Петдесетница - рожденият ден на Христовата църква

На петдесетия ден от Христовото възкресение Дух Свети слязъл над  апостолите във вид на огнени езици и ги дарил с благодатните дарове.  Празникът се нарича Петдесетница, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница, който отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха. Руската православна църква го нарича Ден на Светата Троица. От древни времена денят на Петдесетница се смята за  рожден ден на Христовата църква.

За старозаветните хора Петдесетница бил един от трите велики празника. Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на хляб и жертвени животни като ден на радост и благодарност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет. В по-късни времена на този ден се отбелязвало получаването на Синайското законодателство, петдесет дни след излизането на евреите от Египет. Празникът бил тържествен и радостен, в Ерусалим се стичало голямо множество хора, за да принесат в благодарност на Бога установената от закона жертва.

За апостолите денят бил двойно свят, защото е и денят на Възкресението – неделният ден. Събрани в Сионската горница, където пребивавали в постоянна молитва след Възнесението на Христос, сред тях била и св. Богородица, и други вярващи – всичко сто и двадесет души.

В десет часа сутринта (третия час по еврейско време), настанал голям чул шум от небето. Като че ли вихрушка се спуснала над къщата, дето били събрани. И "явиха им се езици като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Светия Дух" (Деян. 2:2-3). Това бил видим знак на благодатните дарове на Светия Дух. Бидейки безтелесен, Светият Дух избрал чувственото знамение. "Но никой не бива да си мисли - поучава св. Лъв Велики, - че в това, което било видимо за телесните очи, се е явило Божественото същество на Светия Дух. Човешкият взор, както не може да вижда Отца и Сина, така не може да види и Светия Дух".

Още щом божественият огън пламнал в душите на апостолите, изпълнени с даровете на Духа те започнали да прослявят величието на Бога, като заговорили на разни, непознати за тях дотогава чуждоземни езици.

Тъй простите галилейски рибари били умъдрени, духовно просветени в разбиране на истините на вярата. Това им дало бодрост, сила и мъжество да идат по всички краища на света за проповед на Евангелието, с готовност да отдадата и живота си за вярата Христова.

Шумът от небето привлякъл към къщата множество юдеи "и всички се чудеха и маеха" (Деян. 2:7). Послучай празника в Иерусалим на тоя ден са се били събрали хора от най-различни народности. И всеки чувал на своя си език думи, прославящи Бога.

Като не могли да си обяснят това необикновено чудо, мнозина от насъбралите се помислили, че апостолите са просто пияни от сладкото вино, въпреки ранния час.

Тогава свети апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. Пояснил на множеството, че апостолите не са пияни, а изпълнени от Дух Свети, и ги приканил към покаяние. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го юдеи. В този ден приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност около три хиляди души (Деян. 2:1-41).

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Македонец

    20 Юни 2021 9:49ч.

    Ще се помоля на Апостол Павел който е дошъл по молба на един македонец както пише в Новия Завет да помогне на моя македонски народ да пребъде и разпръсне враговете му ..И на Свети Наум Охридски ще се помоля да възтържествува правдата за моя народ .В името на Отца и Сина и Светия Дух Амин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...който е дошъл по молба на един македонец както пише в Новия Завет..."

    12 Юни 2022 10:31ч.

    Този "македонец", според бюрм-ската историография вероятно е бил сам Господ Бог?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    20 Юни 2021 10:24ч.

    Честит празник на всички благодарни, за великите дарове на Светият Дух и вярващи в скорошното велико пришествие на нашият Господ Исус Христос! Тъжно е че живеем времена в които основната индустрия и занимание на човечеството е да похули и изтръгне Духа Светаго измежду хората, за да встъпят война срещу Бога... но ще бъдат неприятно изненадани и горещо попарени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванка

    20 Юни 2021 11:27ч.

    До т.нар. Македонец. Момче македонците са гръцко племе, а ти пишеш на натурална българска писменост. Колкото до св.ап. Павел, съветвам те да не намесваш НЕБЕТО в своите болни и долни фантазии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще се помоля на Апостол Павел който е дошъл по молба на един македонец

    20 Юни 2021 14:36ч.

    Македония е географско понятие, като Мизия, Добруджа, Тракия и Шоплука. Гражданите и селяните, населяващи това географско понятие бяха българи, говорещи на юго-западен диалект, а след повече от 70 години на сръбско промиване на мозъците им напоследък се превъплатиха в бюрм-ци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До "македонеца"

    20 Юни 2021 15:14ч.

    Много се натискате да влезете в Еврогейския съюз,ние откакто влязохме се изселиха 2,5 мил.българи,и половин България се обезлюди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    12 Юни 2022 8:47ч.

    Честит празник !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • византиец

    12 Юни 2022 10:01ч.

    "Македонец" не е принадлежност към историческа нация, а конюнктурно название на проекто-конструкторска псевдодържава. Така е и с "украинец".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Македонец", "украинец", "либерал", "трансджендър"...

    12 Юни 2022 10:34ч.

    ...,"нпо-шник" все модерни понятия, характеризиращи девиантно поведение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правите ли разлика между народ и нация?

    04 Юни 2023 13:33ч.

    Македонците и българите са един народ, но две нации в две държави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в държавата на Христа няма нации

    12 Юни 2022 12:36ч.

    а защо евросъюза не постави християнството в преамбюла на проекта за конституция? А дали в новия проект на Англия за нова обединена Европа християнството ще върне подобавящото му се място? Или просто пореден опит на запада да изтръгне континента от прегръдките на Сватая Русь.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • биогноза

    12 Юни 2022 19:23ч.

    Христос днес е прогресирал много. Едно време Той е бил по-слаб, отколкото е днес. На времето мнозина мислили, че Той е слаб, че не може да се бори, и затова могли да Го разпнат. Казвам: причината да бъде разпнат Христос не е Неговата слабост, друга е причината; обаче днес силата Му е толкова голяма, че няма дърво в света, на което могат да Го разпнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тукашните комунета

    04 Юни 2023 12:08ч.

    Се кланят само на Путин, бе какъв Христос. Когато Пригожин го ликвидира ще се кланят на него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи