Днес е Месопустна Задушница

Днес е Месопустна Задушница

На 26 февруари е първата за годината голяма Задушница, която отбелязва Православната църква - Месопустна. В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост.

 

В православната традиция съществуват няколко особени дни, в които е прието да се поменават починалите. Тези дни се наричат Задушница и се падат винаги в събота. Седмица преди началото на Великия пост се отбелязва Вселенската Месопусна задушница. Нарича се така, защото се отбелязва ден преди Месни заговезни. Вселенска е, тъй като се извършва от цялата Православна църква. Освен това на нея се споменават не само нашите роднини, но и тези,които са починали в самота, без близки; както и умрелите от внезапна,неестествена смърт: по време на пътешествия, при пожари, от глад и студ.

 

За съжаление, тези починали обикновено не са погребани с псалмопения и молитви.Именно затова светите Апостоли, отците на Църквата са установили в този ден да се споменават всички починали, които са православно кръстени.

 

Молитви и благотворения от живите за починалите

 

Според учението на Православната църква душите на умрелите с вяра в Христа, но не смогнали приживе да покажат достойни плодове на покаяние, могат да получат облекчение в своите задгробни страдания, дори и напълно да се освободят от веригите на ада и да достигнат до блажено възкресение по молитвите на членовете на земната Църква за тях, особено ако тези молитви се съединяват с принасяне на безкръвната жертва – тялото и кръвта Христови, а също чрез благотворенията, които се правят с вяра от живите за паметта на тия починали хора.

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи