Днес е голяма Задушница преди Великия пост

Днес е голяма Задушница преди Великия пост

Днес е голямата Задушница преди Великия пост. В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) Църквата извършва помен в чест на  мъртвите. Както показва името „Задушница”, това е ден за възпоменаване  на душите на починалите. Такъв общ помен за починалите Църквата извършва три пъти в годината: в  съботния ден срещу Неделя Месопустна (пред Великия пост), в съботния ден срещу Петдесетница (наричана Черешова задушница) и в съботния ден срещу Архангеловден – Архангелова задушница.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл Църквата е определила съботата за ден на покойните. На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Неделя Сиропустна (Сирни заговезни).

Църквата вярва във Възкресението на Иисус Христос, който е възкръснал, за да възкреси и нас и да дари на хората вечния живот, за който са създадени - "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на ония, които са в гробовете, живот подари".

Един ден и нашите покойници, и всички починали в Христа ще възкръснат за вечен живот, както казва свети апостол Павел в Посланието си до римляните: "Ако пък сме умрели с Христа, вярваме, че и ще живеем с него".

Според думите на Спасителя умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Съгласно Свещеното Писание веднага след смъртта на телата душите отиват в отвъдния свят и продължават там съзнателния си живот. Телесната смърт не прекъсва единството между вярващите в Христос, пребиваващи в Църквата. Затова на тях – вечно живите в Бога – отдаваме почит и признание и измолваме прошка от Бог.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • milevan

    02 Март 2019 14:21ч.

    Бог да прости мъртвите-Те да са ни на помощ ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Православие

    06 Март 2021 10:25ч.

    Бог да прости мъртвите. И да даде повече разум на живите , Бог е дарил хората с ум и разум , но днес разумът е заспал и е отстъпил място на Сатаната. Но това е описано. Бог ще възтържествува , а тъмните сили ще бъдат унищожени ! Амин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Задушевно празнословие" тип

    09 Март 2024 9:03ч.

    "Дявола се кръсти с криви пръсти"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи