Дмитрий Полянски: САЩ и Германия ще се окажат съучастници, ако Ил-76 е свален с техни оръжия

Дмитрий Полянски: САЩ и Германия ще се окажат съучастници, ако Ил-76 е свален с техни оръжия

Русия призовава държавите-членки на Съвета за сигурност на ООН да осъдят катастрофата на руския самолет Ил-76 с украински военнопленници, свален от въоръжените сили на Украйна в района на Белгород; САЩ и Германия ще се окажат съучастници, ако самолетът е свален с техни оръжия. Това заяви първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски, предаде ТАСС.

„Призоваваме членовете на Съвета за сигурност и ръководството на ООН категорично да осъдят този и всички други терористични актове на киевската хунта“, каза той на заседание на Съвета за сигурност, свикано от Русия заради катастрофата на Ил-76.

„Мълчанието в тази ситуация само засилва увереността на корумпирания диктаторски режим на Зеленски в собствената му безнаказаност“, подчерта дипломатът. "Всичко, което виждаме обаче досега, са много примитивни и страхливи опити на представители на киевските власти, противно на очевидните факти, да отхвърлят отговорността за това престъпление. Действайки по този начин, те вече открито излъгаха, объркаха се и сами се закопават в тази лъжа все повече и повече", каза Полянски.

Според дипломата „киевският режим по някаква причина, необяснима за всеки нормален човек, реши да попречи (размяната на военнопленници) и то по най-варварския начин“. „Важно е да се разбере дали говорим за непоследователност в действията на украинските войници и нечия самостоятелна инициатива или за съзнателно, добре обмислено престъпление, което не се вписва в никаква морална координатна система“, отбеляза руският дипломат.

Както припомни заместник-постоянният представител на Русия в ООН, веднага след терористичната атака Генералният щаб на украинските въоръжени сили „излезе с триумфално изявление, от което следва, че самолетът е бил умишлено свален точно от „доблестни украински воини.” Новината, според Полянски, „бързо беше разпространена от украинските медии”. "С постъпването на информация обаче, че на борда има техни военнопленници, киевският режим се паникьоса и започна трескаво да прикрива следите си. Споменатите първи признания за участието на украинските въоръжени сили бяха много неумело изчистени в интернет. В същото време се подхвърлят нови версии, една от друга по-абсурдни”, подчерта дипломатът. Полянски отбеляза, че Русия ще направи всичко, за да гарантира, че отговорните за тези престъпления „понесат заслуженото наказание“. Този ​​път ще бъде много по-трудно за киевския лидер да прикрие това престъпление, заключи той.

По думите на Полянски, предварителното разследване е показало, че този терористичен акт на украинските въоръжени сили е извършен с помощта на зенитно-ракетен комплекс. "Ракетите са били изстреляни от село Липци, Харковска област. Има много индикации, че това може да са или американски "Пейтриът", или произведени в Германия IRIS-T. Ако това се потвърди, западните страни, които ги доставят, ще се окажат преки съучастници в това престъпление, както са съучастници на украинските въоръжени сили при обстрела на мирни райони на руски градове от западни оръжия“, подчерта руският дипломат.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Мужик

    26 Яну 2024 8:53ч.

    Търся да прочета новината, че след тов. Ердо и тов. Орбан е предал тов. Путин. Не я намирам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    26 Яну 2024 9:06ч.

    И защо да са го предали? Интересите на Русия са различни от тези на Турция и Унгария. Изтъргуваха си съгласието по най-добрия за тях начин и толкова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    26 Яну 2024 9:15ч.

    И какво е общото със сваления самолет? Една лъжа се опитваш да прикриеш с друга?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    26 Яну 2024 9:36ч.

    Като гледам с кой се срещат кагебистите в Кремъл явно интересите на Русия съвпадат само с Иран и С. Корея. Забравих хусите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киев не за първи път убива свои военнопленници

    26 Яну 2024 10:06ч.

    През 2022 г. в Еленовка, Донбас с американски ракети хаймарс Киев уби 50 военнопленници от батальона Азов, след като те започнаха да говорят. Също с хаймарс Киев уби военнопленници в Артьомовск, защото гледа на тях като на предатели, които е трябвало да умрат в боя. Докато ги убива, Зеленски се крие в бункера си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има още един аспект, който рядко се споменава

    26 Яну 2024 9:21ч.

    Снощи френска медия съобщи, че самолетът е свален с "Пейтриът". Не знам как седят нещата с IRIS-ите, но "Пейтриът"-ите не се оперират от украинци, а от американци. Т.е. съвсем реална е хипотезата самолетът да е свален от американците по тяхно усмотрение, без даже да уведомят киевските хунтаджии. И ако това е вярно, целта може да е само една - с оглед на рухването на зеленския режим, трябва да се предотвратят всякакви опити за контакти и договорки между Украйна и Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В събота 27.1 в 14 ч. пред американското посолство да защитим суверенитета на България

    26 Яну 2024 10:10ч.

    Организатори: Български национален съвет за мир, сдруженията "Жени и майки за мир", "Брод за България", "Справедлива България", "Ляв поглед", "Ветерани на труда за мир", Обществен съвет "Войни за мир", Антифашистки форум България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    26 Яну 2024 19:50ч.

    Тъкмо ще се види кой кой е при смелите .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    26 Яну 2024 9:21ч.

    Освобождавайте и тях от фашизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    26 Яну 2024 9:22ч.

    Няма такива клоуни като рашетата. Нападат друга държава, провалят се военно и след това почват да сипат заклинания и клетви и да хленчат от всички възможни трибуни. Като са почнали нещо, барем да го довършат или ако не им стигат силите, да се пръждосват обратно в обора, кому са нужни тия мелодрами. Направиха от ООН некакъв долнопробен театър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалко жълтопаветниче некъпано

    26 Яну 2024 9:32ч.

    Клоуните са натоффските окупатори на Украйна. Вместо да излязат да се бият достойно с руската армия едно към едно, те се крият зад украинци... и за да отчетат някаква дейност, терористично свалят самолети с хуманитарна мисия, пренебрегвайки всякакви договорки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    26 Яну 2024 9:44ч.

    Фаша Раша нападна Украйна, а не НАТО, от къв зор натовците да ходят да си мърсят ръцете с трепане на орки след като украинците и сами се справят. Животът си тече, дреме му някого, че руснаците страдат и умират заради глупостта на господарите си. И вие подлайвате тука, колкото да си полекувате фрустрацията, ама после отивате да напълните торбите в Кауфланд, а не си дарявате левчетата в някоя телеграм кампания за подкрепа на руския башибозук в Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • льольо

    26 Яну 2024 20:31ч.

    сигурно си "доктор на тъпологическите науки", в скоро време и "академик"...Лелеее, а кАде ми е акъло!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • r3v0lv3r

    26 Яну 2024 9:49ч.

    Трагедия, уж предупредили украинците 15 мин преди полетът. Договорките за размяната траят месеци, а те предупреждават в последният момент, все едно са искали да се случи или просто си намериха оправдание, за да скрият, че са избили доста пленници. Не стига, че са виновни по всички параграфи, ами и смеят да реват в ООН, защото не им изнася да им свалят военните самолети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До r3v0lv3r 26 Яну 2024 9:49ч.

    26 Яну 2024 10:21ч.

    От коя трибуквена кабеларка ти спуснаха тази идиотия? Още един "писател", получил дипломата си за повърхностно образование след инсталирането в колониалната администрация на на министърчето Весо Методиев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има много индикации, че това може да са или американски "Пейтриът", или произведени в Германия IRIS-T.

    26 Яну 2024 10:10ч.

    Ил-76, сбитый под Белгородом, стал новой жертвой американского ЗРК Patriot PAC-2 Раз за разом этим оружием нас бьют из засад, устраиваемых под самым носом. Но российская разведка ничего не в силах с этим поделать Сергей Ищенко https://svpressa.ru/war21/article/402648/?rpop=1

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ и ГФР са две федерални сържави, които очевидно се разпадат. Съвсем скоро няма на съществуват като единни формирования в днешния си вид

    26 Яну 2024 11:11ч.

    Това даже няма какво да се обсъжда. По-забавен е въпросът е от колко републики ще се състои новата хептархия на британските острови и ще има ли емирати сред тях ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • две федерални държави, които очевидно се разпадат

    26 Яну 2024 11:19ч.

    има и трета - росийската

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, драги ми смехурко, Русия през последното десетилетие присъединява нови федерални субекти и процесът едва е започнал. Ще продължи до възстановяване на държавата в границитепна СССР.

    26 Яну 2024 11:28ч.

    Дано да не си реститутка или син на реститутка, та да живееш достатъчно дълго и да видиш новите гримаси на Историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще продължи до възстановяване на държавата в границитепна СССР.

    26 Яну 2024 11:35ч.

    нема да дочекаш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поживём — увидим.

    26 Яну 2024 12:00ч.

    Моли се да не е само в границите от 1848 г. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно е, че мюсулманските бивши републики на СССР са много по-разумни и практични

    26 Яну 2024 12:13ч.

    В последно време Азербайджан, Киргистан и най-вече Узбекистан се сближават с Русия. От друга страна, Армения се отдалечава и вече се очертава да загуби и то всичко. Турция НЕ Е СЪЮЗНИК на Русия. Ердоган е в немилоста в САЩ и Западна Еропа, защото ясно поиска от американците да му разрешат да възстанови Османската империя и да е главен играч в Близкият изток. Не му разрешиха, но той постепенно, са разни малки уговорки, опитва да постигне каквото иска. За всичко се пазари и отстъпва само когато получи нещо. Сега отстъпи и за Швеция на цената на Ф-16. Следващият пазарлък е да допусне корабите на САЩ в Черно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    26 Яну 2024 22:55ч.

    че Ердо не чете ли форума за да знае, че F-16 са много стари, лоши и само на хартия ги призвеждат тези самолети и не си струва да се занимава с тях? Тц, тц, тц-а аз го мислех за по-интелигентен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    26 Яну 2024 17:30ч.

    два самолета има свалени над украина като награда за това пращаите оръжие и пари на бандеровците заради печалбите на сащ се избиват млади хора а межд общност мълчи и не реагира

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    26 Яну 2024 22:46ч.

    след като 2 дни Рашстка Фашагия скачаше с молби за събиране на Съвета за Безопасност на ООН, това ли решихте да пуснете? Ами пуснете резултата, моля...не ви харесва резултата-замита се под килима и нови сценки с късане на рубашки от този или онзи. Резултатът беше-вие, руските окупатори сте агресори и редовно се преструвате, че сте жертвите. Даже и Китай не си отвори устата да ви защити. Само форумният рашибозук подлайва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи