ДКК: Младенов е намалил цените на млечните продукти в деня, в който е освободен от поста си заради съмнения за злоупотреби

ДКК: Младенов е намалил цените на млечните продукти в деня, в който е освободен от поста си заради съмнения за злоупотреби

В докладите на производствения отдел се стига до заключението, че суровината е некачествена, каза директорът на ДКК. Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Николай Младенов е намалил цените на млечните продукти в деня, в който е освободен от поста си, каза изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров в предаването “Тази сутрин”.

Изпълнителният директор на държавната млеко-преработвателна компания Николай Маринов беше отстранен от поста си, след като намали цените във фирмените магазини. Новината бе съобщена от самия него в ефира на bTV вчера.

“ДКК е собственик на 14 публични предприятия, които дружеството управлява по най-прозрачни практики, включително и на “Ел Би Булгарикум”. В много кратки срокове, след като е назначен Николай Маринов на тази длъжност се свиква заседание на Съвета на директорите, на което се взима прибързано решение, за придобиване на автомобили за дейността на дружеството на не съгласувани цени, от неоторизирани доставчици. Цената е платена предварително и тя е над 1 млн.”, обясни Венцислав Димитров.

Той подчерта, че в момента върви проверка, но все още не са предоставени документи. "Проверката е на база на сигнали, подавани от дългогодишни служители от предприятието", каза Димитров.

По думите му Николай Младенов не е отстранен заради закупуване на автомобилите.

"Работи се с недоказано качество на суровината. Суровината, която пристига в преработвателното предприятие във Видин, е с недоказан произход. Седмица след назначаването на Борда на директорите се учредява дружеството, от което се купуват тези нови суровини. Сменен е доставчикът, който има своя опит и сертификати. Тук се буди съмнение дали се работи в интерес на публичната компания, или на частен”, каза Димитров.

Той подчерта, че на базата на докладите в производствения отдел във Видин се стига до заключението, че суровината е некачествена.

"Имаме на склад невъобразимо количество суровина, която не може да бъде пласирана. Тя не става дори за подарък", добави Венцислав Димитров.

За изпълнителен директор е назначен Владимир Русев, каза изпълнителният директор на ДКК.

Поради редица сигнали за нарушения изпълнителният директор на Ел Би Булгарикум е освободен от длъжност.

Решението е взето на заседание на Съвет на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Това съобщиха от пресцентъра на компанията. 

В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста, Николай Маринов закупува моторни превозни средства. Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена, се отбелязва в съобщението. От ДКК посочват още, че също така, малко след встъпването му в длъжност, „Ел Би Булгарикум“ започва да закупува суровина от фирма, която е новорегистрирана (през месец декември 2022 г.). Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена. 

Дългогодишни работници от производствената база във Видин подават сигнал в ДКК, че качеството на суровината е значително занижено.

Отделно, най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата-доставчик, „Ел Би Булгарикум“ се презапасява с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана преди да изтече срокът ѝ на годност. От изпълнителният директор на ДКК е назначена проверка по всички сигнали, която е възпрепятствана с редица молби за отлагане във времето и непредоставяне на документи. 

В тази връзка на Съвет на директорите на ДКК е взето решение за освобождаване на изпълнителния директор и председателя на Съвета на директорите на „Ел Би Булгарикум“ и е разпоредено стартирането на проверка. 

От ДКК заявяват, че при избора на изпълнителния директор са спазени всички публични процедури, но при сигнали за нередности ще се вземат категорични мерки.

В интервю за БТА Николай Маринов предположи, че освобождаването му от длъжност е заради обявеното решение за намаление на цените на продуктите на компанията.

В отговор на въпрос той напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ, и затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията - Министерството на икономиката и индустрията.

 

Коментари

  • Костов

    22 Фев 2023 9:18ч.

    Има, разбира се, и друга възможност - че Младенов е отстранен защото е отрязал някого от държавната хранилка. Прави впечатление, че не се говори за цените на старите и новите доставчици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Фев 2023 9:23ч.

    Точно по тази причина Орбан натири големите чужди вериги от Унгария, защото искаха да имат контрол над цените в страната и той им показа пътя, а наще тук показват пътя на производителите! Краве сирене не трябва да е повече от 10 лв. в момента, колко го плащате вие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова го плащаме - 14 лв килото!

    22 Фев 2023 9:31ч.

    А има и по 16 лева!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Фев 2023 9:45ч.

    Точно, даже тебеширеното сирене минава 10 лв., което се състои само от тебешир, палмово масло, вода и есенция за аромат на сирене!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цените на храните

    22 Фев 2023 9:33ч.

    Пълни глупости се пишат. нали налагаме десен пакета санкции,нали наливаме милиарди евро в Украина ,как няма цените да са високи. Още,още , и още ще са високи. За сирия скъсани дрехи и почти нищо ,за украинските тъпаци и еврейската шайка в ленинова Украина там милиарди ,милиарди. Това е цялата философия на ценностите.А България скоро ще е 3,5 милиона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То затова и му идва края на този "съюз"

    22 Фев 2023 10:09ч.

    Който всъщност е форма на колониална окупация от англоезичниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цените на храните - 2

    22 Фев 2023 15:35ч.

    Украйна бе създадена от Временното правителство, невежо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    22 Фев 2023 9:40ч.

    След като минах през продуктите на няколко фирми, от 2-3 години се спрях на продуктите на ЕЛ Би – най-добрите според мен. Купувам ги от техния малък фирмен магазин в квартала. Четох преди дни интервю с младия директор в един от сайтовете, напълно съгласна. Помислих се, че трябва да изключат големите вериги и да продават само в техните магазини. Отвратена съм за пореден път от алчните боклуци, които са готови да ни вземат и последния залък, като пречат на младите да работят по правилния начин. Поздрави за младия специалист и неговата колежка. Трябва да бъдат защитени. Между другото, същото положение е и по пазарите – всички действат на една цена, от страх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    22 Фев 2023 9:56ч.

    Добре де... имал злоупотреби, куппил коли, купил некачествено мляко.... но все пак намалението с 30% ОСТАВА ли ВАЛИДНО????? ... или да си таковаме таковата... и да си пазаруваме на "хубавите " цени .....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • (*_*)

    22 Фев 2023 10:15ч.

    Картели и мафия!!! Това е причината с най-ниските заплати, да плащаме най-високите цени за храна от цяла Европа. Затова младите бягат в Европа а България се топи като сняг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    22 Фев 2023 10:23ч.

    Радевата кохорта са същите мафиоти. В Радевата зима умират от студ, глад и факсинацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • държавата

    22 Фев 2023 11:04ч.

    трябва по законов ред да може да национализира частни компании, които не изпълняват националното законодателство в разните му аспекти и политики, в това число и неизпълнените приватизационни ангажименти, без давност. Когато имаме повече държавна собственост, и държавата ще бъде много по-силна, за да изпълнява всичките си обществени функции, от които е избягала. По този начин ще се повиши залогът в политиката и в терена на битката ще влязат стойностни личности, които да се заемат с държавните дела, за разлика от досегашния политически монопол на жълтопаветниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    22 Фев 2023 12:26ч.

    До Truman 22 Фев 2023 9:56ч. Преди да дрънкаш, прочети за какво става дума. Момчето е купило млековози, които да карат мляко от всички области. Не се съмнявам, че мутраджиите ще го оклеветят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    22 Фев 2023 15:10ч.

    На никого ли не прави впечатление, че едно и също (главно действащо) лице в текста е наречено два пъти "Маринов" и два пъти "Младенов"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    22 Фев 2023 15:34ч.

    Никой не вярва на мутрите на Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • румен мустафа радев

    22 Фев 2023 16:04ч.

    Обикновен капитализъм! Грабеж до дупка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • gogo

    22 Фев 2023 16:35ч.

    ДА накараш държавно дружество да подпише договор за цената си с другите вериги......Картелен рекет, КЗК спи ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи