Директорът на Народния театър: Велислав Минеков иска да кадрува в театъра. Аз не мога да съм маша за лустрация

Директорът на Народния театър: Велислав Минеков иска да кадрува в театъра. Аз не мога да съм маша за лустрация

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

„Конфликтът се запали от Министерството на културата и беше изнесен извън сградата на театъра именно от служебния министър, който каза, че в Народния театър има война. Разбира се, че аз съм целта. Не мога да съм маша за лустрация на даден човек. Имам усещането, че Велислав Минеков иска да кадрува в Народния театър. Но един служебен министър не може да кадрува в театър. Велислава Кръстева е обикновен чиновник, тя върши по-скоро слугинска работа като пиар, който обслужва звездите на театъра. Извън него тя има право на политическа или гражданска позиция. Кръстева не си е позволявала да води политическа агитация в театъра и това би било недопустимо. Извън него всеки има право на своите граждански изяви.

Морфов е надраскал вратата на Кръстева на 29 октомври. Кръстева се е появила с Доган на 2 октомври. "Защо Морфов не дойде при мен на 3 октомври, за да каже, че има проблем, аз наистина не разбирам".

Това каза в предаването  „Здравей, България” на Нова телевизия директорът на Народния театър „Иван Вазов” Васил Василев.

Вчера някои от актьорите изпратиха отворено писмо до културния министър, президента и председателя на парламентарната Комисия по култура и медии с искане проблемите на театъра да се решават само от ръководството. Те подкрепиха действията на директора. Служебният ресорен министър Велислав Минеков обаче изрази съмнение, че актьорите, положили подпис в писмото, са били принудени да го направят от самия Василев. „Такива писма ги изхвърлям в кошчето”, заяви Минеков на брифинг.

Скандалът е предшестван от друг сблъсък между стените на театъра. Режисьорът Александър Морфов застана срещу пиарката на Народния театър Велислава Кръстева с обвинения в политическа пропаганда, след като придружила Ахмед Доган до избирателната секция на 2 октомври. „Госпожа Кръстева е пиар на театъра. Това е една административна длъжност, по-скоро слугинска длъжност”, заяви Василев. По думите му, всеки един служител на театъра е на първо място гражданин и ако не пропагандира от сцената, гражданската му позиция няма значение.

Според директора на театъра и единият служител, в лицето на Александър Морфов, и другият, в лицето на Велислава Кръстева, са знаели при подписването на договорите си, че ще работят заедно. „Защо Александър Морфов, който идва впоследствие, след Велислава Кръстева, не е казал нито дума, не е казал, че има някакви притеснения за политически пристрастия?”, попита той.

Дали не съм разговарял с гн-Морфов?! С него сме сключили два договора за режисьор.  Той има друга функция. На 29 октомври е събитието.  Лицето съобщава в медиите на 31 октомври, че прави протест.  Мислите ли, че съм знаел, че световно известен актьор пише по вратите на театъра?  Каква кореспонденция водим с него е много интересна. Можем да напишем един тон за тази кореспонденция. Странно е, защо винаги е след полунощ? 

От вчера има писмо, в което министърът е назначил по съответния ред проверката. 

Изходът е творческа атмосфера. Кой е човекът, който я отрови? Това е “Стамболийски” 17. Конфликтът се запали от Министерство на културата. Той беше привнесен от служебния министър, който каза, че в Народния театър има война. Кой запали тази война?! От театъра не е подадена информация. Аз съм целта. Не мога да съм маша за лустрация на даден човек. Не мога да бъда използван да назначавам и освобождавам по заръка на един човек.

Министърът на културата Велислав Минеков твърди, че има отказ от ръководството на Народния театър да се предоставят всички външни договори. Васил Василев обаче заяви, че културният министър не е контролиращ орган и не може да изисква документация за „неясни цели”. „Няма отказ. Напротив. Веднага като бивш негов съветник съм върнал отговор на неговото писмо, в което писмо съм описал каква е процедурата и какво трябва да се направи, за да се предизвика проверка в Народен театър „Иван Вазов” и съм изразил ясно моето становище, че ние сме готови по всякакъв начин да съдействаме за тази проверка”, подчерта директорът на театъра. По думите му, вчера по надлежен ред документите са изискани и предстои проверка.

Целия разговор гледайте във видеото.

Източник: Нова телевизия

 

 

Коментари

  • Карачибук

    02 Дек 2022 14:06ч.

    Василев да не се тревожи - има лесна рецептна как да се потуши враждата в Народния театър. Нека Морфов предложи роля на Кръстева в някоя своя постановка. Защо не в "Антигона"? Например Кръстева става Исмена – сестра на Антигона - плаха и подчиняваща се изцяло пред властта. В интерпретацията на Морфов Антигона й внушава да си смени пола. Тя посушно се подчинява и още в първо действие става мъж. По законите на новата драматургия той освирепява. И ако в първо действие жена стане мъж, то в последното трябва да има онодени. Кръстева, в ролята на Исмена, набълзо оправя в трето действие Креон, вуйчо на Антигона, Хемон - нейн годеник и целия хор на тиванските страци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доколкото ми е известно моралистът Морфов без всякакви скруполи направи добра кариера като режисьор и

    02 Дек 2022 14:17ч.

    в т.нар. Путинска Русия, още преди пристигането на Дамата с догана в Народния ни театър. Този "компроментиращ" факт не му ли пречи за "безупречната" репутация пред този на които служи? Че алкохолът не прощава е ясно, но ако трябва да се прави лустрация, то умните и красивите трябва да искат първо отстраняването на Морфорф и морфизмите му. И да се откаже от руските си театрални премии, щото да се хареса повече на Минеков и компания. Да върне Чайката и после да лети над куковичето си гнездо колкото си ще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    02 Дек 2022 14:20ч.

    Ето един пример, показващ, че стореното от Морфов в артистичния святсе възприема по-скоро за норма, откоркото отклонение Всички са чували да Шарл Дютуа ,известен в музикалния свят със своята непрестанна похотливост. Има четири официални брака. Негови съпрути са били: на Рут Кери, световноизвестната аржентинска пианистка Марта Аргерич, канадската икономистка Мари-Жозе Друен. През феврури 2010 Дютуа се сдобива с четвъртата си жена - цигуларката Шантал Жуйе от Квебек През 1984 г., в камерната зала на Концертгебау - Амстердам. Дютоа дирижира Брамс, опус 18, изпълняван от дамски струнен секстет. По време на втората част - Andante, ma moderato, in D minor - Шарл Дютуа чупи диригентската си палка и продължава да ръководи изпълнението чрез щръкналия си пенис. Концертът е прекъснат, скандалът - потулен. Действието на Морфов спрямо Кръстева е невинна детинска игра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    02 Дек 2022 14:23ч.

    Артистичните натури са склонни към прояви, квитесенция на абсолютната свобода. Свободата, трошаща оковите на чиновническия страх. Представям си как е кипнал режисьорът Морфов, минавайки покрай вратата на Кръстева. Внезапен, бурен поток на мисълта довлачва в главата му със страховити сцени. Първите са тв кадри как тази кикимората се мазни около Доган ефенди. Мигом след тях се носят ежедневни битови спомени как същата госпожа важно се разхожд из театъра с телефон в ръка, водейки ненужни разговори с много важни особи. После се заключва в кабинета си и звучно пърди до края на работния ден. Тези видения се катализират от сутрешната доза театрална водка. Та кой артистичен юнак няма да кипне? Морфов бясно рита вратата и гневливо крещи: "Отвори, негоднице проклета, петелът три пъти изкукурига!". После драска нещо, за съжаление съвсем тривиално. А можеше поне артистично да дефекира пред кабинета й - просто, ей така за късмет за да му върви сутрешната репетиция на Антигона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Във филма "Време за път", Морфов е крадец рецидивист.

    02 Дек 2022 14:38ч.

    В "Любовното лято на един льохман" - Куче, а в още половин дузина негледани от никого филми, създадени след 29-ата му рождената дата, героите му нямат нито име нито физиономия. Може би за туй се изживява като истерична Клеопатра, която току що си е сменила пола и е изненадана от гледката. На 62 години отдавна трябваше да е минал климактериума. Апропо, когато гръм удари...Народния театър, Морфов беше ли вече на работа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    02 Дек 2022 15:57ч.

    Карачибук, къртиш яко. Стига вече, че ще ни умориш от смях ))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    03 Дек 2022 6:00ч.

    ЕнтЕлектуалците между Калотина и Капитан Андреево се хванаха за гушите.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    03 Дек 2022 14:10ч.

    простотиите на морфов минават за изкуство само пред душевни кастрати и пияници ...има ги много

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи