Директорът на Народния театър обвини Велислав Минеков в политически натиск за назначения

Директорът на Народния театър обвини Велислав Минеков в политически натиск за назначения

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Поведението и действията на служебния министър на културата Велислав Минеков създават впечатлението за лична негова намеса в скандала с Народния театър. Това заяви Васил Василев, директорът на НТ "Иван Вазов", пред парламентарната комисия по културата и медиите, поканен именно заради конфликта между главния режисьор Александър Морфов и пиара на театъра Велислава Кръстева.

Скандалът стана публично известен, след като Морфов нашари с надписи "ДПС" и "Изчезвай" вратата на Кръстева в театъра.

Така Василев реагира на думите на Минеков, определил конфликта като "война, която води до тежък преврат". 

Две оставки има в Народния театър - на Захари Карабашлиев, който вече е напуснал, и на Явор Гърдев, с който текат разговори и е в тримесечно предизвестие. Това каза директорът на Народния театър Васил Василев, който бе на изслушване в Комисията по култура и медии в парламента.

Оставки на пиара и директора няма да има на този етап, стана ясно от думите на самия Василев. Коментарът му е след скандала с назначената за пиар в Народния театър - пиарката на ДПС Велислава Кръстева. По казуса работи вътрешна комисия.

По време на заседанието на комисията директорът прочете специална декларация по повод скандала. От нея стана ясно, че върху Васил Василев е оказван политически натиск за назначения чрез директорите на културни институти от страна на служебния министър Велислав Минеков.

"Не искам да правя лустрации, политически назначения в Народния театър няма, назначения стават само от мен и няма друга форма на натиск", категоричен бе в отговор на въпрос той.

По скандала с Велислава Кръстева директорът коментира, че "личен конфликт е превърнат в политически", а тя е поканена на длъжността заради добър подход и целеустременост. Александър Морфов, главен режисьор на театъра, също не поставял условия за партийна и политическа принадлежност.

Василев описа, че е бил "стъписан от конфликта между двамата", той обаче е притеснен от личната намеса на служебния министър на културата Велислав Минеков в театъра.

"Минеков се опитва да кадрува в националните културни институти - не съм предвидил бройка за политкомисари, няма как да изпълня бройката, както той го прави в НДК", се казва в декларацията на Васил Василев.

От името на артистите Валери Йорданов представи апел, в който се казва, че "нещата в Народния театър не са така, както изглеждат отстрани и искат да се прекъсне нападението върху Александър Морфов и върху институцията Народен театър".

"Защо допуснахте тази среда да стане така отровна? Какво направихте вие, за да предотвратите този конфликт и може ли политиката до такава степен да изкривява така тази среда? Не може политическите интереси да са над културните", попита зам.-председателят на "Демократична България" Стоян Михалев.

Като отговор Василев подреди хронологично случилите се събития. Обясни, че след като е избран за директор на театъра, е наел няколко човека, които да реализират замислената от него програма. По думите му Александър Морфов е поканен не само да възстанови досегашни постановки, но и да поеме позицията на главен режисьор. Велислава Кръстева от своя страна е наета заради целеустремеността си и подходът ѝ за представяне на идеи. Нито Морфов, нито Кръстева са дали заявки за политическите си възгледи, каза още Василев. Това е и причината той да е стъписан от възникналите пререкания.

На изслушването в Комисията по културата и медиите присъстваха и актьорите Валери Йорданов и Христо Мутафчиев, който е председател на Съюза на артистите.

Работните заплати в сектора са унизително и цинично ниски, каза Христо Мутафчиев. Според него бюджетът на театрите трябва да бъде увеличен, за да може заплатите на актьори и служители да преминат от минимални на поне 1700 лв.

Той възрази и на предложението на бившия директор на сценични изкуства и сега главен експерт в Министерството на културата Елиянка Михайлова средното увеличение на единния разходен стандарт да бъде 20%. От Министерството на културата обаче ще се вслушат в представителите на сценичните изкуства, защото те най-добре знаят какво им е необходимо, допълни още Михайлова.

Що се отнася до европейския стандарт за сценичните изкуства - такъв у нас няма, каза директорът на Народния театър Васил Василев. Дори НТ "Иван Вазов" не отговаря на изискванията. Освен това в България няма фирми, които да поддържат сценичната механизация, допълни той.

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков културата на сценичните изкуства трябва да се промени изцяло, а единственото, с което се е справил предишният министър, е да разпредели 30 млн. лв. за два месеца. Биков предложи да има увеличение на доходите в сектора с 50% за тази година и още толкова за следващата. "Вече уредих това предложение в нашата партия и тя ще го подкрепи без значение какво е правителството", каза Биков.

Същевременно той посъветва актьорите от Народния театър да не очакват, че проблемите им, свързани със скандала, ще се разрешат в парламента, там ще се задълбочат.


Източници: news.bg, "24 часа"

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Феномена

    24 Ное 2022 18:53ч.

    Няма как цялата държава да е към ДПС, а Народния театър да е оставен на произвола!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Общуване само на УКРАИНСКИ

    24 Ное 2022 19:11ч.

    инак неа Ф16 и Ченген

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антигона

    24 Ное 2022 20:59ч.

    Не виждам в тази история никакви идеали и ценности, а обикновен делириум тременс. Дори моите съседи от блока са по-изобретателни в междусъседския тероризъм в сравнение с изтръгнатата табелка и драскането по вратата, макар че те не са завършили режисура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Ное 2022 21:54ч.

    "...не съм предвидил бройка за политкомисари" Ми за кво са ти, като си имаме еврокомисари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    24 Ное 2022 22:10ч.

    Василев лъже и маже като разпран, няма друг избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи