Директорът на Американския еврейски комитет: Стабилно лидерство трябва да обясни на хората защо е нужна саможертва

Директорът на Американския еврейски комитет: Стабилно лидерство трябва да обясни на хората защо е нужна саможертва

Това е много труден период и ще изисква политически стабилно лидерство да обясни на хората защо трябва да има жертва, саможертва и защо е необходима. Това каза в предаването „120 минути“ Дейвид Харис.

„Защото алтернативата е да хвърлим кърпата в средата на ринга, да вдигнем белия флаг и да се предадем пред Путин. Аз лично вярвам, че това би било катастрофа“, добави той.

Изпълнителният директор на Американския еврейски конгрес Дейвид Харис пристигна преди няколко часа в София. От летището той отиде директно към президентството за среща с държавния глава Румен Радев, където беше награден с Почетния знак на президента.

Дейвид Харис е сред най-желаните събеседници за всеки кандидат за президент на Съединените щати. Председателят на Американския Еврейски комитет е определян от израелския президент Шимон Перес като "външен министър на еврейския народ."

Харис израства в Ню Йорк. Завършва университета в Пенсилвания, а по-късно икономика в Лондон.

През 1981 година се присъединява към Американската коалиция за подкрепа на съветските евреи.

В тази роля Харис е в центъра на миграцията на над 1 милион души от Съветския съюз към САЩ.  Задържан е два пъти от властите в Москва. През 1984 г. събира на демонстрация във Вашингтон над 250 000 души, най-голямата подобна в американската история. През 1990 година Харис става изпълнителен директор на "Американския еврейски комитет".

През 2019 г. Еврейският Комитет подписва меморандум за разбирателство с Мюсюлманската световна лига. Харис взима участие в редица хуманитарни инициативи по цял свят, включително и в Украйна тази година. Организацията му събра милиони в помощ на пострадалите от войната.

Дейвид Харис каза, че е голям фен на България и разказа пред Светослав Иванов една своя история:

„Аз съм фен на България и то от дълги години, толкова голям фен, че през 1994 г., когато България игра срещу Италия на полуфинала на световното първенство в САЩ, отидох с единия от синовете ми. Бяхме заобиколени от 60 000 души, всички, от които подкрепяха Италия. Ню Йорк е един от най-големите италиански центрове в света. Със сина ми, ние бяхме почти само двамата, подкрепящи Стоичков, България и целия отбор. Мисля, че имаше риск, роди физически риск, за здравето ни. Знаете как могат да се разпалят футболните фенове. Но ние искахме България да спечели. Най-опасното нещо за мен беше, че съпругата ми е италианка. Никога не й казахме. Така че, ако гледа днес българска телевизия, ще научи какво се случи през 1994 г., тогава ще съм изправен пред трудности“, отбеляза Дейвид Харис.

Той изрази благодарността си на президента Румен Радев за изключителната чест, с която са го удостоили: 

"Защото през последните 33 години, от 1989 г., от историческите събития в България, се считам аз и Американският еврейски комитет като добри приятели на България. Говорихме за това да почетем 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи догодина, идния 10 март. Говорихме за влиянието на руската агресия срещу Украйна, говорихме за това какво означава за България и Европа, говорихме за централната роля на САЩ в реакцията спрямо Русия и на важността на отношенията между България и САЩ. Говорихме за отношенията между България и Израел, някои идеи за задълбочаване и развиване на тези отношения", допълни Харис.

По отношение на поредните избори в България той заяви:

„Интересното е, понеже съм приятел и на Израел, съм свикнал с избори. В Израел вече има пети избори за четири години. В Израел ще са през ноември. Мога да кажа от една страна твърде много избори, твърде много политически хаос, но същевременно държави като Израел и България функционират. Така че смятам, че отразява сравнително зряла демокрация, която може да управлява този политически момент на нестабилност и то със социална стабилност", каза Дейвид Харис. 

Той изрази надежда България да успее да поддържа тази социална стабилност, докато намери ново правителство:

"Което да издържи поне няколко години, за да може да реагира на въпросите, пред които България е изправена. Едно от основните предизвикателства ще бъде как да се справим с нарастващите цени на енергията, на хранителните стоки, на инфлацията и потенциално – може да има и умора относно Украйна. Следващото правителство ще бъде изключително важно по отношение на това как ще се справи с всичко това".

По темата с високите цени на енергията, Харис коментира, че не е енергиен експерт, но доколкото знае най-близката база за втечнен газ е в Гърция.

"Тя изготви втора подобна централа, която няма да бъде отворена в идните две години. Ще има определен момент на трудност, но въпросът е дали Щатите могат да увеличат своето собствено производство, на теория можем, и можем да изнасяме, но има изключително силно лоби по отношение на екологичните нормативи и действия за производството на изкопаеми горива. Това лоби дали ще успее да надделее или да намерим компромис". 

Източник: бТВ

 

 

 

 

Коментари

  • Сова Харис

    31 Юли 2022 19:22ч.

    Мда, човеко ясно казва, че промяна на курса от служебния кабинет няма да има... Ще студувате и ще си губите работните места, за да му е гадно на Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    31 Юли 2022 20:20ч.

    За да му е хубаво на Вашингтон и техните олигарси - все хазари като този. На Путин няма да му е гадно, Руската икономика става по-силна и руснаците ще живеят все по-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    31 Юли 2022 20:37ч.

    От векове плащат други да се саможертват ...............................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжливото овчарче

    31 Юли 2022 21:24ч.

    Той казва жертва и саможертва , не лишения. Смятай подготвят ни за война…. Да ти имам и страхливата Америка , винаги с кръвта на другите печелят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков, ру

    31 Юли 2022 22:16ч.

    Вие няма да студувате - най-активните Митрофанова ще ви вземе на мястото на уволнетите градинари, готвачи и пр. и ще ви приюти на топло в амбасадата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДОРИ не плащат, а продават

    01 Авг 2022 8:33ч.

    Продават оръжията си, обещания и ЗАПЛАХИ, и пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Другари, жертвайте се, за да са добре ТЕ!

    31 Юли 2022 19:28ч.

    При социализма ей така ни призоваваха към саможертва тогавашните лидери и с лозунги на всяка стена. Доживяхме същото, то от евреи друго едва ли можем да очакваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евреин-политагитатор

    01 Авг 2022 10:23ч.

    от Американския еврейски комитет... и не е избран от някои евреи, а просто назначен ДИРЕКТОР на платена организация...мирише на комунистическа пропаганда...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    31 Юли 2022 19:38ч.

    На български гръб и сто тояги са малко, казал един евреин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парадоксална ситуация -

    31 Юли 2022 19:40ч.

    еврейски лидери подкрепят неонацистки режим. Всъщност, къде е стабилното американско лидерство, че нещо не се вижда? И още - който иска да се саможертва, да си се саможертва, никой не му пречи; защо трябва да "саможертва" другите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази сценка

    31 Юли 2022 19:47ч.

    С. Паси ли я измисли? За един приятел питам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Юли 2022 19:48ч.

    Ха ха ха... изчезни бе! Плановете ви не сработват и започнахте да се показвате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единственото хубаво в цялата работа е,

    31 Юли 2022 19:58ч.

    че малцина са способните на саможертва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    31 Юли 2022 20:01ч.

    "Това е много труден период и ще изисква политически стабилно лидерство да обясни на хората защо трябва да има жертва, саможертва и защо е необходима." - байДън нали е такъв политически стабилен лидер? Нека ви обяснява там, в америка как да се жертвате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • антифашистите антисемити

    31 Юли 2022 20:02ч.

    или какво се случва, когато зарежеш комунизма, но те е срам да си признаеш, че си станал фашист. Така ли е, бивши другари?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато ти е празна кратунката

    01 Авг 2022 10:03ч.

    и не знаеш значението на думичките "антисемити", "комунизъм" и "фашист", такива въпроси ще задаваш. В България "антисемити" се създават от такива като теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уау и Бау

    31 Юли 2022 20:07ч.

    Американски еврейски комитет! По-гнусна комбинация от тази, здраве му кажи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    01 Авг 2022 8:35ч.

    хахаха -- право в десятката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спасов

    31 Юли 2022 20:26ч.

    Значи да ти бръкнат в джоба и да ти вземат всичките пари се нарича вече саможертва, а не кражба. А този проповядва, че лидера на бандата щял да ни обясни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    31 Юли 2022 20:27ч.

    Българите сме воювали на стратата на Зеленски ли ? - Не знаех. - И защо някакъв си еврейн от за океана ми казва на мен за кой да воювам ? - Съвсем се обърках ! - Аз в държавата България и си мислех, че идеята на държавното ни образувание е добруването на българските граждани а то важното е еврейте от всякъде по света да са добре !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да попитам

    31 Юли 2022 20:29ч.

    Защо да се ползва руски газ е много лош и изисква жертви и саможертви, но руското жито е добро и е много необходимо на Африка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пита се

    31 Юли 2022 20:30ч.

    Затуй ли му дадоха на този почетен орден, или защото му дадоха почетен орден вече звучи "компетентно"? Този забрави ли кой извади евреите от концлагерите? Мерси, не ни давайте акъл и не се грижете за нас, ами си вижте вашата кошара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пази боже евреи да ни се месят, не че досега не са го правили, но сега си признават; "Защото алтернативата е да хвърлим кърпата в средата на ринга, да вдигнем белия флаг и да се предадем пред Путин. "

    31 Юли 2022 20:36ч.

    Аз лично не съм във война с Путин, че да хвърлям бели кърпи. На мен ми е хубаво Путин да ми дава газ. Който го боли да ходи на лекар. България не е нито изповедалня, нито лечебница за болни глави. А на евреите това им трябва заради всички беди, които са причинили на България, а и не само. Евреите спешно да се покаят за греховете си за оставащото им малко време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НРБ

    31 Юли 2022 20:37ч.

    По време на социализма искаха от нас саможертви. Да търпим, докато не построим комунизма. Саможертвите сега до какво ще доведат? Капитализма вече е построен, или все още не е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Саможертвите сега до какво ще доведат

    01 Авг 2022 8:38ч.

    До Новия Световен ред на 1% елит и намалено население, което ги обслужва като роби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврейски циркаджилъци не щем, обществата на лозунгите си отидоха завинаги

    31 Юли 2022 20:40ч.

    Абе тия не разбраха ли, че в България не им минават номерата. Ние сме древна страна с много мъдрост и доброта. Те очевидно не са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    31 Юли 2022 21:06ч.

    Явно ни мислят за идиоти! Ма щом им се връзваме - явно сме! А, и като искате на Путин да му е зле - ми правете си го във фащ! Що и ние да сме курбан! Идиоти, Сър, ма демократи! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    31 Юли 2022 21:18ч.

    На украинците им обясниха защо е необходима саможертва и започнаха да ги саможертват до последния украинец. Сега ще започнат да саможертват българи, поляци, румънци - само че първо такива типове трябва достатъчно добре да ни убедят, че трябва да ни саможертват за великите евроатлантически ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    31 Юли 2022 21:55ч.

    Странно нещо е историята - как само евреите започнаха да подържат възродилия се нацизъм в Европа!Е,ако Русия не се справи тоя път с него,то евреите отново ги чака повторение на историята,но не като фарс.Но има един въпрос,който никой нито задави,нито се мъчи да намери отговор:Защо евреи се бият в Украйна на страната на укронацистите,каква е целата ми и какви интереси преследват с тая си дейност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • --------

    01 Авг 2022 0:06ч.

    Разширяват се териториално

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ги пита,

    01 Авг 2022 10:30ч.

    всичко е бизнес...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    31 Юли 2022 21:55ч.

    Давай, покажи как се саможертваш в името на човечеството! хайде, отивай на фронта и дай личен пример! Лицемер нещастен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХРИСТИЯНИТЕ ИМАТ ДРУГА ИДЕЯ ЗА ЖЕРТВАНЕТО!

    31 Юли 2022 22:01ч.

    "Милост искам, а не жертва" Матей 9:13. Няма никаква нужда от жертви и саможертви в този момент. Украинците позволиха да бъдат настроени против братята си. Постигна ги съдбата на този, който е допуснал да бъде съблазнен, както много ясно е казано в нашата Свещена Книга. Ние нямаме нищо общо с това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    31 Юли 2022 22:35ч.

    Е, този не е християнин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахо

    01 Авг 2022 8:44ч.

    тоя не е и евреин. Вярващите евреи нямат нищо общо с такива като него. Елитът нямат националност, безродници, нали виждате Киро как се напъва да влезе в елита -- и техния духовен баща е сатаната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    31 Юли 2022 22:34ч.

    Този може да е приятел на върхушката на колониална България, но е враг на българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    31 Юли 2022 22:43ч.

    Глей са логика: Ще купувате нашия газ, нищо че е 3-4 пъти по-скъп, а украинците ще се бият вместо нас с този дето го ръчкахме с ръжена толкова години, щото е лош, тъй като ние сме добрите. Аз съм ваш фен и вие нямате друг избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обяснението на Бай Харис,

    31 Юли 2022 23:50ч.

    за чий Бай Хой трябва да се саможертваме е неудовлетворително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре

    01 Авг 2022 6:28ч.

    Саможертвайте се, кой ви пречи? Ама не, вие жертвате нас, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четете и между редовете !

    01 Авг 2022 8:04ч.

    "Стабилно лидерство" значи не само запазване на самоунищожителната политика на простокировците, но значи и твърда ръка за потушаване на недоволство и бунтове, които се задават. За тази цел си имаме и окупационни сили на българска територия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова

    01 Авг 2022 8:41ч.

    Толкова е евреин, че съпругата му италианка, т.е. католичка. Въжеиграчи, не евреи... Толкова е фен на България, че отишъл на футболен мач и викал за бълг отбор ... така се говори на овци или крави, или глупаци....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    01 Авг 2022 9:32ч.

    Затова му викат USrael. Всъщност израелците навсякъде са уплашени, защото след като застанаха срещу Русия, само Вашингтон ги пази от ислямската любов, а той в някой момент може да ги зареже с оглед свои интереси. Затова обикаляти настройват наивниците срещу Русия, но това няма да им е от полза. А ционизма си е чист нацизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    01 Авг 2022 9:37ч.

    Човекът викал за Стоичков през 1994 г. с риск жена му, италианката, да го хлопне с тигана по главата, вие сега йок, искаме си Путин, не щем скъп американски втечнен газ! Неблагодарници, ей!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Саможертва за ..... сащ?!? ... Не, мерси! Нека саможертви да правят вашите прозападни к..ви!

    01 Авг 2022 9:39ч.

    Които изобщо не са много!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sendar

    01 Авг 2022 9:44ч.

    Ауу, колко възвишено! Поредното Моше ни предлага да се саможертваме! Както се "саможертваха" руснаците във войната обявена от същия този конгрес на Германия, години преди началото на Втората световна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sendar

    01 Авг 2022 10:11ч.

    Всъщност предложението не е да се "саможертваме", а че ще ни "саможертват", има разлика, нали!?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предупреждение? Натиск,

    01 Авг 2022 12:07ч.

    включително и върху президента, точно в навечерието на назначаването на служебното правителство? Нищо случайно няма в този и подобните му политически ходове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдаващ

    01 Авг 2022 14:07ч.

    Този не се ли меси във вътрешните ни работи? За такова нещо в САЩ май искаха да съдят Тръмп, че е допуснал, ако и скалъпено? Не знам български политик, да е ходил да прави такава пропаганда в САЩ. Смешно, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на агитатора

    01 Авг 2022 14:11ч.

    Да си взема Соломон Паси под ръка и да се махат, там където се чувстват у дома. Със сигурност не е България, иначе нямаше да говори глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Стабилно лидерство трябва да обясни на хората защо е нужна саможертва"

    01 Авг 2022 18:56ч.

    В смисъл на "Дайте да се саможертвате". Ей такъвито като тоя и нашия Соломон са истинските антисемити и реалната заплаха за нормалните евреи по цял свят. Защото настройват хората срещу евреите изобщо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България кога мина на ръчно управление на

    01 Авг 2022 18:57ч.

    Американския еврейски конгрес?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя що не събра десетките хиляди украински туристи, пардон, бежанци в България

    01 Авг 2022 19:10ч.

    Да ги агитира да се саможертват обратно в Украйна, а долетял на нас тук ди ги плещи да се саможертваме. За кого, бе, אֲדוֹנִי, да се саможертваме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • веро и крушки

    01 Авг 2022 21:11ч.

    Колегата казва силно управление, аз казвам слабо управление ни трябва. Абсолютна политическа криза, невъзможност за съставяне на правителство. Кой е прав? Аз. ТИЯ много обичат да говорят за "ние", за "заедност", оня ден статията на Ехуд Барак така завършваше - заедно да гледаме реалността в окото. Страшно много им трябва масовка НА ТИЯ, зад която да се скрият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи