Димитър Радев: Премахнахме последната юридическа пречка пред присъединяването ни към ERM II

Димитър Радев: Премахнахме последната юридическа пречка пред присъединяването ни към ERM II
С промените в Закона за БНБ България е отстранила последната юридическа пречка за присъединяването на страната към към ЕРМ II. Това заяви Димитър Радев, управител на БНБ по време на среща на бизнеса с правителството. Промените в закона се правят, за да се премахне несъответствието в закона, допълни той.

 

„В края на 2019 г. юристите на ЕК откриха несъответствие между европейската правна рамка и българското законодателство. Нужно бе да се допълни текст в член 29, в който пише, че при одобряването на валутните курсове, след като сме член на EPM II, ще става по реда на европейската правна рамка. До края на тази седмица очакваме позитивно становище oт Европа“, допълни още той.

 

БНБ няма право на законодателна инициатива, именно заради това предложението дойде от група народни представители на чело с Менда Стоянова.

 

„България е близо до присъединяване към валутния механизъм“, увери още той.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • четец

  28 Яну 2020 10:39ч.

  няма ли да има референдум за еврото? Това е много лошо цащо не дават коментари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не на еврото.

  28 Яну 2020 10:46ч.

  Толкова е просто.Не.Тия наши крадци и предатели ще ни доунищожат. Но ние сме виновни. ..трябваше отдавна да им хххххх главите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЙ ХОЙ

  28 Яну 2020 10:53ч.

  Нямаше референдум за ЕС, намаше и за НАТО, няма и за еврото .... ! А няма хаштаг #БГ или поне #Митю / като един за употребени булки /

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  28 Яну 2020 10:54ч.

  Т. е. пълна и безусловна капитулация. Официално предложена, без някой да я е искал. ГЕРБ. Работа, работа, работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудя се, и никога няма да разбера,

  28 Яну 2020 11:13ч.

  на чии интереси служат нашите лидери. Със сигурност не на българския народ. Приемането на еврото ще е фатална грешка. Фатална. И защо сме се оставили европейските юристи да изучават и адаптират нашите закони както на тях им е удобно? И защо всички избрани народни представители гласуват не по съвест, а под партийна диктовка? Само на мен ли ми се струва, че ЕС и ЕК се стремят да ни погубят? Още един черен ден за Българската независимост...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добри Божилов, "Задругата"

  28 Яну 2020 11:21ч.

  Народът се бие с полицията, Бойко в Полша: Това дори не е отношение на овчар към овце. Това е презрение на Господ към грешниците в 9-я кръг... http://www.gudelnews.com/2020/01/9_27.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Яну 2020 11:21ч.

  Преди два-три дни се повдигна темата, още хората не са се ориентирали, тъкмо започна дебата и в медиите и чуваме, че поправките са вече направени. Би трябвало да има някакви законови пречки закони да се приемат толкова скорострелно, че заинтересованите да не могат да се намесят. Като са искали да ги приемат днес, да бяха инициирали дебата преди месец. А дебата обикновено започва, когато новината се появи в новините.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кафявотиквеничковчета

  28 Яну 2020 11:27ч.

  Не посягайте на скътаните за черни дни парици на обикновените хора, гяволи! Никой не ви е упълномощавал да ни вкарвате в еврозоната, облагодетелствайки спекулантите и моше-ниците; нямате легитимност за такова решение, в противен случай - ще има гражданско неподчинение зарад туй, че ни третират като колония! И тежко не само на вас тогава, а и исторически на самото съюзно обединение. никой не е прокопсал, тръгвайки с рогите напред срещу народа си и най-вече срещу Бога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Костов

  28 Яну 2020 11:36ч.

  добри божилов, жалък нещастник си с богохулствата и лъжливите си омайвания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РЕФЕРЕНДУМ!!! Явно затова повдигнаха въпроса за импийчмънт на Президента? Точно в навечерието на това падение...

  28 Яну 2020 11:43ч.

  Как мислите, защо Швейцария се дистанцира толкова категорично от еврото (само с 51% мнозинство на референдума)? Ами Англия? Защо никоя страна със здравомислещи лидери не приема общата валута - Унгария, Полша, Румъния, Чехия, Швеция, Норвегия ... Освен големите индустриални държави Германия, Франция, Италия, Австрия, които имат потенциала и в ЕС получават повече възможности/законови механизми да изсмукват човешките и природните ресурси на периферията, каквато сме ние, само малки страни, на които извиха ръцете да го приемат - Словакия, Словения, Финландия, Балтийските републики... Сега и нас ни довършиха... И Кристалинка ни се домъкна неотдавна, да помага, да притиска БНБ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • напрежението нараства

  28 Яну 2020 11:50ч.

  Дори и при настоящия бордови курс на лева спрямо еврото, при влизане в еврозоната автоматично цените ще скочат двойно, а спестяванията ни ще паднат двойно. Правете си сметката какво ще стане, ако тръгне плаващ курс. За една нощ повече от половината български граждани ще осъмнат с влогове без стойност. Защото курсът го определят задкулисни фактори, казано иначе - спекуланти и мошеници. Никой не може да каже кое е онова, което изначално струва повече от всичко останало. Никакво валутно самоовластяване няма право да минава, след като машинациите на моше-ническото задкулисие са отдавна разобличени. Защото в противен случай демокрацията пак за една нощ ще стане най-мръсната дума, както и всичките й институции и международни организации, с които ни промивате мозъците вече повече от 30 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знае ли някой дали е вярно, че

  28 Яну 2020 12:07ч.

  Германия не е унищожила германските си марки когато приеха еврото, а ги е складирала след изтеглянето им от обръщение, в изчакване на момента когато може да и потрябват отново?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А бе докога

  28 Яну 2020 12:16ч.

  ще търпим бе, народе? Махайте се бе, продажници, вън от властта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Яну 2020 12:17ч.

  Всъщност в по-дългосрочен план еврото няма как да ни навреди и да обеднеем заради него. Защото ние нямаме икономика, ако нашият лев зависи от нашата икономика, той пуснат на свобода, ще се обезцени още повече, поради тази причина се опасяваме от това пускане на свобода, което предстои. Целта е да имаме валута, която е подкрепена от по-силни икономики, които задържат стойността на валутата, т.е. ако ние не се закачим за това евро, трябва да сме вечно с валутен борд (което е временен вариант). Като силна икономика Европа крепи еврото и проблемът е в самото преминаване и моментното разклащане, което то ще доведе. Така или иначе бедността не идва само от ниския ръст на икономиката, а и от липсата на ограничения във формирането на цените и процента, в който е допустимо те да надвишават производствената цена. С каквато и валута да боравим, ако производителят има правото да постави каквато иска цена, хората ще са бедни. Точно това се случва в Западна Европа, където същите дрънкулки се продават пъти по-скъпо, отколкото при нас, (с изключение на основните храни). И те с много по-високите си заплати от нашите, си тръгват от магазина пак със същата кошница. Хора, които получават хиляди евро изпитват затруднения да повикат майстор и да си поддържат дома, има хора от средната класа с неподдържани имения в разруха, с какви ли не финансови проблеми, поради скъпите стоки и услуги. Ние с техните пари можем чудеса да направим в България, но на нашия стандарт. Проблемът е този, колкото и да забогатяваме и дори да ги настигнем, цените също ще растат неконтролируемо и заплатата на човека ще е все недостатъчна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  28 Яну 2020 12:31ч.

  Еха, 3 000 лв за долар преживяхме! Да пробваме на 30 000 лв за долар?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 28.01.2020 в 12:17

  28 Яну 2020 12:41ч.

  Понякога ми е отвратително да те чета! Едва се въздържам да не кажа и нещо по-остро, признавам си! В такива случаи, веднага се сещам за премъдрата народна поговорка "Вържи попа, за да е мирно селото"! Само един пункт: ние не тръгваме изначално от евро, ние си имаме лев. Към момента съотношението лев - евро е 2 към 1. Утре заран, докато чакаш в чакалнята, можеш да осъмнеш и в още по-благоприятно за други страни и други народи съотношение - например 3 към 1 или 4 към 1 в полза на "нетракийските народи". Пазарът не търпи сантименти, ако му отпуснеш юздите, мошениците само това и чакат... Ето защо почвай наново да разсъждаваш откъм тая простичка реалност - лева... и стига демагогии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо

  28 Яну 2020 13:13ч.

  не казва какво е несъответствието в юридическата рамка и кого топли ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • буба

  28 Яну 2020 15:20ч.

  Значи Менда не го е измислила. БНБ си иска промяната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  28 Яну 2020 15:23ч.

  Нещо да се случи с Милен Велчев, когато ни " брейдва" всичките ни ? Нещо да се случи със Симеон Дянков като " приватизира" парите на здравната каса ? Нещо да се случи с Иван Искров когато фалираха КТБ, ведно с цялата политическа камарила, но най-вече с днешните управляващи и скритите им помагачи ? За независимата съдебна власт, ясно. Нещо да се случи с Горанов когато стана ясно, че има двоен стандарт в хазарта, тези дни ? Явто нищо няма да се случи и сега когато насила ще ни сложат намордник с ненационална парична единица . Какво ще стане с онези 20-сетина милиарда евро , пазещи борда ? П.П. Гледам високият на ръст , писал за 3000 лв. за долар, когато кредитите им станаха 3000 пъти по-малки на същите горе изброени и още незнайно колко. А височък ? Или до там не стигна в разсъжденията .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Яну 2020 16:31ч.

  28.01.2020 в 12:41 Казваш същото като мен, че на освободеният лев не се знае каква му е стойността реално. Тогава значи ние не разчитаме на неговата сила, какво да мисля за него. Ако той имаше някаква сила (подкрепена с икономика), сам щеше да държи цена, дори "развързан". Нямаше да имаме нужда нито от валутен борд, нито от евро и нямаше да водим този разговор. Можеше да не влизаме в никаква евро зона. Но сега, щом се страхуваме, че без валутен борд левът ни няма да струва нищо и че ще се окаже, че валутните курсове няма да са в наша полза, значи ние имаме нужда от друга валута. Валутният борд не е вечно решение, а временно, не може цял живот да ходиш в проходилка, трябва някога да се пуснеш. Ти какво точно предлагаш, че не ми стана ясно, покрай страничните обяснения. Да освободим лева, като излезем от валутния борд, да стоим вечно във вълутен борд или да приемем еврото, през съответната технология, през която всички са минали? Хората ти казват, че има "коридор", в който може да плава стойността (плюс минус 15%), а хората нямат ли право да се защитят... представи си, че реалната стойност на нашия лев е действително 4 към 1, както си допуснал... Това значи, че ако ние влезем две към едно, ще девалвираме еврото в някаква степен. Пределно ми е ясно, че хората не са приучени да приемат истината, но поне аз съм. Пак те питам, какво точно предлагаш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  28 Яну 2020 16:40ч.

  Re : Helleborus на 28.01.2020 в 12:17 на 28.01.2020 в 12:41 : Колега, гледам, че пак не са разбрали , какво сте искали да му кажете. Аз поне отдавна съм го разбрал, този субект. И обичайните набедени, които на постващите тук, по-дълго са ни ясни. Като, " Да, сър ! "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи