Димитър Стоянов: Тагарев трябва да изясни дали ще се разполагат чужди военни сили у нас

Димитър Стоянов: Тагарев трябва да изясни дали ще се разполагат чужди военни сили у нас

"Ще има ли разполагане на чужди военни сили на територията на България трябва да се изясни от самия Тодор Тагарев, когато се върне". Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" Димитър Стоянов - секретар на президента по отбрана и сигурност и бивш служебен военен министър.

"Тази тема не е дискутирана с премиера, върховния главнокомандващ, не е дискутирана и в комисията по отбрана в НС", посочи Стоянов.

По думите му Тагарев е имал желание да посети САЩ още през октомври, но е имало задължително условие да подпише договора за бойните машини "Страйкър". Документът обаче беше подписан по-късно, съответно и визитата му се изместила.

Стоянов определи като необмислени думите на Тодор Тагарев за евентуално участие на България в операцията срещу хутите в Червено море.

"Едни такива необмислени думи поставят в изключително сложна ситуация българи, пленен на един кораб и трябва много внимателно коментираме как и къде ще участваме и имаме ли мандат да говорим тези неща".

Секретарят на президента Радев -Димитър Стоянов сложи в групата на "шарлатаните" от ПП и премиера Денков.

Президентът Румен Радев ще изпълни конституционните си задължения при процедурата със свикването на консултациите и връчването на мандатите и няма да позволи да бъде укоряван, че прави нещо преднамерено, подчерта секретарят на държавният глава по въпросите за отбрана и сигурност и бивш министър на отбраната Димитър Стоянов в ефира на БНТ.

Стоянов изтъкна, че президентът не води войни с когото и да било, той има основна роля - защитава интересите на гражданите и на държавата. Това е неговото амплоа, той говори с факти и там където трябва да критикува го прави, дори и на премиера да не му харесва", коментира Стоянов относно отношението на Радев към правителството.

По неговите думи президентът е коректив на действията на правителството, няма как да няма критики, особено когато става въпрос за провали в управлението.

Стоянов обаче посочи, че Радев е съжалил, че е дал вот на доверие на Кирил Петков и Асен Василев. И изрично подчерта, че част от групата на шарлатаните от ПП е и премиерът Денков.

По отношение на промените в Конституцията бившият министър на отбраната коментира, че не е редно да й се правят промени от парламент с едва 8% одобрение от народа. "Покажете ми едно име на един виден конституционалист, които така скоростно приеха промените, без никакво обществено обсъждане", запита Димитър Стоянов.

"От 21 параграфа, президента е критикувал само 8. Атаката е заради хаоса, с едни двусмислени норми, на моменти и противоречиви", отбеляза бившият служебен военен министър.

Димитър Стоянов уточни, че ако Радев реши да прави партиен проект, ще излезе и ще го каже сам. Явно страхът у управляващите е голям, щом говорят постоянно за такъв проблем. Те твърдят, че управлението им няма алтернатива, но алтернатива винаги има, коментира Стоянов темата за бъдеща президентска партия. Димитър Стоянов отказа всякакви подробности ще става ли движение "3 март" политически проекта.

Димитър Стоянов оцени още работата на правителството по приемането на България в Шенген по въздух и море като "абсолютен провал". По негови думи още през 2011 г. сме покрили условията, сега изведнъж се появили нови. "Това се направи само, за да могат правителството да си закачат "брошката на успеха", каза той.

По думите му много е важно да се знае кой успя да върне темата за Шенген на масата на европейския съвет - това бе президентът Радев. 5-6 години тази тема бе заглъхнала, припомни бившият министър на отбраната и каза, че ако членството в свободното пространство е 3-4%, "здраве му кажи".

Процедурата за ротацията ще мине съгласно Конституцията и преди връчването на мандата президентът ще проведе консултации с всички парламентарни групи - така Димитър Стоянов отговори на въпроса смята ли Румен Радев да саботира смяната на властта.

"Президентът ще го направи така, както изисква Конституцията и няма да даде повод на сглобката да го атакува по такъв начин за нарушаване на Конституцията".

 

Коментари

  • Само в Амбасадата знаят

    13 Яну 2024 10:21ч.

    безполезно чесане на езика за кьопеците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Яну 2024 13:43ч.

    Скоро ще пристигнат.............................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сия

    13 Яну 2024 10:34ч.

    Той се е подписал на празен лист , а текста ще бъде добавен после. Не го мъчете клетника ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ така пазеха и пазят Германия

    13 Яну 2024 21:05ч.

    Че като им взривиха газопровода никой не гъкна. ...... И нас така, сърцето на Балканите, Черно море, важна геополитическа точка, забиват си знамето а нашето на боклука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митко

    13 Яну 2024 10:36ч.

    не е чел решение No 1 от 04.02.2003 г. на Конституционния съд. Отявленият днес орбанист и скрит путинист Георги Марков често се хвалеше преди време, че го е писал лично, макар да не е бил определен официално за докладчик по делото. В Гугъл всеки може да прочете диспозитива и мотивите на решението й. За случая важното е това, че войските на която и да е натовска държава, когато действат при изпълнение на съюзническите си ангажименти, не са чужди войски по смисъла на Конституцията. Поради това за тяхното влизане и пребиваване на територията на България не е необходимо решение дори на Народното събрание. Достатъчна е покана от правителството и решение на съответния орган на НАТО. Резидента го нема във целета схема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генчо

    13 Яну 2024 10:50ч.

    Съюзническите ангажименти означава, че ако например България бъде нападната, задейства се член 5 и евентуално дойдат чужди войски да ни помагат, те може и да не се считат за чужди. Съюзнически ангажименти обаче няма и няма нужда американските войски да окупират България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А чл. 3 и чл. 4

    13 Яну 2024 11:06ч.

    от договора не си ли чел. Войски на натовски държави в България могат да бъдат разположени и при наличие само на опасност от нападение. А според 80% от българите такава има. В Полша, Прибалтика и Румъния вече има войски на други натовски държави. В Граф Игнатиево имаше испански и холандски самолети, и то по времето на служебните правителства на Радев. Митко просто ревнува, че Тагарев е станал по-гъст с американците от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до А чл.3 и чл.4

    13 Яну 2024 11:45ч.

    Откъде "според 80% от българите такава има" я извади тази констатация...от там дето слънце не огрява ли ... я си извади и главата от там, че да ти светне колко си заблуден!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неслучайно ги достраша да направят референдуми за влизане и в ЕС и в ОТАН, двете престъпни организации, с които Пиндостан контролира т.нар. "Европа"

    13 Яну 2024 11:53ч.

    Създаването и дейността на тези организации са престъпление срещу човечеството, за което няма давност. Такива са и всички деяния по натикването на страната в тия клоаки против волята на българите. Затова и ще има Народен съд, ще има и репресии. "Цветът на нацията" да си знае. Денят на Колесника иде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие от гроба ли

    13 Яну 2024 13:58ч.

    ще следите работата на новия Народен съд? Щото не вярвам да сте под 40, за да го дочакате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти не ми приказвай за гроб, щото не се знае дали няма да надживееш децата си с няколко минути

    13 Яну 2024 16:59ч.

    Сам знаеш, че има за какво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    13 Яну 2024 10:46ч.

    Има някой разминавания в изявленията. Тагарев кани военни от САЩ, докато Христо Гаджев опонира, че няма да се канят войски от НАТО! Пълна бъркотия?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нарочно го правят

    13 Яну 2024 19:45ч.

    За да объркват хората, да не протестират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истина

    13 Яну 2024 11:09ч.

    и сонергетикът ще бъде там на служба, може и паметник да му направят , до този на убийците от бомбандировките и то или по тяхния параграв или като оня поп от нашата история по турско робство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обещал им е да имаме министерство на истината и репресии

    13 Яну 2024 12:27ч.

    "Българските медии и социални мрежи трябва да бъдат цензурирани за „руска дезинформация“, а историята да се преподава по начин, който елиминира признателността към руснаците. Това заяви българският министър на отбраната Тодор Тагарев по време на реч пред Атлантическия съвет във Вашингтон."......https://pogled.info/bulgarski/balgarskiyat-ministar-na-otbranata-prizova-za-zatyagane-na-rusofobskata-tsenzura.164779

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глас народен, глас Божи !

    13 Яну 2024 12:48ч.

    Тагарев и доказан предател. Само ,че бръщолевинията му имат обратен ефект. Българският народ е и ще бъде още векове признателен на братушките руснаци за освобождението ни от турско робство , а през втората световна война и за освобождението ни от фашистката чума, която за съжаление отново се заражда благодарение на евроатлантиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Яну 2024 13:14ч.

    Видяхме го тоя народ - 100 лумпени и комунисти да протестират за МОЧА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народът

    13 Яну 2024 14:54ч.

    ЗИП , радвай се , че все още народа не се е вдигнал , но и търпението си има край . Тогава всички ще бъдете изметени като от цунами. Няма да има пощада за управляващите предатели след толкова години събирано огорчение и ненавист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    13 Яну 2024 16:32ч.

    От това цунами да не изпадат ченета и бастуни. На ненужниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по своята същност

    13 Яну 2024 14:34ч.

    такива чужди войски у нас са окупационни. Българският народ няма доверие на запада, не е негов съюзник и никога няма да бъде. Русия е длъжна да освободи Източна Европа от окупацията и геноцида на англо-саксите, която тъпакът горби допусна. Това ще се случи много скоро, така или иначе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къш от Европа !

    13 Яну 2024 14:42ч.

    Ако американците с техните оръжия и бази не си заминат за Америка в Европа никога няма да има мир . На чужд гръб и сто тояги са малко. Ако тези войни , които те разпалват по цял свят се водят на тяхната обетована територия друга песен ще пеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не митко

    13 Яну 2024 14:51ч.

    Ще се разполагат само сталинистки шофьори на руски ковчези, но само ако са зарязали жените и децата си и са назначили любовниците си да лупят семки в пиара на въздухарските сили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    13 Яну 2024 17:37ч.

    Сега ще вкарат м КС голямата дуловска конституциалистка, която направи корекциите на Конституцията и сега ще влезе в КС за да си ги прогласува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Понеже българите трябва да ги държат

    13 Яну 2024 18:49ч.

    В алфа състояние, полусън, е необходимо непрекъснато докато раздават територията и богатствата й, за комисионни, да се правят че има алтернатива на предателите. Този хубавец, беше министър, и сега заработва долари да дезинформира като се прави на опозиция. Не сте опозиция другарю. Вие сте сглобка в сглобката. Кой ги доведе ПП? Вие, от дълбоката държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-много американски войници има в Германия и Япония

    13 Яну 2024 20:09ч.

    Познайте, кой плаща издръжката им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи