Димитър Стоянов: Преди да се вземе решение за военна помощ за Украйна, да се направи оценка на риска

Димитър Стоянов: Преди да се вземе решение за военна помощ за Украйна, да се направи оценка на риска

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Преди да се вземе решение за предоставяне на военна помощ на Украйна, трябва да се направи оценка на риска, каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод предложенията на ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ страната ни да изпрати военна помощ на Украйна.

"Тази оценка на риска трябва да бъде така направена, че да са ясни всички последствия, до които води едно подобно решение. 47-ото Народно събрание направи такава оценка на риска и прие решение за оказване на военно-техническа помощ, което е различно от военна помощ", обясни Стоянов. По думите, му сега 48-ото Народно събрание трябва да направи подобна оценка и да вземе решение, което смята за приемливо за страната и за Българската армия.

Това, което беше декларирано пред мен от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко, е искане на зенитно-ракетни комплекси и оперативно-тактически ракети, каза министър Стоянов. Той добави, че страната ни няма как да се лиши от подобно въоръжение. Той отхвърли твърдения, че, ако България предостави оръжия и оборудване на Украйна, страната ни ще получи аналози от съюзниците ни. „Модернизацията е дълъг процес“, каза министърът. 

„България е лоялен член на НАТО. Във Вашингтонския договор няма записано разделение – силни, слаби, лоялни, нелоялни. Там всички членове на съюза са на едно ниво. България има решение от 47-ото Народно събрание, където е посочено каква помощ трябва да се оказва и ние стриктно го спазваме“, отговори Стоянов на въпрос на БТА, свързан с вчерашните коментари на ГЕРБ-СДС, че България се възприема като слаб член на НАТО. 

"Мога да потвърдя оценката на военните органи към Българската армия и нейните действия, като много своевременни и оперативни, и достойни, за което на 17 октомври, с обявяване на начални оперативни способности на бойната група в България, ние направихме една голяма крачка напред", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите му, за да бъде България отговорен съюзник в НАТО, трябва да продължи развитието на дейностите по укрепване на югоизточния фланг на алианса. „Трябва да продължим целенасочено да инвестираме в инфраструктура. Наложително е инфраструктурата на фланга на НАТО да бъде адекватна и способна да приема съюзнически сили и средства, за да може да се даде своевременен отговор. Крайно време е нормативната база да бъде променена“, допълни той.

Димитър Стоянов заяви, че има вероятност офертата за вторите осем самолета F-16 да поскъпне, ако Народното събрание не вземе решение до края на тази година. „Срокът на офертата е до 15 декември. Дотогава трябва да мине ратификация на международния договор. За да влезе в сила, трябва да бъде извършено и първото плащане, около 30 милиона. Това са стъпки, които трябва да бъдат предприети в спешен порядък от Народното събрание и очаквам това да се случи“, добави той.

 

 

Снимки: БТА

Димитър Стоянов и адмирал Емил Ефтимов участваха в тържествения ритуал по повод връчване на дипломите на офицерите от Випуск „Полковник Борис Дрангов“ – II смяна на Военната академия „Г. С. Раковски“. Своите дипломи получиха 85 офицери, обучавали се в различните специализации на магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен”. С отличен успех завършват 15 офицери, първенец на Випуска е капитан III ранг Георги Калинов от специализация „Разузнаване, специални операции и електронна война“.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • кой въвлича България във война

    27 Окт 2022 13:11ч.

    толкова сте прости,, че ще вкарате България във чужда война. За какво да умират Българите бе кретени, за Урсула ли , за кого?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още едно нищожество в българската власт

    27 Окт 2022 13:15ч.

    Поредния отпадък

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наште вече са по-побъркани и от Сащ и запада! Какафонията е пълна.

    27 Окт 2022 13:22ч.

    Русия е нанесла удари по електрическата мрежа на Украйна в централни райони тази нощ, предаде "Ройтерс".Властите на анексирания от Русия Кримски полуостров съобщиха, че през тази нощ електроцентрала на полуострова е била подложена на нападение с дрон, което обаче не е причинило сериозни щети, предаде Франс прес. Руснаците пак се самообстрелват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    27 Окт 2022 14:51ч.

    Нацисткият режим е пред колапс и никой не може да му помогне! Пинокио и Гном ще посрещат руснаците на Дунава с хляб и сол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Херсон

    27 Окт 2022 15:28ч.

    Затова ли бягате със съдомиялните от Херсон ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щети носим армагани за кухнята на санаториума на един дунавски остров

    27 Окт 2022 16:36ч.

    Ти ще се лекуваш там до живот от евроатлантизъм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    27 Окт 2022 20:46ч.

    Вашите не са нашите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    27 Окт 2022 13:54ч.

    Аз си мисля, че за да се вземе решение за военна помощ за Украйна, преди да се направи оценка на риска трябва да се направи оценка на морала в такова действие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха точно

    27 Окт 2022 19:35ч.

    Оценката ще е мн.лоша

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    27 Окт 2022 20:11ч.

    Това е високоморално деяние - да се помогне на жертвите на путинския сатанизъм. И колкото и да врещят путинистът Радев и мекеретата му като тоя, с 170 гласа НС ще приеме решението за военната помощ за Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бившият македонски премиер Зоран Заев призова македонският народ да се радва, защото македонският език вече е признат от целия свят, предаде БГНЕС.

    27 Окт 2022 20:49ч.

    Жидобандеровските фашисти са братя със сърбоманските македонци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    27 Окт 2022 13:54ч.

    Преди да се вземе решение за военна помощ за Украйна, е необходимо да се направи не само оценка на риска, но и ОВОС, защото последствията за ще са катоастрофални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виждам пирамида от черепи на български "държавници" от XXI век

    27 Окт 2022 14:10ч.

    Мястото на Мавзолея ми изглежда подходящо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • черния

    27 Окт 2022 14:15ч.

    Най-големият риск е, открито да се осветят гнилите пионки на руските нацисти! Това е крайно нежелателно за Димитър Стоявнов и неговия началник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой си

    27 Окт 2022 14:25ч.

    Идиот...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Черния, евроатлантически изроде

    27 Окт 2022 14:27ч.

    Хващам се на бас, че си онова нещо Ристю Иванов Бойкикев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно,

    27 Окт 2022 15:27ч.

    Тя войната свърши тоя щял да оценява риска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    27 Окт 2022 14:18ч.

    Хайде първо да пратят предната партида F 16 , за които е платено всичко, та тогава да искат нови 30 мен. Баси наглите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-полк Макрегър

    27 Окт 2022 15:08ч.

    Който е бивш съветник на мин на отбраната на САЩ казва горе долу следното;Украйна ВСУ е изтощена и губи войната.САЩ няма да се намесят пряко но търсят варианти чрез сателитите.Западните страни са резервирани и остават Полша ,Румъния,коалиция на желаещите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То затова не се предвижда да има Полша и Румъния

    27 Окт 2022 16:37ч.

    Тия два кърлежа на политическата карта на европейския полуостров

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    27 Окт 2022 15:14ч.

    Румъния започна да осъзнава риска.И официалните и лица -министри започнаха с меко казано двойствени позиции.На военен език извършването на мобилизация е почти обявяване на война.Частичната мобилизация в Русия въобще не е ясно дали е частична.Риска за България е ясен.Докъде ще спре руската армия.До Днепър,до Одеса,до делтата на Дунав или до Карпатите???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    27 Окт 2022 18:32ч.

    Руската армия ще спре там, където я спрат. За това е важно Украйна да навре нацистите обратно в бърлогата им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-САЩ

    27 Окт 2022 15:17ч.

    Се готвят за ядрена война в Европа.Русия се готви за отговор и по САЩ континента.Няма гарантирано унищожаване при ядрен конфликт.ЕТО ВИ ОСНОВНИЯТ РИСК.България ясно трябва да заяви НЕУТРАЛИТЕТ.Колкото по-рано толкова по-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    27 Окт 2022 15:40ч.

    Зависи кой ще я прави тази оценка, според либералните комунисти, всичко извън тяхната доктрина е нехуманно и зло. И те като защитават докрай себе си и режима си, все едно защитават доброто на света. Разликата между тях и инквизицията е само в това, че църквата е изповядвала ценности, които поне на хартия са добри, а тук е точно обратното. И доста последователи имат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    27 Окт 2022 15:50ч.

    Чета думите на Митко и Ефтим и се унясям гимнопедична нирвана. И двамта са чаровни! Полковник Митко - меланхоличен авиомонтьор с вид на плъх, мастурбиращ в брашнен чувал. И нежното адмиралче Ефтим - мечта на матросчета-куродръвци, излезли в гарнизонен отпуск. Далеч / усмихва се морето. / Зъби от пяна, устни от небе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-в момента

    27 Окт 2022 16:33ч.

    Трябва да върви реч на Путин пред ''Валдай''Предполага в речта ясно ще са посочени рисковете.Очаквам Полша и Румъния да бъдат споменати поименно.Няма да се учудя и България.Щото на 22.02.2022г Путин или ни обърка с Румъния или на територията на България ИМА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ.И в двата варианта.........................!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Мустафа Радев

    27 Окт 2022 16:38ч.

    Разкриха подробности за смъртта на румънски наемници в Донбас https://topcor.ru/28942-raskryty-podrobnosti-gibeli-rumynskih-naemnikov-na-donbasse.html?utm_source=warfiles.ru

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соросоидите вън от България!

    27 Окт 2022 17:50ч.

    Забранете със закон всички НПОта и работата ще се оправи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цялата рубладжийска измет

    27 Окт 2022 19:05ч.

    На нета се е събрала тука и вряка Много сме, силни сме, а става дума за 1 файтон дърти комунета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    27 Окт 2022 19:12ч.

    Ей, боклук-марша от форума! Заминавай на фронта и там се прави на велик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    27 Окт 2022 20:14ч.

    Да, малоумните путински памперси, които осмърдяват форума на гащите на путлер, са жалка паплач.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    27 Окт 2022 19:11ч.

    Стига шикалкавене! РИСКЪТ Е ЯСЕН Имайте късмет да вземете подобно решение. Тогава мнозинството българи ще ви покажат, че мълчанието им не е безгранично! Вместо по цял ден да се грижите за Украйна, решавайте проблемите на България, които и без война, са многобройни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рискът

    27 Окт 2022 19:38ч.

    е минимален ако се изпратят генералите, да помагат на украинците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нешка Робева: Лъжете, г-н Христо Иванов! И за оръжието, и за Русия, и за Украйна. Интересуват ви само парите от Сорос

    27 Окт 2022 20:45ч.

    https://glasove.com/na-fokus/neshka-robeva-lazhete-g-n-hristo-ivanov-i-za-orazhieto-i-za-rusiya-i-za-ukrayna-interesuvat-vi-samo-parite-ot-soros

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жералдин Каракочева

    27 Окт 2022 21:01ч.

    "...на 17 октомври, с обявяване на начални оперативни способности на бойната група в България, ние направихме една голяма крачка напред", рече Ефтимов. Така си е, като се има предвид, че до 17 октомври бяхме на ръба на пропастта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    27 Окт 2022 21:35ч.

    Толкова тъпи хора, че ми иде ...не знам какво. Защо не гласуват хората? Защо? Всички сме отвратени. Това е единствения начин да се разкара тази човешка скрап.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи