Димитър Стоянов: Няма решение за изпращане на български военни в Украйна

Димитър Стоянов: Няма решение за изпращане на български военни в Украйна

„Мога да ви покажа решение на МС 128 от 16 февруари. С него се взема решение за изпращане на един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Никъде няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на Народното събрание е за изпращане на наши военнослужещи на територията на страна членка на ЕС. Украйна не е такава", заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия военният министър Димитър Стоянов. Страната ни няма и как да предостави 155-милиметрови снаряди за Украйна, защото няма такива, добави той.

„Една лъжа повторена 100 пъти няма да стане истина. Изборите на 2 април ще минат и ние ще се събудим отново с лъжата, която беше тиражирана през тази кампания”, категоричен е Стоянов.

„Мога да ви покажа решение на МС 128 от 16 февруари. С него се взема решение за изпращане на един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Никъде няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на Народното събрание е за изпращане на наши военнослужещи на територията на страна членка на ЕС. Украйна не е такава”, продължи военният министър.

Той отново подчерта, че не може да има подобно секретно решение. „Трябва да има решение на Народното събрание. Няма и натиск за такова решение. Това е за вътрешнополитическа употреба”, заяви Стоянов.

„Някой си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат голям резултат на изборите. Не няма да го постигнат”, каза Димитър Стоянов. Той призова за спокойна обстановка, да се говорят истините и така да се привличат избиратели.

Относно решението на Европейския съвет за изпращане на 155-милиметрови снаряди в Украйна, военният министър отново подчерта, че страната ни изобщо не разполага с такива.

„Няколко пъти  заявих, че България следва общата политика на Европейския съюз и Европейския съвет. Взетото решение е ясно. Три момента има в това решение. Първото е предоставяне на 155 милиметрови снаряди на Украйна – 1 милион. Нали не очаквате, че те ще се предоставят от днес за утре? Те трябва да бъдат извадени от складови наличности. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Нама как да се включим в такова решение на ЕС. Производството на такива снаряди ще отнеме много време – повече от година. Но в крайна сметка МС не разполага с такива. Затова казахме, че не можем да участваме в тази сделка”, обясни военният министър.  

Нямало възможност и да се произведат. „Доколкото ми е известно ВМЗ още няма възможност да произвежда такива снаряди. Целта на предоставянето на боеприпаси от наличностите на МО е тяхното опресняване, в строго съответствие с решението на НС”, каза Димитър Стоянов.

По думите му, въпреки че страната ни не може да изпрати такива снаряди, тя не може и да спре другите държави, които могат и искат да пратят такава помощ. Затова и България подкрепя общата политика на ЕС.

„Трябва ли България да спре помощта, която някои държави желаят да дадат на Украйна? Не! Това е причината да коментираме, че България подкрепя общата политика на ЕС. Ние няма как да подкрепим 155-милиметрови, при условие, че ние ги нямаме”, каза Стоянов.

Военният министър каза, че страната ни е дала това, което е по Приложение 1 от решението на НС. „Това, което е било в повече”, допълни министърът. Той коментира, че България не може да даде и самолети, защото армията разполага с точно толкова, колкото й е необходимо, за да изпълнява поставените й от Конституцията задачи.

„Имаме 18 самолета МиГ 29. Колко са изправни – няма как да бъде коментирано в студио. Няма обществена поръчка за ремонт, а за покупка на двигатели – 6 броя. Това са за ремонтирани двигатели втора употреба. Сега ще обявим нова обществена поръчка за още 6 двигателя. До дни ще дойде един двигател от Полша, до края на април очаквам и втори”, каза Стоянов.

Източник: Нова тв

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Su38

    28 Март 2023 9:25ч.

    А как стои въпросът на "нашите" Су-25? Има ли ги, няма ли ги???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както Курнелия не пращаше оръжия

    28 Март 2023 9:59ч.

    ,а подписа й всуе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България не може да даде и самолети, защото армията разполага с точно толкова, колкото й е необходимо

    28 Март 2023 9:27ч.

    КЪДЕ СА ЩУРМОВИТЕ БЪЛГАРСКИ СУ 25 ??? НЯМА ГИ !!! Престъпници сте. Тайно ги дадохте на Украйна !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кандидати за Народен съд 2

    28 Март 2023 10:13ч.

    Да проверят за всеки случай и за хеликоптерите Ми-24, защото ни глождят и за тях едни основателни съмнения...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    28 Март 2023 9:28ч.

    Ха ха ха, Митко СМС-а стана Митко Лъжеца! Вчера се пени че нямаме 155 мм снаряди за Украйна.... ама лъже! Вижте листата на ВМЗ Сопот- произвежда 155 мм снаряди, с две разновидности на заряда и три вида картузно зареждане за тях!!! Защо показвате този кремълски измамник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Март 2023 9:39ч.

    "Защо показвате този кремълски измамник?" И тоз ли е "кремълски"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как пък всички натовски отрепки станаха кремълски?

    28 Март 2023 10:20ч.

    А бе вие сте май на терапия за смяна на пола във вашата НПО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратена

    28 Март 2023 10:40ч.

    Не си забравяйте хапчетата, моля! Трябва да се пият редовно. Шизофренията е сериозно заболяване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова този тип

    28 Март 2023 9:31ч.

    Бля-бля-бля, но споменава само МИГ-овете 29-ки... Щото те на документи може да са 18, но в летателна годност са 2 /два/ МИГ 29 !! Поради което НАТО не се интересува от тях, оставят ни ги за декорация. Но щурмовите СУ 25 са ценни за Уркия , вършат работа в наземните сражения, ЗАТОВА НИ ГИ ВЗЕХА !!! Предатели на националната сигурност сте, Стоянов ! Има поне два члена от НК по които трябва да ви съдят !!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По делата им ще ги познаете...

    28 Март 2023 10:06ч.

    Лека полека отварят прозореца на Овертон, вече започваме да свикваме, че е възможно да изпратим наши военни в Украйна. Така стъпка постъпка ще ни вкарат във война за удоволствие на нашите евроатлантически "партньори".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този прозорец е двупосочен. В нег оможем да бесим натовски отрепки

    28 Март 2023 10:21ч.

    Направо на диреците, без съд

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наглост

    28 Март 2023 10:09ч.

    Този министър със съдействието на небългарската телевизия БТВ си позволи да се намеси в предизборната кампания, като защити партиите на войната - ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ и определи Възраждане като част от Коалиция на лъжата, което е недопустимо и позорно. Възраждане ви предупреждаваха за Македония, за затварянето на въглищните централи и излязоха прави и тук са прави. Този министър ни прави на идиоти, като казва, че не знае ВМЗ какво ще прави със снарядите, при условие, че ВМЗ е държавно търговско дружество

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Март 2023 10:53ч.

    Чисто формално тоз юнак не лъже. Той е министър на отбраната, а там със сигурност нямат 155 мм снаряди, освен на картинка. И той говори, че в неговата губерния няма такова джепане и не лъже. Но, проблемът е, че в държавата има, защото ги произвеждаме. Затова въпросите не са към него, а към най-малко министър-председателя, а още по-точно, към главнокомандващия. Те затуй са го пратили тоа, наивник или гьонсуратлия, на гюмето, той да бъде отстрелян, за да се спаси кожата на президента ни, наш любим. Ja, ja!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    28 Март 2023 11:18ч.

    Може би ще отидат на командировка в Полша ? И ще се върнат в чували, спънали се по стълбите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смешници

    28 Март 2023 12:07ч.

    Ес за пореден път щели да забранят вноса на перални и печки в Русия, защото с техните компоненти произвеждали танкове и самолети. Само това изявление на ЕС е достатъчно веднага да се саморазпуснат. По-големи болни мозъци няма. Да мислиш, че чипове от печки, перални и миялни могат да заменят електрониката на изтребител пето поколение, подводница или танк, трябва да си пълен идиот - не малък идиот, а пълен. Освен това чиповете можеш да си ги поръчаш директно във всеки китайски завод. Чудят се с какви простотии да ни лъжат, за да крият, че милиарди от нас изтичат за да крепим войната в Украйна и затова е тази мизерия. Ние, българите, плащаме за тази война, а за нас няма никакви пари. Това е престъпление срещу народа и държавата и някой трябва да си понесе отговорността за всеки лев, харизан на фашистите бандеровци. Лев, съдран от гърба на бедния българин. Както и да крият, че България бавно се въвлича в конфликта. А на усрите - тежко им. Срещу тях вече освен снаряди и бомби, ще летят перални, заредени с напълнените гащи на фон дер Лайнен или цели хладилници, пълни с коняците на някой еврокомисар. Срещу такова оръжие няма измислено ПВО - няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    28 Март 2023 12:11ч.

    лъже мръсникът! триморецът р.радев-мустафа вече се е подписал под документа! а архиепископът на Протестантската църква на Швеция М. Модеус е изпратил писмо до епископите на енории в да се подготвят за погребване на половин милион (!) трупове през предстоящата световна война. мерките им трябва да са съобразени с вероятния недостиг на гориво, прекъсване на електрозахранването и на интернет – т. е. крематориумите няма да работят, гробовете ще трябва да се копаят на ръка (да се подготвят необходимия брой лопати), а за вписване на починалите трябва да бъдат подготвени предварително гробищните книги, както и достатъчен брой надгробни плочи, за да не се сблъскат с недостиг на тях по-късно…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    28 Март 2023 12:21ч.

    Лъжите на бащите се заплащат от децата им. Стоянов все повече се доближава в интервютата си до Госпожа" Нито 1 патрон".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    28 Март 2023 12:58ч.

    Вероятна причина тия двамата смешници от Нова да излъчат подобно интервю днес, е да размият срама от удара, който им нанесоха Костадин и Деян вчера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Икономическият министър Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени

    28 Март 2023 15:45ч.

    Министерството на отбраната поетапно ще започне да обновява запасите си от боеприпаси, чиято годност изтича в следващите три години, съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов, цитиран от БНР. ВМЗ-Сопот ще проверява тяхната пригодност и ще ги доставя през съществуващи вече договори: "ВМЗ ще използва тези снаряди, ще ги проверява, да види какво от тях може да се използва, какво има нужда да бъде поправено. След като минат през ВМЗ и те вече са абсолютно годни. ВМЗ с тях ще доставя през договори, които вече има. Не става дума за нови договори въобще. А съответно ще се ангажира и ще произведе нови такива, които да върне на българската армия". Министърът на икономиката Никола Стоянов посочи още, че ВМЗ-Сопот не изнася директно боеприпаси. Ако евентуално има клиенти за 155-милиметрови снаряди, разрешителните за износ се издават по стандартния ред от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията: "Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни разрешителни от Комисията, а те ще си подпишат договор с ВМЗ. ВМЗ е просто производител, той не търгува", каза Никола Стоянов. >>> https://epicenter.bg/article/Nikola-Stoyanov--Ako-ima-klienti-za-155-mm-snaryadi--te-shte-badat-izneseni/312010/2/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи