Димитър Стоянов: Няма как да пращаме още въоръжение на Украйна, защото няма да остане нищо за нас

Димитър Стоянов: Няма как да пращаме още въоръжение на Украйна, защото няма да остане нищо за нас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Темата за предоставяне на муниции и въоръжение за Украйна вече я коментирах няколко пъти. Ние изпълнихме решението на Народното събрание. Няма как да подкопая устоите и способностите на българската армия. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов след церемонията по награждаване за "Пожарникар на годината", на която присъства и президентът Румен Радев.

Той уточни, че има нормативни документи, които казват какви запаси от въоръжение и муниции трябва да поддържаме, и подчерта, че няма да наруши тези изисквания.

Министър Стоянов призова "експертите" по телевизиите, които обясняват как може да се даде всичко на Украйна, да си спомнят когато те са били министри на отбраната какви документи е имало в ресорното министерство и какви са сега, разяснявайки, че те не са се променили съществено.

Припомняме, че във вторник българският министър на външните работи Николай Милков заяви, че България няма да доставя боеприпаси на Украйна. Това се случи непосредствено след края на заседание по темата на Съвета на ЕС в Брюксел, в което българинът все участие.

"Възможностите ни в момента са такива, че не можем да доставим друго въоръжение", заяви Димитър Стоянов.

Според министъра на отбраната България е дала това, което ѝ е било възможно да отдели, като същевременно е изпълнила исканията на Украйна.

Модернизацията на българската армия влезе като една дъвка в предизборната компания на политическите партии. Няма смисъл да се спекулира, още повече от политици, които вкараха папките с проектите в едно шкафче и седяха дълго време там. Така Стоянов коментира изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от вчера, че „за съжаление, последната година бе втората подред, изгубена за модернизацията на въоръжените сили“.

Във връзка с т.нар. „триъгълни сделки“ министър Стоянов заяви, че съюзниците на България към този момент не са се отзовали на запитванията за осъществяване на такава сделка и определи вероятността такава да се случи като малка. По думите му тя означава България да предостави на Украйна оръжие и веднага да получи в замяна друго.

Относно призива на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел държавите членки спешно да доставят на Украйна боеприпаси от собствените си запаси, министър Стоянов посочи, че вече е получил писмото. По думите му то е бланкетно и е до всички министри на отбраната. „В писмото се казва кой, каквато възможност има, да предостави съответните муниции на Украйна, като в голяма част от писмото е отразено желанието на Естония за съвместна покупка на 150 мм муниции, с които България не разполага, и да бъдат предоставени на Украйна“, каза Стоянов.

Стоянов посочи, че от украинската страна има искане за предоставяне на зенитно ракетни комплекси. Според него обаче предоставяне без замяна, означава губене на въздушен суверенитет. „При условие, че изтребителната авиация е в тежко състояние, да предоставим нашите зенитно ракетни комплекси е огромен минус и ние няма да можем да защитим българското небе“, добави той.

По повод българските екипи, които отидоха в Турция, за да помагат при справянето с последиците от земетресенията, министър Димитър Стоянов каза, че действията им са „героизъм в мирно време“.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • "Митьо СМС-а"! Ко-ри-фей!

    23 Фев 2023 15:29ч.

    Пази Боже сляпо да прогледа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    23 Фев 2023 15:30ч.

    Засрами се от белите си коси, белчо... голи сме като соколи! Нямаме нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутрите на радев

    23 Фев 2023 15:52ч.

    С действията си да намали цените на млечните продукти, Маринов сериозно ядосал едри бизнесмени с Мазератита. Ядосал и веригите, които щавят като за последно бедния българи. Но най-големият му грях бил, че отказал да връща кинти по „Пътя на Копринката“ през „чекмеджето“ Н.С., каквото била схемата. Президентският антураж сериозно захлебвал по веригата, без изобщо да му пука, че българинът яде кашкавал от 40 кинта. Така че, драги ми Маринов, не се връщат мутренските времена. Дойдоха селските времена. На селските кметове, министри и други корупционери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами сега

    23 Фев 2023 16:30ч.

    Толкова много ли дадохте, че вече не остава за нас? Кога обикновенните хора могат да разберат какво е дадено, все пак даденото е купуване с наши пари и на нашите родители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митя,

    23 Фев 2023 16:41ч.

    Хайде не разигравайте циркове. Не останало било! Че къде е отишло? Да не би да сте охранявали границите ни с него? Разбира се, че не. Защото такива охраняеми граници България отдавна няма. Всеки нелегал си минава, откъдето завърне и когато завърне. Значи България няма какво да защитава и от какво да се пази, а значи и от оръжие не се нуждае. Така че давайте кавото е останало и да се свършва. Не се срамувайте. Няма срамни професии, особенно пък най-древните. Давайте го на полската си любовница Дудата. Тя ще го пласира, където дъртия й сводник каже. Оборот! Движени да има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Хан Крум Баджанака

    23 Фев 2023 18:46ч.

    То и Вуте казал: "Нема, нема, па току си е*бЕ мамата..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    23 Фев 2023 19:00ч.

    Този човек не вдъхва грам доверие! А е военен министър!? Боже, пази България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    24 Фев 2023 8:26ч.

    Та нали само каски им изпращахме за децата, за населението? Кога е свършило въоръжението на т.н. Българска Армия и къде е отишло?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Taka e госпожа

    24 Фев 2023 15:23ч.

    Лудата от Варна Водка Томова ще прави Политическа Партия МЕЧ. В Партия МЕЧ, освен откачалката Томова, са Бареков и един изключително надебелял бидон Марков. Има и един нещастник "яре", избягал от България, злостно плюещ Родината ни. Бесни са на Президента. И Стоил Рошкев е бесен на Президента! Червени петна и гъста миризлива пот обсипват лицето му. (Време е пак да ме изтрият.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи