Димитър Стоянов: Няма да изпращаме военен контингент в Украйна

Димитър Стоянов: Няма да изпращаме военен контингент в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България няма да изпраща военен контингент в Украйна, заяви в Националния военен университет във Велико Търново министърът на отбраната Димитър Стоянов.

"Български войник няма да стъпи там, докато служебното правителство е на власт. Не върви никакъв процес на мобилизация. Няма такова нещо. Правят се годишни сверки, които се провеждат всяка една година във военните окръжия. България няма да изпраща военнослужещи в Украйна. Това, което правим, е според решението на Народното събрание един щабен офицер в Брюксел, щабни офицери в Полша и до 50 военнослужещи, евентуално, при нужда за участие в европейската тренировъчна мисия в Полша, имаме готовност и за Германия. Това, което можем да го предоставим, сме го предоставили. Имаме сключен договор с ВМЗ за опресняване на боеприпаси. Там сме дали едно голямо количество, което в рамките на 3 години трябва да бъде възстановено".

На въпроса на БНР - приключихме ли с военната помощ за Украйна, министър Стоянов заяви:

"Ако има друго правителство и реши, че може българската армия да загуби способности, това ще бъде отговорност тяхна. Няма как българската армия да загуби способности поради простата причина, че ние имаме ясно разписани правила и в конституцията, и в закона за отбраната и въоръжените сили".

Министър Димитър Стоянов заяви, че служебното правителство е приключило с военната помощ за Украйна и е изпълнило решенията на последното Народно събрание:

"Това, което можем да го предоставим, сме го предоставили. Имаме сключен договор с ВМЗ за опресняване на боеприпаси. Там сме дали едно голямо количество, което в рамките на 3 години трябва да бъде възстановено".

Стоянов опроверга думите си, че България няма 155-милиметрови снаряди, за да се включи страната ни към решението на ЕС за изплащане на 1 милион броя от тези боеприпаси на Украйна.

"При посещението на два от заводите с комисаря по търговия Бретон беше ни демонстрирано възможностите на българската страна да произвежда 155-милиметрови снаряди. Да, имаме такива способности, количествата са ограничени и това беше идеята за посещението на комисаря, за да бъдат предоставени финансови средства и съответното оборудване, за да може да се повиши капацитетът на българския отбранителен комплекс. Това ще доведе до повече работни места и съответно данъци в страната. Две частни фирми са заявили, че произвеждат 155-милиметрови снаряди".

На въпрос на БНР ще излязат ли от тези снаряди за Украйна, министър Стоянов заяви: 

"Не мога да кажа. Това са частни контакти. Частни фирми са сключили контракти. Няма как да зная какво ще излезе и какво не. Министерството на отбраната има представител в комисията към Министерството на икономиката, което издава разрешителните за износ и търговия със средства с двойна употреба. Така че, ние имаме представа, но в крайна сметка контрактите са частни. Комисията дава разрешение за износ на съответното въоръжение".  

На въпрос на БНР в последните дни има ли в комисията постъпили искания от военните ни дружества – частни и държавни, за износ на възражение и боеприпаси, министърът на отбраната заяви: 

"Участвам в другата комисия, която е по отбранителна индустрия. Там не е имало такова искане  и не се издават такива разрешителни. Военно-промишленият комплекс е към Министерството на икономиката. "Терем" няма такива договори за износ с краен получател Украйна". 

В България няма постъпила заявка за ремонт на военна техника от Украйна, каза още министър Стоянов. Не е извършван такъв ремонт и не е искано от нас да го правим, категоричен беше той. По думите му, България е приключила с военната помощ за Украйна и правителството е изпълнило решенията на последното Народно събрание. 

В Националния военен университет "Васил Левски" пред курсантите и преподавателите им в трите факултета във Велико Търново и Шумен служебният министър на отбраната Димитър Стоянов изнесе лекция на тема "Мотивацията да служим на България".


Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • азззззз

    28 Март 2023 19:20ч.

    аз пък те пращам теб в украйна да воюваш понеже си много красив

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    28 Март 2023 19:25ч.

    Не ви вярваме. Лъгахте ни за оръжието. И сега ни лъжете по същата схема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    28 Март 2023 19:31ч.

    Ще пращаме само до Полша, пък който иска за разгледа забележителностите на Бахмут сме организирали фирма "Бахмут тур ауто" да ги извози...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдаа...

    28 Март 2023 19:34ч.

    И там ще им кажат "всеки сам си преценя" дали да ходи да се бие или не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кръвният данък не беше ли отменен още през ХVІІІ век, та се повдига тоз въпрос?

    28 Март 2023 19:34ч.

    Никой не иска да си губи живота заради продължаването на наглосаксонското иго, даже и козяшките мракобесни тролове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Братушки-предатели

    28 Март 2023 19:44ч.

    ❗️? ?? България е готова да обърне хода на войната в полза на Украйна Българското правителство, чрез посредници, ще продаде на Украйна значително количество съветски боеприпаси. Това се посочва в изданието Euractiv. ?Министерството на отбраната на България прехвърля стари боеприпаси на стойност почти 175 милиона евро на държавния военен завод ВМЗ, а в замяна получава нови боеприпаси. ?„Това е най-мащабното превъоръжаване на българските сухопътни войски в новата история. Става дума за огромно количество боеприпаси – стотици хиляди“, съобщават медиите. „Братушки“, които се противопоставиха на Русия в двете световни войни, са верни на традицията. Ако има нещо стабилно на този свят, това е българската „благодарност“. https://podolyaka.ru/bolgariya-gotova-perelomit-hod-voyny-v-polzu-ukrainy/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    28 Март 2023 20:05ч.

    "...докато служебното правителство е на власт.." Ами че то ще е на власт още няколко дни. И после? На война, с Кирчо Траволта начело?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нацистката същност на укрорежима

    28 Март 2023 20:20ч.

    Храм на УПЦ, унищожен от престъпни елементи сред хохлите - https://politikus.info/events/150787-v-ternopolskoy-oblasti-sozhgli-hram-upc.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изчадия адови

    28 Март 2023 20:23ч.

    Нацизмът не признава Бог и святост - https://politikus.info/events/150788-nacist-korchinskiy-prizval-szhigat-hramy-moskovskoy-patriarhii.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    28 Март 2023 20:48ч.

    тези същества работят по план и за пари, първо ковид геноцид, а сега война…само да се докопат до властта тези. амиби

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    28 Март 2023 21:07ч.

    Абе над70% от дееспособното население на България е против изпращането на един патрон в Украйна, тоя чобанин къдри някакви къделикак давали на Терем (държавно дружество) боеприпаси, които ония щели да правят незнайно какво? Крайно време е да се надигнем, и такива нещастници да заминават в Белене с 20г. ефективни присъди, барабар с фармасонина от Дондуков!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • измяната е потъпкване на националния интерес

    28 Март 2023 23:12ч.

    Да произвеждаш оръжие за богоборческия,антправославен,престъпен режим на укронацистката шайка е престъпление ! И това се върши от името на православна България. Налице е измяна ! Измяната е, отстъпление и предателство на националния интерес изповядван от народа и поставяне на властта в услуга на чужда държава и чужди интереси за пари и лично забогатяване.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ilinski

    28 Март 2023 22:04ч.

    Киев губи войната. На Запад вече открито говорят за коалиция на желаещите да изпратят войски в Украйна, сыщо както беше в Ирак. Ако Бьлгария се включи, това ще бьде нейната поредна и последна национална катастрофа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както “не сме изпратили нито един патрон за Украйна”, така се оказа че е било на обща стойност два милиарда за 164дена (това дето не сме го пратили)

    28 Март 2023 23:36ч.

    Сега да не се окаже, че не сме изпратили нито един войник в Украйна, а пък да започнат да идват запечатани ковчези. Никой не ви вярва на нито една дума. Няма да гласуваме за да ви го докажем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не искаме да ни управлява нито една партия от сегашните

    28 Март 2023 23:38ч.

    Ще се управляваме сами, в смисъл - всеки сам. Това си го можем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересн

    29 Март 2023 0:16ч.

    Няма нито един българин да се бие за Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За какво някой да се бие за Русия

    29 Март 2023 8:13ч.

    Проблемът тук е, че няма един политик да защитава интересите на България. Какво си играете само на думи и обръщате смисъла на нещата. Това да не Ви да е като да си сменяте пола!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оръжие може, ракия не може!

    29 Март 2023 8:16ч.

    Значи, българина има ограничения една ракия да си произведе у дома от гроздето на собственото си лозе, но частни фирми са недосегаеми и могат да произвеждат каквото им наредат чужди държави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи