Димитър Стоянов: Нито парче от ракета не трябва да излиза от Българската армия! Решението на НС е скандално

Димитър Стоянов: Нито парче от ракета не трябва да излиза от Българската армия! Решението на НС е скандално

Нито парче не трябва да излиза от армията ни, заяви секретарят по отбрана на президента по повод вчерашното решение на парламента за ракетите С-300. „Това е отворено решение, което пoзволява на изпълнителната власт да предостави до 100% от ракетите С-300“, каза Димитър Стоянов пред бТВ.

„Нито парче от ракета не трябва да излиза от българската армия конкретно за този комплекс. Някой може ли да прогнозира от тези граници сега, дали няма да навлезе по-дълбоко в Черно море и дали някой дрон няма да прелети над България. Точно затова са необходими зенитно-ракетните комплекси. Трябва да имаме способности да защитим нашето небе“, каза секретарят по сигурност и отбрана на президента Димитър Стоянов за решението да дадем ракети С-300 на Украйна.

„Вчерашното решение на Народното събрание е скандално – с темповете, с които беше вкарано. Скандално е с това, че превърна депутати, които така и не разбраха за какво гласуват, в обикновени натискачи на копчета. Това беше емоционално, но не и рационално решение. Това е най-малкото за скандал. Министър Тагарев знае, че ако бъдат предоставени тези ракети съгласно решението от декември, той ще попадне под ударите на закона“, допълни той.

По думите му, решението на Народното събрание е неправилно. „Това е отворено решение, което пoзволява на изпълнителната власт да предостави до 100% от ракетите на зенитните ракетни комплекси С-300. Когато написаха неизправни ракети, дали депутатите знаят какво се крие зад това. Неизправна ракета е всяка една, чийто един или няколко параметри се отклоняват от експлоатационната документация. Тези параметри са срокови, до обяд днес ракетите могат да бъдат изправни. Неизправна ракета не означава неработоспособна. Да бяха записали определена бройка. Броят на ракетите е изключително ограничен“, допълни Стоянов. 

Според него началникът на отбраната скоро ще коригира процента ракети С-300, които могат да бъдат дадени на Украйна.

Секретарят по сигурност и отбрана на президента коментира и скандала с Руската църква в София и изгонените служители. „Ген. Атанасов не действа адекватно. Той можеше да покани председателя на ДАНС в комисията, да коментира казуса с изгонения служител на Руската православна църква и чак тогава да предприемат действия. Дали с осветляването на тази информация Атанасов не прекъсна една контраоперация, която може би ДАНС са провеждали. Актът за тази църква вчера беше публикуван в социалните мрежи, той е от 1997 г. Тогава за директор на НСС беше назначен ген. Атанасов, защо той не е предприел действия да върне собствеността на тази църква на България“, попита Стоянов. 

По думите му, председателят на ДАНС може да кажи дали е развивана контраоперация и дали са внедрени хора, които са вербувани да работят в наш национален интерес.

 

 

Източник: бТВ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • джо гладника

  28 Sep 2023 9:31ч.

  "дали са внедрени хора, които са вербувани да работят в наш национален интерес" -- да попитам, с извинение - в какво се изразява в момента националния интерес на територията? още едно извинение за оксиморона, национален интерес - територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да попитам

  28 Sep 2023 9:38ч.

  А за патроните защо се мълчи?Те са били предназначени за АК с калибър 5,56!Доколкото знаем,те са спрени заради изместения център на куршума,с което се допринася за огромни поражения при попадане в тялото!След касетъчните бомби,това ли е следващото оръжие за масово убийство на хора,пък били те руснаци?Ако е отпаднала тяхната "необходимост",какво е станало с автоматите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5.56 е натовският калибър.

  28 Sep 2023 9:43ч.

  Съветско-руският е 5.45. И полулегендата за"изместения център" е доста рзкрасена и леко преувеличена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "5.56 е натовският калибър"

  28 Sep 2023 13:07ч.

  АК-102 е с патрони 5.56×45mm, НАТО образец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АК-102 е експортна разработка, главно за югоизточноазиатския "пазар".

  28 Sep 2023 14:01ч.

  Калашниците, дето трещят из украйна, Русия, Европа и американските континенти, са главно 5.45 и добрият стар 7.62.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вероятно гласуването е пост-фактум и доставките са извършени вече. Укропитеците може да използват вече готовия дивизион С-з00, който е там в пълен състав

  28 Sep 2023 9:49ч.

  "Народното" сърбание е само за парлама замесено в тази история. Както винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  28 Sep 2023 9:55ч.

  Основният виновник за всичко, което се гласува в този парламент е Борисов, който чрез предаване гласовете на доверилите му се хора, вкара в правителството тези, които предварително бяха предали интересите на България и ясно ни бяха дали да разберем кои са! Сега ще гледаме как всичко отива пореда си в пропастта и то ако преценят да се включват телевизионните камери в парламента, иначе не! Толкова е прозрачно и те също !са прозрачни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основният виновник е пРезоидентът, който вкара във властта "Промяната"

  28 Sep 2023 14:14ч.

  Иначе Бойко е виновен със съгласието да построи Турски поток, който даде сигурност Путлер да рекетира/клати ЕС, след като започне войната в Украйна. Ако Бойко не беше посторил Турски поток, Путлер нямаше да започне войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия ни помогна да се освободим

  28 Sep 2023 9:57ч.

  Няма да има отърване от божието възмездие за национално предателство. От когото трябва нашите молитви спрямо вечните предатели и родоотстъпници са чути.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще има да чакаш

  28 Sep 2023 11:22ч.

  Твоята Русия и едно село не е взела за последните 100 дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те селата сами се предават

  28 Sep 2023 12:02ч.

  На кой му се умира за американски интереси, хората прогледнаха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  28 Sep 2023 13:29ч.

  Дали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Левски

  28 Sep 2023 14:08ч.

  "Който ни освободи, той ще ни пороби!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  28 Sep 2023 22:12ч.

  В сегашния случай фактите са следените: Русия ни освободи;; Галя от Посолството се изхожда какво да се случва в България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  28 Sep 2023 10:36ч.

  Българската политическа класа за пореден път поставя България на страната на отявления фашизъм. Най-вероятно ще ни е за последно, защото след това няма да има България. Лошото е, че демокрацията ни е обезсилила (превърнала е хората в бройлери, както точно се изрази Н. Марков) и нямаме средство, с което да се противопоставим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пардон

  28 Sep 2023 10:59ч.

  Този път Стоянов видимо беше добре подготвен и участието му беше впечатляващо. Заслужава си да бъде видяно цялото! https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/sekretarjat-po-otbrana-na-prezidenta-za-raketite-s-300-nito-parche-ne-trjabva-da-izliza-ot-armijata-ni.html Знам, че мнозинството няма да види, та поне да развия най-важното, което излезе от това участие. И тук в текста е маркирано, но без важни детайли. Вече има решение на НС от декември, в което е казано, че при наличие едновременно на две условия: 1. Изрично 404 искане за предоставяне; 2. Отбраната на България няма необходимост от исканото - тогава с решение на МС по предложение на министър отбрана, може да се праща. Обяснявам - Да се праща още, без да е необходимо за всеки отделен случай да се минава през решение на НС. Тагарев много добре е знаел, че решението от декември му развързва ръцете и той може да прескочи НС. Обаче, Тагарев знае, че тези ракети са жизнено важни за охраната на българското небе, страх го е да поеме лична отговорност, да поиска такова решение. Същеврменно, очевидно натискът върху американските назначенци в България е станал толкова голям, че не могат да откажат. И тогава измислят тази схема, с която всички, които реално са участвали във вземането на решение напускат, отсъстват от парламента - БХ, простото, василев, иванов, пеевски, тагарев. Операторите на копчета натискат и ... всичко се размива в колективната отговорност, пардон ... безотговорност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никакви тайни гласувания

  28 Sep 2023 12:03ч.

  Персонална отговорност! Име по име!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако главнокомандващия е знаел, че ракетите вече са изнесени, както се говори в коментарите

  28 Sep 2023 12:20ч.

  и екипът на президента Радев не е направил нищо за да стигне това предателство - ракети за защита на България да се дават, ей така, даром на Украйна, означава, че всички вие съветниците заедно с Радев - ДА ВЪРНЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ СИ и ДА НАПУСНЕТЕ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО. Офицерската чест ви задължава за клетвата за ВЯРНОСТ към България и народа ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко

  28 Sep 2023 12:45ч.

  Стиге сте пищяли! В американските колонии е така - каквото разпореди метрополията. А ибрикчиите само изпълняват. И са неподсъдни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как се завладява държава?

  28 Sep 2023 13:04ч.

  Лесно. Подкупваш шепа хора и им даваш паспорти на чужда държава и те са готови да продадат и родителите си. (Някои вече имат чужди паспорти и за тях е лесно). А когато държавата е населена с кретени, всичко е много по-лесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не сме кретени бе - а хора с чест и достойнство!

  28 Sep 2023 14:09ч.

  Най-големият грях е доверчивостта - оставихме да ни ЛЪЖАТ не виждате ли как ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛЪЖАТ дори когато в лицето им покажеш лъжата и измамата към собствения народ! ... И като се прибавят и продажниците - изкушени от алчността и от подкупите, както си писал горе, плюс медийната обработка - НАСИЛИЕТО НАД БЪЛГАРИТЕ с лъжа, с измама и с объркващи сигнали от опозицията и президента, какво да се прави? - Да се бием като варвари? Или да се подкрепяме когато протестира един браншови сектор?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "... дали са внедрени хора, които са вербувани да работят в наш национален интерес..."

  28 Sep 2023 14:19ч.

  В наш или срещу наш национален интерес?! Грешката е вярна за пРезидентството и съветниците му, защото работят за терористичния режим ан Путин и срещу нашия национален интерес. Затова и Стоянов припозна Змеев и другите двама работещи като руски агенти за Кремъл като свои съмишленици, т.е. в национален (кремльовски) интерес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арест

  28 Sep 2023 14:35ч.

  Евроатлантиците от поместната Пета колона са обединени от едно подкупващо, трогателно и изключително "тъжно" качество. Тъпи сте като гниещи пънове! Съветникът Стоянов коментира този аспект на изгонването на тримата в една друга светлина. Доколкото Вассиан пребивава в България от 5 години, тъпанарите подскачаха, че толкова много време не са ги "хванали". А те не са "хванати" поради една очевидна причина - не е имало за какво. Най-многото да са си позволили някоя патриотична реплика! По разбираеми причини, на тръгване КГБ ги е предупредило, че в работата си не трябва да забравят за Матушка Русь. Това не ви ли се вижда естествено и разбираемо? За кого (в полза на кого) да се изказват - Зеленски, Порошенко, Коломойски и Блек Рок?? Хайде, бе! Тук иде истниски интересният аспект в приказката на Стоянов - а кой може да гарантира, че руските попове не са били обект на контраразузнавателна обработка. Прекратявам, че заради едното нищо можем да направим беля на невинни хора! Ако бяха шпиони, сега щяха да са в следствения арест! При това щяха да ги тикнат там с огромно удоволствие! Ако бяха "наши агенти", сега щяха спокойно да си работят! Много е просто, ама вие сте прекалено тъпи да го разберете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  28 Sep 2023 14:39ч.

  Вярно е, че президентът има вина, но няма пълномощия да поправи стореното. За какво набута Денков в куп правителства, или "кой му го пробута", но можеше да прочете българската история. Защото имаме вече подобен хитрец - Александър Цанков. И мекерето Цанков е натрупало бая средства - не от професорската заплата, разбира се - за да се измъкне от България и да заплати и на австрийци и американци, за да не се върне и да доживее изкуфяването си в Аржентина. Да, депутати са разстреляни, но не и той - "кръволока" Цанков. Силно се надявам, да има наистина ад, и той да гори в него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  28 Sep 2023 17:04ч.

  Беше ясно, че с назначаването на проукравия Тагарев за министър това ще се случи. Само че чудя с какво държи ГЩ, че и Евтимов му припява? Не разбират ли, че утре палачинката може да се обърне и те да отидат на съд? Събев изплю камъчето, че може да си дадем и 3-те РЗК..и тогава? Всеки дрон или рекета, изстреляна от акваторията на ЧМ може да срине цял наш град!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обикновен човек

  28 Sep 2023 19:11ч.

  Докато беше служебен министър на отбраната и засекретяваше заседания на народното събрание за да не се разбере какви оръжия даваме на Украйна друга песен пееше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  28 Sep 2023 20:18ч.

  Понеже имах достъп до тези "секретни" документи...давахме гащи и одеала, от 1973 година. Давахме и милиони патрони, но през трети фирми, поръчали си ги в заводите ни.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  29 Sep 2023 9:41ч.

  То, самото правителство е скандално, ама карай, не е за пръв път. Ние явно такива обичаме да си ги избираме, за да можем после да се вайкаме и словоблудстваме... Ген, к'во да правиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи