Димитър Стоянов: Не знам защо се опитват да ни прикачат като руско правителство

Димитър Стоянов: Не знам защо се опитват да ни прикачат като руско правителство

"Това е руска агресия и е факт. Не зная защо се опитват да ни прикачат като руско правителство. Не виждам причина за това нещо. Спазваме санкциите, солидарни сме с нашите съюзници от НАТО. Не виждам причина да бъдем причислявани", заяви военният министър в служебното правителство пред БНР.

"Санкциите върху Русия продължават и войната продължава. Ответната реакция я виждаме – спиране на газа за много държави, в резултат на което се поражда социално напрежение. Може би това е и целта на Русия – да предизвика социално напрежение в страните членки на ЕС и да се поиска оттегляне на санкциите", заяви Димитър Стоянов.

По отношение на износа на оръжие той потвърди позицията си, че "не трябва да бъде предавано тежко въоръжение, Българската армия не разполага с излишно такова". Има сключен меморандум между "Терем" и украинската страна за ремонт на бронетанкова техника, но към момента няма постъпила такава заявка, посочи министърът.

"Няма оръжие, което се изнася и което се предава от Българската армия по договори към други страни. Това, което се произвежда във военно-промишления комплекс, то се изнася и държавата печели", обясни Димитър Стоянов.

Във връзка с критиките, че зад служебното правителство стоят политически сили, които са на позиция да не се оказва военна помощ на Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия, Стоянов каза: "Има решение на НС, с което не се позволява износът на въоръжение към Украйна. Не стоят политически сили, а стои решението на Народното събрание – да се окаже военно-техническа помощ".

Разговорите с полската страна за ремонта на нашите "МиГ-29" са интензивни, стана ясно от думите на Стоянов. Той ги определи като "обнадеждаващи". Полските представители са поканени да дойдат в България.

"Два от двигателите се очертава да бъдат закупени директно, а останалите шест да бъдат ремонтирани в Полша. Имаме пари. Има точно заделени финансови средства – над 40 милиона", каза Димитър Стоянов.

За периода от края на 2023 г. до 2025-2026 г., когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите изтребители F-16, се обмислят варианти. Единият от тях е да се продължи експлоатацията на "МиГ"-овете, а другият – да се търси друга платформа, която да запълни тази празнина. Изпратени са писма до доста страни, има отговори от Франция и Швеция. Френската делегация ще бъде днес в МО, а шведската ще бъде у нас на 20 септември. Чакат се още отговори от САЩ и Израел.

Охраната на нашето небе е по Конституция задължение на въоръжените ни сили, припомни министърът на отбраната.

"Такава алтернатива не искам даже да помислям, че има - друг да дойде вместо нас да пази."

"Не само газът е оръжие, а и т.нар. мека сила е оръжие. Мека сила са икономическите санкции, мека сила са дипломатическите подходи. Мека сила е обучението в други страни", коментира Димитър Стоянов в предаването "Преди всички". По думите му България по отношение на санкциите стои на стабилни позиции.

"Санкциите върху Русия продължават и войната продължава. Ответната реакция я виждаме – спиране на газа за много държави, в резултат на което се поражда социално напрежение. Може би това е и целта на Русия – да предизвика социално напрежение в страните членки на ЕС и да се поиска оттегляне на санкциите." 

"Това е руска агресия и е факт. Не зная защо се опитват да ни прикачат като руско правителство. Не виждам причина за това нещо. Спазваме санкциите, солидарни сме с нашите съюзници от НАТО. Не виждам причина да бъдем причислявани", заяви още военният министър.

Относно оповестените изводи в доклада на ДАНС за националната сигурност за 2021 г. Стоянов посочи, че "по-съсредоточено" трябва да се извършват превантивни проверки.

"Българската армия не е изолирана от българското общество. Пороците от българското общество се пренасят и в Българската армия", допълни  Стоянов.

По казуса с граничната охрана заради мигрантския натиск министър Стоянов изтъкна, че никога досега не е имало толкова армия по границата.

"Нашите функции не са полицейски. Ние имаме патрулни функции, те се изпълняват съвместно с "Гранична полиция". Можем да гоним и залавяме емигранти с "Военна полиция".

В трите карловски села, засегнати от наводненията, има над 400 военнослужещи, засега се очертава поне до края на октомври армията да помага, уточни служебният военен министър. 

"Стихията е връхлетяла тези села с пълната си мощ. Такова нещо и аз не съм виждал досега."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • посредници за ГАЗ, посредници за ОРЪЖИЕ, посредници за ЗАЕМИ

    16 Sep 2022 13:00ч.

    Стоянов, а изнася ли се въоръжение към Украйна чрез посредници? Каква е схемата? Схемата секретна ли е и българското МО знае ли я в детайли, или знае само това, което е необходимо, за да се осъществява износа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • посредници за ПРАВНИ УСЛУГИ

    16 Sep 2022 13:03ч.

    Служебното правителство повече оръжие ли изнесе от Нинова, или по-малко?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    16 Sep 2022 13:08ч.

    И аз не зная защо ви смятат за проруско правителство като сте същите като Киро, Асен и Корнелия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По физиономията му личи,

    16 Sep 2022 13:38ч.

    че жалък и мизерен пинчер на американското посолство. Проблемът на Стоянов е, че има и други помияри и мизерни пинчери на г-жа Мустафа, които умеят още по-добре от него да пълзят по корем пред портата на "Козяк"-16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    16 Sep 2022 13:10ч.

    !!!!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бере ли се грозде от тръни и ли смокини от репеи?

    16 Sep 2022 13:21ч.

    И тъй, от плодовете им ще ги познаете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    16 Sep 2022 13:22ч.

    Срамувам се, че такъв човек е военен министър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Таман си кажеш, че сегашните са по-така,

    16 Sep 2022 13:26ч.

    и те бързат да те опровегавт! Каква агресия те гони, байно? Какви пет лева? Козяшките опорки днес много нефелни, бе! Незачет! Радев????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е провокация на нАТО и е факт

    16 Sep 2022 13:29ч.

    САЩ и нАТО провокираха така наречената СВО на Путин. Първо с кървавия юдо-фашистки и укро-нацистки преврат който извършиха през февруари 2014 г. срещу законния украински президент Янукович. Второ, с геноцида срещу руското население в Донбас. Трето, с пълзящата атака - разширяването на нАТО срещу Русия + ограждането й със враждебния кордон на Триморието. Д. Стоянов е лицемер като Р. Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единственото, което тези служебни синергиторес правят,

    16 Sep 2022 13:32ч.

    Е да бият чело пред САЩ и да доказват ежедневно колко са им верни и предани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Sep 2022 13:33ч.

    Не знам защо въобще се мислите за правителство... зелени чорапе и мижитурки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това лице

    16 Sep 2022 13:34ч.

    Български министър ли се води? Да не би случайно да се е водило и български офицер? Не може да бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Див глог питомно грозде не ражда"

    16 Sep 2022 13:35ч.

    Иван Вазов, първоначалното мото на "Чичовци"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    16 Sep 2022 13:42ч.

    Как защо, ами защото имате путинолъчки на челото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакво руско правителство

    16 Sep 2022 13:51ч.

    Вие сте национални предатели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки, който не подкрепя явно и категорично евроатлантическите ценности е нарочен за проводник на руско влияние..

    16 Sep 2022 14:16ч.

    Това е безумната, но удобна логика на жълтопаветните майцепродавци..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    16 Sep 2022 14:34ч.

    Ай, стига си се вайкал, бе, щото като духне другият вятър, ще се чудиш, що не те искат в ШОС. Ами същото е, като да се сцепиш да звъниш в Газпром, пък що не ти вдигали !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенчо Кубадински

    16 Sep 2022 15:03ч.

    Толкоз много боклук сбран на таквоз малко място като МС на РБ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    16 Sep 2022 15:17ч.

    Какви разговори може да има с "полската страна" за МиГ-29?!? Всички части се произвеждат в Русия, която ги продава на своите клиенти. Поляците и да има нещо залежало, то ще е много малка част от нужното. А и те ще ги дадат на украинците, които използват самолетите, за да се бият за свободата и живота си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    16 Sep 2022 15:31ч.

    Де да бяхте. Мназинството българи щяха да ви ръкопляскат. Наситихме се на евроатлантически "ценности" и майкопродавци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    16 Sep 2022 15:55ч.

    С едно наводнение ме може да се оправите - пълни нещастници и мухльовци. Доброволците са повече от войниците. Муджехидините ви избиват като мухи. Ако иска Ердоган ще превземе с Булгаристан с 3 000 мигри. Одрин храни България - 3 млн. се извървяха да се облекат, обуят и купят храна за зимата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи