Димитър Стоянов: Манипулация са твърденията, че се готви ново оръжейно споразумение с Украйна

Димитър Стоянов: Манипулация са твърденията, че се готви ново оръжейно споразумение с Украйна

Твърденията, че се готви ново споразумение с Украйна за предоставяне на въоръжение, са абсолютно манипулативни. Споразумението, което днес Министерският съвет реши да предложи на 49-ото Народно събрание (НС) е същото, което в края на миналата година беше прието и предложено на вниманието на 48-ото НС. Това коментира пред журналисти в Сопот служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. По думите му с това решение се иска всяко едно предоставяне на оръжия да минава ратификация на НС.

Министър Стоянов коментира, че 48-ото НС е нямало достатъчно време да разгледа това споразумение и затова то днес отново бе прието от МС. Целта е да има яснота какво се предоставя от Българската армия, ако въобще се предоставя в бъдеще, и това да минава ратификация от НС, каза министърът. Според него е изключително важно обществеността да знае, пише БТА.

На въпрос на журналисти ще бъде ли намален бюджетът за охрана, Стоянов отговори, че се надява, че няма да бъде компрометиран Националният план за необходимите средства, които трябва да бъдат предоставени за отбрана, който е предоставен и в НАТО. Няма как да бъде намален бюджетът на отбраната, но в крайна сметка последната дума има НС по предложение на Министерството на финансите, каза министърът.

Министърът съобщи, че днес е променена точка от нормативната уредба, свързана с решението за обновяване на боеприпасите с изтичащ ресурс. Ако не обновим сега боеприпасите си, т.е. не ги предоставим на военно-промишления комплекс, ще трябва после да закупим нови, а за тези да заплатим допълнително за утилизация и унищожаване, обясни Стоянов.

Министър Стоянов участва в среща с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон и заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова, които посетиха производствените бази на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД в Иганово и Сопот. На срещата се коментира увеличаване на капацитета на отбранителната индустрия за произвеждане на повече боеприпаси, които са необходими за попълване на запасите, каза Стоянов. По думите му запасите от определени муниции на държавите членки на Европейския съюз и на НАТО са на изчерпване и за това е необходимо да се произведат по-голямо количество боеприпаси.

Според министъра средствата, които Европейският съюз ще предостави за отбранителната индустрия, ще позволят обновяване на базата за производство. Военно-промишленият комплекс е необходимо да бъде модернизиран и това е възможност, коментира Стоянов. Той допълни, че като проекти за модернизация се включва и доставка на въоръжение и системи, които използват 155-милиметрови снаряди. Ние също ще се възползваме от това Българската армия да придобие такова важно оборудване, каза още министърът.

Министерски съвет: Не е обсъждан нов договор с Украйна за предоставяне на военна помощ

 На днешното заседание на Министерски съвет (МС) не е обсъждан нов договор между България и Украйна за предоставяне на военна помощ и изобщо не е разглеждано предоставянето на такава, съобщиха и от правителствената пресслужба.

В решението си от днес Министерският съвет предлага отново всяка следваща военна помощ за Украйна да бъде гласувана от Народното събрание. Това, което предишният парламент не прие, се допълва в съобщението.

Относно посещението на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон от правителствената пресслужба уточняват, че България има интерес от повишаване на капацитета на своята отбранителна индустрия и приветства подкрепата на Европейския съюз в тази насока. Но страната ни не се ангажира по никакъв начин с предоставяне на въоръжение на Украйна, посочват от МС.

 

 

Коментари

 • Поздравявам ви по случай новото излъгване, гражданино!

  15 Март 2023 18:42ч.

  Нали нито един патрон не беше изнесен за укрофашугите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ген. Димитър Шивиков: Военните окръжия са получили три пъти указания да актуализират списъците на запасняците

  15 Март 2023 18:47ч.

  Поглед.инфо/ - Убеден съм, че ще бъдем вкарани във войната, иначе НАТО трябва да развее бял флаг Първа стъпка - в края на миналата година, 48-то НС с мнозинство прие решение да даде безвъзмездно военна и военнотехническа помощ на Украйна. Има се предвид не само оръжие и боеприпаси, но и жива сила . „Втората стъпка – в последния ден на 48-то НС, на 1 февруари на закрито заседание, без публично да бъде оповестено бе приета поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили на България. От седемте парламентарни групи, само тази на БСП са били против. Всички присъствали депутати от Възраждане са подкрепили промените. В поправката има две променени думи от предходния текст – „военни формирования“ и „съюзнически сили“. Досега формата на участие на наши войски в мисии на НАТО беше доброволна, но вече става задължителна с решение на парламента“, поясни ген. Шивиков. „Третата стъпка - служебният военен министър засекрети, какво дарихме на Украйна, като оръжие. Ние сваляме военна техника, снаряди, противотанкови оръжия на българската армия без да сме осигурили заместващи аналози. Няма как да очакваме, че армията ни ще може в тази ситуация да защити националната ни сигурност, суверенитет и цялост.“ „Четвъртата стъпка – когато президентът Румен Радев беше на среща във Варшава, американският президент Джо Байдън му каза в прав текст – Вие сте първата отбранителна линия – страните от Източния фланг на НАТО, като се започне от Балтийските републики, Полша, Румъния и България.“ „Петата стъпка – втора седмица на пристанищата на Гърция и на север в Полша, пристигат огромни кораби, които разтоварват бойна техника и тежко въоръжение. Защо? В България се движат по магистралите колони от чужда тежка бойна техника на Север, ескортирани от Военна полиция. Това са стъпки на бъдещи военни действия в сборни изчаквателни райони на бойна техника. Убеден съм, че ще бъдем вкарани във войната. Иначе, НАТО трябва да вдигне белия флаг. Америка губи по всички флангове“, каза ген. Шивиков. „Последната стъпка е свързана с това, че Военно-отчетните бюра /военни окръжия/ по общините са получили вече трета заповед да актуализират в спешен порядък списъците на лицата имащи запасно предназначение. Въпреки, че това е тяхна рутинна дейност са получили три пъти изрични указания“. Цялото интервю с ген. Шивиков, вижте във видеото: https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/gen-dimitar-shivikov-voennite-okrazhiya-sa-poluchili-tri-pati-ukazaniya-da-aktualizirat-spisatsite-na-zapasnyatsite.153424

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Март 2023 19:24ч.

  Тез ги разправяй на гунчева... тя им вярва 😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • човек като Шивиков

  15 Март 2023 19:36ч.

  Който е присядал на всички, не може да манипулира когото и да било! https://www.youtube.com/watch?v=fMu3jetgSGM&t=166s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  16 Март 2023 6:39ч.

  Аз вярвам на Генерал Шивиков не на Гунчева . А пък ти като не вярваш на тази новина ,стягай мешката и на фронта .Какво ми се дърляш тук зад клавиатурата .Там на фронта във Украйна ще си по полезен ,защото ако ти светят маслото ще ти нвземат органите за присаждане на някой богат европеец или американец . Нали сте либерали демократи и глобалисти бъдете съпричастни към заболелите европейски богаташи и американци .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • К.Сивков

  15 Март 2023 18:58ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=k05YzET6pEE

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  15 Март 2023 18:59ч.

  Димитър Стоянов: Ако не вярвате на мен, питайте Корнела, тя ще потвърди !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Март 2023 19:22ч.

  Искаме пълен списък на нещата, които давате на Украйна, защото са наши и искаме да знаем защо гълъбицата иска анекс към договора, да видим какво се опитвате да изнесете тайно!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Нито един патрон …..”

  15 Март 2023 20:07ч.

  Това какво беше? Манипулация? Инсинуация? Дебела лъжа? Цинизъм? Долно лицемерие? Селска простотия? ….и т.н. На обща стойност над два милиарда, но ние не сме го изпращали в Украйна, то само е отишло там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митьо SMSa

  15 Март 2023 20:14ч.

  Украинският посланник знаеше с какво разполага българската армия (което би следвало да е най-строго секретната информация), знаеше всичко до последния патрон (който не сме дали в Украйна, според Нинова), но българският народ така и нищо не научи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много народ има за бай Ставри

  15 Март 2023 20:15ч.

  Много!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  15 Март 2023 20:31ч.

  Не вярвам на министрите на Радев, на него също. Едно говорят тук, друго в чужбина, а и подписват, каквото им наредят! Много йезуитски прехвърлят отговорността за воен. помощ за 404 на новия Парламент. Там се знае, че има оформена коалиция на войната и тя винаги ще гласува -ЗА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • журналистите ни, и изобщо интелектуалците ни имат огромна вина

  16 Март 2023 2:23ч.

  Нали те са най-окатите, защо така ни оставят да се лутаме в тъмницата? Благодарности на сайта glasove.com.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kiro Kanadeca

  15 Март 2023 23:40ч.

  Вади стенограмата! Не вярваме на думи вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И на стенограми

  15 Март 2023 23:46ч.

  не вярваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  16 Март 2023 5:39ч.

  От такива "манипулации" ще докарате държавата до фалит. Колко милиарда вече подарихте на зеления? Под формата на помощи от военното министерство, като продажби чрез трети страни / на какви цени/, посрещане на "мигрантите" им, които летят с огромните си коли по нашите улици...Разнасят им храната по наетите от кой знае кого апартаменти, пък не я харесват. Сега уж някакъв си българин щял да строи заводи за бронирани превозни средства в България. Тръгнал пък комисар да нарежда какво и колко да произвеждат български военни заводи! По скапаните български пътища започна да минава американската тежка военна техника за укрина, разтоварвана в Александруполис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  16 Март 2023 6:43ч.

  А че тя държавата вече е фалирала по думите на финансофият министър Фалираха държавата! Съсипаха за 6-7 месеца всичко. Коалиция на катастрофата! Трима луди бяха пуснати да си играят на управление и всеки ден да плещят от екрана колко са грандиозни и умни! Успяха да колабират дори зърнопроизводството. Унищожиха брилянтно работещи държавни дружества. Закопаха страната от мошенически врътки и проста плетка на самочувствие извън реалността! Управлението им беше загуби, загуби, загуби. Хвърчаха си с хеликоптерите и самолетите, хващаха се за парапетите, поръчваха си пици с кристали, пускаха си забавни напушени филмчета, дрънкаха високопарни популистки клишета за борбата на добрите срещу лошите, разиграваха комедийни спектакли от Давос до Брюксел и Вашингтон с основна сценаристка тема КОЛКО СА МОЖЕЩИ! Харвардската тройка ни превърна в бананова република. Този дето ги назначи за министри, попита ли ги какво са работили преди, лъжлив пачи крак ли са работили, що ли?! България е фалиралата държава на кирчовците, "глобалните" хора, дето най-големият лапнишаран в историята на България довлече с патриотичен възглас, че ще променят държавата. Е, промениха я. Просто я фалираха. Само не им я давайте да я спасяват! Че ще й спрат и тока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  16 Март 2023 6:40ч.

  Стига лъжи, стига измами!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  16 Март 2023 6:49ч.

  България по пътя на гръцката катастрофа, или кой ще поеме отговорността за идващия срив? Президентът Румен Радев е свикал тайно министрите на заседание в президентството преди десетина дни. На това заседание финансовият министър Велкова му е предоставила доклад за предстоящ срив на публичните финанси. Пенсионерите няма да получат увеличение на пенсиите, болезнено рязане на социални разходи, орязване на капиталови разходи, повишаване на данъците. С една дума - промяна. Президентът е изпаднал в паника от доклада на финансовия министър Велкова и веднага е закрил заседанието с думите - “вървете и измислете нещо”. Това е положението в държавата - “измислете нещо”. Като Канна Рачева, дето в ефир обещаваше да си измисли нещо. Възниква въпросът - защо беше това площадно безумие от лятото на 2020 година, преминало в управленско безумие от май 2021 година? Накъде водят България през последните почти две пълни години? Водят я към гръцкия сценарий на фалит и разпродаване, и фактическо пълно приключване на националната държава България. Всичките действия на налудните Кирчо и Кокорчо, които обаче чудесно си знаят личния интерес - та всичките техни действия очертават картината на умишлен фалит на България. Умишлен фалит, в който Румен Радев участва пряко вече с пето свое правителство. И ще носи пълна отговорност, защото пълната власт винаги води до пълна отговорност. Както казвам в “Пътят към Армагедон” - бягството от отговорност е безсмислено. Защото отговорността също умее да тича и има навика да настига бягащите от нея. . Александър Урумов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манипулация са твърденията...

  16 Март 2023 7:07ч.

  Преди няколко дни по радиото ни осведомиха, че се търсят 6 (шест) двигателя за МиГ-29. Това е за 3 самолета. Само казвам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдателен

  16 Март 2023 7:24ч.

  Не сме забравили, че скриха от народа списъка на изпратените оръжия за Окрайна, въпреки че ние сме ги платили, а продажното правителство ги подари. Сега военното министърче най - безцеремонно ни заявява: " Целта е да има яснота какво се предоставя от Българската армия, ако въобще се предоставя в бъдеще, и това да минава ратификация от НС, каза министърът. Според него е изключително важно обществеността да знае, .....". Чудя се , дали си вярва и има наглостта и нас да лъже ОТНОВО! ОТВРАТ и СМРАД !!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи