Димитър Стоянов: Има рискове за въвличане на България във войната в Украйна при определени ситуации

Димитър Стоянов: Има рискове за въвличане на България във войната в Украйна при определени ситуации

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Няма нужда редовният кабинет да използва служебното правителство като смокинов лист, за да прикрива своите действия. Да сравняват, това което е дадено сега с това, което е дадено от служебното правителство", каза в предаването "Лице в лице" бившият служебен военен министър и секретар по сигурността на президента Румен Радев Димитър Стоянов.

Той коментира, че в президентството няма информация какво решение е взел МС - за каква и колко помощ да се изпрати на Украйна. Това, което знаят е това, което е казал премиерът Денков, че е съизмерима с помощта, която е пратил служебният кабинет.

По думите му Военното министерство е изпълнило решение на парламента, като са предоставили на ВМЗ-Сопот боеприпаси за модернизация.

Стоянов подчерта, че какво става с боеприпасите след това не било в юрисдикцията на МО. Той посочи, че принципал на ВМЗ-Сопот е министърът на икономиката.

"Продукцията, която се произвежда от военно-промишления комплекс се реализира там, където има конфликти. Найблизкият конфликт до нас е този в Украйна. Най-вероятно голяма продукция заминава за там", каза Стоянов. "Помощта, която МО е отпуснала, отива директно за Украйна", заяви той.

Стоянов каза, че не може да коментира съдържанието на предоставения пакет, защото е класифицирана информация. По думите му служебният кабинет е дал това, което е решил парламента. Той посочи, че служебният кабинет е внесъл предложение всяка една помощ за Украйна да минава през НС. "Незнайно защо редовното правителство изтегли това предложение", посочи той.

"Интересно защо редовният кабинет изтегли предложените на служебния за определяне на формирования за военно време. Аз мога да ви кажа. Това е един от начини да бъдат намалени бройките на военните формирования, ще бъде освободена допълнително техника и боеприпаси и най-вероятно ще бъдат предадени на Украйна", каза Стоянов.

По думите му този документ е в резултат на стратегическия преглед на отбраната, подготвен от военната експертиза.

"Това което е решило редовното правителство, ще доведе до намаляване на способностите на българската армия. Това включва редовната войска и мобилизационния резерв", заяви Стоянов.

"Има рискове за въвличане на България във войната в Украйна при определени ситуации. Войната се пренася донякъде и на наша територия, не бяха взривени складове за плод и зеленчук, а складове за боеприпаси. Това не се случва за първи път, но е знаков моментът, в който се случва", каза още Димитър Стоянов.

Източници: бТВ, dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Зеленчукопроизводител

    30 Юни 2023 23:07ч.

    Защо Баширов и Петров не взривяват складове за плод-зеленчук в България ? Защото у нас вече не се произвеждат нито плодове , нито зеланчуци. За това ... Какво им остава ? Да взривяват това което се произвежда ! Конвертирайте военното производство в селскостопанско производство и взривовете ще спрат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Юли 2023 0:15ч.

    Всики дружно сте виновни! Когато милееш за страната си, за народа, за децата си - няма "не мога да кажа, класифицирана информация"! Всички ще си платите за гяволука!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    01 Юли 2023 6:09ч.

    Класифицирана информация??? Класифицират се и бръмбарите дори. Класификация се прави за много, много, много нещица, в това число и за информация. Но! Защо не казват просто секретна информация, секретни документи и пр.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    01 Юли 2023 12:54ч.

    ЗАЩО ЕДИНСТВЕНО В БГ НЯМАШЕ ЛУСТРАЦИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАСМИНА. ЗАЩОТО СЕ ОКАЗАХА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПОДЛЕЦИ И ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. ЗА 33 ГОД. УНИЩОЖИХА ВСИЯКО И ИЗВУРШИХА ГЕНОЦИТ НА НАРОДА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    01 Юли 2023 0:34ч.

    Не знам каква е логиката и чие е решението, един човек, беззаветно предан на една държава - работил е като съветник на МО на Украйна между 2005 и 2015 г, без да е получил за това "...нито една гривна" - да е военен министър на България, точно когато Украйна е във война? Как да сме сигурни, че въпросният човек ще защити българския, а не украинския интерес, в тази ситуация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • той е

    01 Юли 2023 1:26ч.

    инсталиран да защитава украинския интерес , а не българския!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз не знам

    01 Юли 2023 0:39ч.

    Защо са получавали пари тези бг военни? Да пазят държавата, или за да я продават? И не знам кой е по-неприятно излъчващ безхарактерност, Денкоff, или Радев. И двамата не са направили нещо полезно за България, само схеми и обслужване на лични приятелства с държавни средства. Да си ходят по-скоро, и да идват други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четирима българи загинаха на фронта в Украйна

    01 Юли 2023 0:46ч.

    За това се съобщава на сайта на Болградската районна държавна администрация. Полковник Александър Макаев от град Болград е българин по майчина линия. От 2006 до 2020 г. той заема различни длъжности като следовател във военната прокуратура на Одеския гарнизон на южния регион на Украйна. През 2020 г. полковник Макаев оглавява отдел за гражданско-военно сътрудничество на Одеското командване "Юг". Александър Абажи от град Болград е военнослужещ в морското поделение. Четиридесет и четиригодишният българин от гр. Болград загива по време на бойна задача в Донецка област. Българинът Дмитрий Димчев от село Теплица е войник от десантните войски на украинската армия. Загива на фронта на 28 години. Иван Димитров е военнослужещ в десантните войски на въоръжените сили на Украйна. Губи живота си на 40-годишна възраст в Донецка област по време на изпълнение на бойна задача И така какво правят тези безродноици при укрофашистите .Пиа се нашите Българи КАКВО ПРАВЯТ ТАМ ФАШИСТКАТА УКРОБАНДЕРОВСКА ВЛАСТ МОБИЛИЗИРА НЕЗАКОННО БЪЛГАРИ ,ТАМ БЪЛГАРИТЕ СА МАЛЦИНСТВО.А БЪЛГАРСКАТА ФАШИСТКА ВЛАСТ НЕ СЕ ЗАСТЪПВА ЗА БЪЛГАРСКОТО .МАЛЦИНСТВО...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    01 Юли 2023 1:22ч.

    Четирима българи загинаха на фронта в Украйна 30 Юни 2023 21:46ч. Още ли не си разбрал, че в украйна се прави етническо прочистване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я ми обясни какво значи етническо прочистване

    01 Юли 2023 1:53ч.

    И знаеш ли какво значава думата етнос . И да ти налея малко акъл във неграмнотната глава ,ще ти кажа ,етническото причистване сле случи във тази война . Когато на фронта бяха изпратени всички рускоговорящи хора от източна украйна от териториите останали под украйнски контрол . И понеже стотици хиляди от тях загинаха и сега укрофашистите вече мобилизират войници от западна украйна ,Унгарци ,Румънци и тн .Българите доброволно са се регистрирали като войници и затова са няколко десетки и то от одеска област и района на Болград .За сега няма информация за масова мобилизация на Българи от украйна ,тези четеримата са изключение от общото правило за мобилизация Това е истината до момента .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В клуба

    01 Юли 2023 12:39ч.

    на пенсионера ли ви ги разправят тия работи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    01 Юли 2023 13:19ч.

    Майната си търсят в Донецка област! Предците им са отишли по тези земи не по покана от укрински цар. Не са получили имот от укрински цар, че сега да се наричат укринци. А тези там се наричат българи само когато трябва да получат нещо като такива. Това беше до 2014-2015 година, след което станаха укринци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четирима българи загинаха на фронта в Украйна

    01 Юли 2023 0:50ч.

    Те и едни други 500 000 питекантропа в момента ги ядат червеите, шото тръгнаха с тая мантра на фронта. Да се бият против Русия .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отчаяни салта на българското "военно управление

    01 Юли 2023 0:58ч.

    В новия кабинет на министрите на България, чиито членове бяха назначени в посолството на САЩ , ролята на "главен ястреб" пое министърът на отбраната - Тодор Тагарев. Свивайки войнствено вежди, бившият генерал, получил военно образование още в СССР, се закани да осигури с техника и оръжие почти цялата украинска армия! На първо място той обяви присъединяването на България към инициативата, измислена в дълбините на ЕС, чиято цел беше незабавно да се снабдят украинските войници с милион (!) снаряда с калибър 155 мм. Почти всеки ден Тагарев съобщава за плановете за мащабна подкрепа на украинците и организирането на всеобхватна помощ на въоръжените сили на Украйна. Неочаквано на следващото заседание на местното Народно събрание войнственият генерал каза : „ На този етап България няма да участва в инициативата на ЕС за незабавен трансфер на 155 мм боеприпаси , тъй като не разполага с такива оръжия, но не изключваме Европейската агенция по отбрана да повери производството на такива боеприпаси на България компании .” Оказа се, че в арсенала на България просто няма и никога не е имало такива снаряди. Не, и няма процес, само има големи съмнения относно компетентността на този герой. Министърът гръмко анонсира доставки на оръжия, които не се виждат! Мина доста време, преди Тагарев да се опомни и да откаже да участва в тази инициатива на ЕС. Но министър Тагарев не спря и дотук. Той заяви, че България няма самолети, танкове и други тежки оръжия, които да изпрати в Украйна! Нещо повече, въоръжените сили на Украйна дори няма да получат обещаните наскоро български военни лекари ... Не е съвсем ясно защо новоизпеченият министър заплашително размахваше юмруци на трибуната, обещавайки на украинските бойци „златни планини“ и ешелони с оръжие? Или Тагарев беше повлиян от многобройните протести и митинги, които се проведоха във всички градове на България? Може би генералът беше отрезвен от острия упрек на българския президент Румен Радев, който напомни, че по конституция президентът остава главнокомандващ на армията и никой друг? Радев преди това изрази остро негативната си позиция относно участието на България в изпомпването на оръжие на Въоръжените сили на Украйна. Всъщност всичко се оказа много по-просто. По-лесно и по-срамно. Няколко дни по-рано министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с посланика на САЩ в София Кенет Мъртън. Според българското Министерство на отбраната: „На срещата страните обсъдиха проекти за модернизация на българската армия. Както и разполагането на бойна група на НАТО на територията на България в състава на италианския военен контингент и предстоящото учение “Increased Vigilance Activity 23”. Последната фраза за разполагането на части на НАТО на територията на България е ключова! Именно за това Тагарев чу хвалебствени думи от устните на господарите си от Съединените щати: В своя статия българската журналистка Теди Ангелова коментира думите на пратеника на Вашингтон при българските военни: „ Министерството на отбраната дори не се срамува да каже, че чуждестранният посланик е останал доволен. За тях явно няма значение дали българите са щастливи. Що се отнася до военната помощ за Украйна, според социологическите проучвания огромното мнозинство от жителите на страната са против участието в такава „помощ“. Така че одобрените действия на министъра са в разрез с мнението на българите . Всъщност всички кръвожадни и гръмки изявления на българския военен министър имаха само една жалка цел - да заслужи похвала от задграничните господари. На същия принцип обаче работи цялото сегашно правителство на България. Време е официално да се изключи понятието "суверенитет" от конституцията на страната, като лишено от смислово съдържание. https://www.politnavigator.net/otchayannye-kulbity-bolgarskogo-pravitelstva-vojjny.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Филан Кишиев

    01 Юли 2023 1:08ч.

    "бившият генерал, получил военно образование още в СССР" Какъв генерал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    01 Юли 2023 23:22ч.

    Той не е генерал! През 2015 година го ПРАВЯТ професор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПАРЦАЛИ С ПРЕТЕНЦИИ ЗА ХАВЛИИ. И УКРАИНСКО ГРАЖДАНСТВО ДА ВЗЕМЕТЕ, ОТ RICO СПАСЕНИЕ НЯМА. ЩЕ ВИ ОШЛЕВЯТ!

    01 Юли 2023 1:03ч.

    Хлъзгавото лице, нещо като плазмодий, Н. Денков, рекъл днес, че България щяла да бъде защитена, ако сме помагали на Украйна. Този жалък соросоид е ясен, той и затова стана премиер, щото ако трябва и от собствената си тоалетна ще изпраща лични залпове отзад по Русия и Путин. Тия, двамцата „герои“ от илюстрацията обаче, са върха на позорната измекярщина. Колко трябва да са насрани тия двамата, колко трябва да умират от шубе не само от „списъка Магнитски“, а и от разследването по RICO, че да търчат да подписват и персонално декларация за това Украйна да влезела в НАТО?! А бе, смешници, те САЩ и НАТО не искат Украйна да влиза в НАТО, вие си счупихте ръчичките да бързате да подписвате някаква тъпа прованс декларация Украйна да стане член на НАТО! Е, и? Цял един български народ сте готови да вкарате във война. Мислите си, че американците след като сега ви гледат сеира и ви използват като парцали с претенции за хавлии, позволявайки ви ЗА КРАТКО да си разигравате коня, ще ви спасят задниците? Трябва да сте много тъпи, за да си го мислите, защото, айде за „Магнитски“ ви е все тая, ама по RICO истински ще ви ошлевят! И ще ви занулят откъм кинтите! Ако ще и украинско гражданство да вземете. За несведущите – „шлевят“ е любимия израз на лицето Бойко Методиев Борисов, когато става дума за крадене на пари. Afera.bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НИЕ СМЕ КРЪВОСМЕШЕНИЕ ОТ ПОМИЯТА, С КОЯТО БОЙКО Е ХРАНЕЛ ПРАСЕТАТА КАТО ДЕТЕ, И ГУРМЕ ПИЦИТЕ НА КИРО. НИЕ СМЕ ЛАЙНЯН КРИСТАЛ, ТАКА ДА СЕ КАЖЕ…

    01 Юли 2023 1:08ч.

    И затова сега ще ви кажа следното: проблемът е, че ние сме плод на кръвосмешение. Кръвосмешение между здравия разум и пълния абсурд, между храбрите революционери и защитените престъпници, между Крали Марко и ген. Атанас Атанасов, между Барселона и Банкя, между цивилизацията и Кресненското дефиле, между евтиния силикон и дивия чесън, между продажна интелигенция и дебилния масовик. Ние сме кръвосмешение от помията, с която Бойко е хранел прасетата като дете, и гурме пиците на Киро. Ние сме лайнян кристал, така да се каже… Ние сме кръвосмешение между българина на Хайтов и Ким Кардашиян. Ние сме нещо като нищо друго на света, би възкликнал Сароян. Ние сме московци от Айова. Ние сме вирус, хванал друг вирус. Ние сме кайт сърфисти в чекмедже, тигри от Бистрица, разградски демократи, млекари с BMW. Ние сме ад и рай, както би казал Слави Трифонов. Или пък Пепи Еврото. Затова ние никога няма да умрем. Защото сме като онова кисело мляко, дето издържа по 17 години на слънце. И тогава става най-вкусно. Защото ние сме безсмъртни. Сладури. Като всеки един плод на кръвосмешение. Обречен завинаги да блести омазан в собствената кал. Васил Петев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този е боклук, който закопа своята родина България;

    01 Юли 2023 4:03ч.

    полковник-помияр, сол-ташак на Триморския пингвин в президентството, който е в синергия с дневния ред на САЩ (както сам се похвали) и също като него е бил на обучение и шлифовка в САЩ. Само дето Румен Радев е бил там на шлифовка на два пъти за по една година, а това гнусно масонче - само веднъж за една година... а може и почече да е обучаван, но да е забравил да се похвали в гнусната си натовска автобиография...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рози

    01 Юли 2023 20:40ч.

    Последното звание на американското назначение за военен министър е МАЙОР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    01 Юли 2023 9:34ч.

    Вината е само на негласувалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • негласувалите

    01 Юли 2023 10:27ч.

    За кого и кои да гласуваме? Боклук до боклука са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    01 Юли 2023 12:21ч.

    Войната си върви по план, наесен пред Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • неска ранорано си отпушил

    01 Юли 2023 12:25ч.

    схисхето съ горилката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    01 Юли 2023 21:34ч.

    Военен завод да е под юрисдикцията на министерството на икономиката вместо под тази на министерството на отбраната! Според мен включването ни във войната е неизбежно. Особено Ако Украина почне да губи и това стане крещящо видимо за всеки. Ако аз бях на мястото на американците, бих искал да отворя по-широк фронт срещу Русия с повече километри за удържане, с което бих създал повече трудности при удържането на такъв фронт. Едно е да защитаваш 1200 км фронт, друго е да се наложи да защитаваш 3000 км фронт. В този смисъл България, Румъния, Молдова, Полша и Прибалтийските републики са този допълнителен фронт. Постоянно гледам по пътищата на Източна Гемания конвои с бронирани машини да се насочват към Полша и Чехия. Карат ги през нощта. Не е възможно да трупаш толкова желязо в приграничните с конфликта държави и да не го използваш. Какво? Ще ги разкарат до границата на Полша и прибалтика и после ще си ги върнат по местата в базите ли? Няма как да стане. А ние дай ма се натискаме по-скоро да почнем да трепем собственоръчно руснаци. Страх ме е, че веднъж разбудили се, братушките ще се разходят и насам! Обществото им е вече готово психически за тотална война, а това не е било добре никога в историята преди. Какво ни кара да мислим, че сега ще е различно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи