Димитър Стоянов: Eврокомисар Бретон поиска увеличаване на военното ни производство

Димитър Стоянов: Eврокомисар Бретон поиска увеличаване на военното ни производство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Категорично няма да изпращаме войски в Украйна. Интерпретациите на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България бяха крайно неудачни в една сложна предизборна ситуация." Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че нова военна помощ за Украйна без решение на НС не може да се осъществи, а "неконтролираното предоставяне на въоръжение може да доведе до лишаване на българската армия от определени способности".

„Целта на посещението на европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон беше единствено и само да оцени възможността за увеличаване на производствения капацитет на нашата отбранителна индустрия с оглед необходимостта от производството на боеприпаси за попълване на запасите на страните-членки на ЕС и НАТО“.

"Всеки конфликт и предоставянето на съответните боеприпаси води до изчерпването на складовите наличности. Това налага и тяхното своевременно попълване. Всяка една държава членка на НАТО е задължена да съхранява определени запаси от боеприпаси. Основната задача е увеличаване на производството и попълване на съответните запаси. Конкретно става въпрос за 155-милиметрови снаряди. Българската армия все още не използва такива снаряди, но с модернизацията на армията ще бъде променен и калибърът. Предложението на еврокомисаря е и с друго значение – откриването на нови работни места и съответно данъците от производството да останат в България... Не е пряко свързано с предоставяне на въоръжение за Украйна", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в студиото на "Брюксел 1".

„Предложението на еврокомисаря е и с друго значение – откриването на нови работни места и съответно данъците от производството да останат в България“, допълни той.

Министърът на отбраната разясни, че за да се попълнят запасите от боеприпаси, трябва да се увеличи производството основно на 155- милиметрови снаряди. „Българската армия все още не използва такива снаряди, но с нейната модернизация ще бъде променен и калибърът на използваните боеприпаси. Ние сме бъдещи потребители и подготовката на такова производство би помогнало армията да създаде необходимите си запаси от боеприпаси“, посочи министър Стоянов.

„До края на януари България предостави на украинската страна въоръжението и боеприпасите по споразумението с Украйна, ратифицирано от Народното събрание. Това, което беше предоставено е в топ три от исканията на Украйна“, припомни министър Стоянов. Министерството на отбраната е предоставило и хуманитарна помощ в рамките на 7 милиона лева, 50-60% от които предстои да бъдат възстановени от фонд на Европейския съюз. „Допълнително споразумение за изпращане на въоръжение в Украйна няма, служебният кабинет стриктно изпълнява решенията на Народното събрание“, посочи той.

„Средствата за Българската армия не трябва да бъдат орязвани“, категоричен беше министърът на отбраната по темата за бюджета. „България има национален план за 2% от БВП за отбрана през 2024 г. През 2023 г. този процент е 1,85%. Националният план е представен и пред нашите съюзници в НАТО и се надявам да бъде изпълнен“, каза той и отново посочи, че 2% от БВП няма да бъдат достатъчни за модернизацията на Българската армия. „Нашите съюзници вече коментират, че 2% трябва да бъде най-ниското ниво. Трябва да се стремим да гледаме в перспектива за увеличаване на разходите за отбрана. Не може да се спира модернизацията на Българската армия“, заяви той.

По друга актуална тема – охраната на държавната граница, Димитър Стоянов съобщи, че в момента над 400 военнослужещи участват в помощ на своите колеги от МВР. Българската армия оказва съдействие и с транспорт, и с допълнителни средства за логистика. Ремонтирани са 110 км от оградното съоръжение по държавната граница и дейностите по възстановяване на изправността продължават. Министърът на отбраната посочи, че се очаква засилване на мигрантските потоци и помощта, която Българската армия оказва по охраната на държавната граница ще продължи и след април.

„Натискът върху границата ни е значителен. Необходими са технически средства, които трябва да бъдат разположени по границата – системи за видеонаблюдение, датчици и т.н.“, посочи министър Стоянов. „Шансовете за предоставяне на финансови средства от ЕС за дооборудване на българската граница са изключително големи. Над 100 км. от границата не са защитени от технически средства, а за тях трябват финансови ресурси. Не трябва да се забравя фактът, че тази граница не е само българска, тя е външна граница и на ЕС и разходите за поддръжка би трябвало да бъдат споделени“, отбеляза той.

 

Източници: bgonair.bg, "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Комисар !

    18 Март 2023 19:39ч.

    С тужурката ! Минава и иска ! Конфискува ! ... 1789 , 1917 , нищо ново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митко на триморския пингвин в президентството

    19 Март 2023 16:59ч.

    е много кахърен. Митко, напусни, подай си оставката, за да ти оекне! Ако ли пък не можеш, обеси се, за да олекне на българите, които не искат да ги въвличаш в братоубийствената гражданска война в Украйна, нито пък искат с парите им от данъците да произвеждате и да изпращате оръжия и боеприпаси, с които да се избиват децата на правнуците на Русия, която освободи нашите прадеди от турско робство и ни създаде държава - Целокупната Сан Стефанска България, която включваше и Македония. СРАМ И ПОЗОР ЗА ДУПЕДАВСКИЯТ НИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПРЕЗИДЕНТ И ЗА ДУПЕДАВСКИЯТ НИ ВОЕНЕН МИНИСТЪР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Да оцени"!

    18 Март 2023 19:40ч.

    Що не се интересуват от нищо друго, само далаверата е важна. Колко комисионни ще налапат на гърба на евтиното българско оръжие. ...................... Посещението е за лична изгода!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! А че е еврокомисар, просто за да му отварят вратите широко пажовете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mango

    18 Март 2023 19:42ч.

    лека по лека ще ни го вкарат целия евроатлантизъм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантизма е престъпление срещу човечеството

    19 Март 2023 5:43ч.

    За него със задна дата ще се беси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снощи пак не си пил

    19 Март 2023 9:48ч.

    лекарствата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е баене за себе си. Гинкобилобата си я дръж до възглавницата- забравяш я вечер!

    19 Март 2023 10:59ч.

    И деменцията те мъчи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    18 Март 2023 19:59ч.

    "Предложението на еврокомисаря ще доведе до нови работни места, данъци за бълг. бюджет...Не е пряко свързано с предоставяне на въоръжение за У.- това каза Стоянов". ;) Аз съм скептична към думите му, да не кажа, че не му вярвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно

    18 Март 2023 22:21ч.

    Точно така, ама хич не му вярвам,те мнение и право на глас нямат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Март 2023 7:32ч.

    И кой ще им плаща на тези "нови работни места"? Нали един дава стоката, друг парите. Ние стока даваме, а кой ще даде парите? И що не ги дава авансово, както ние платихме самолетите, дето няма да дойдат, щото нашият ред е най-накрая. Сега всички ще искат Ф16. Или ще ги натискат да искат, което по резултат е същото - ние сме на минус няколко милиарда лева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    19 Март 2023 9:45ч.

    Ю.Сак от МО на 404 "ни насърчава" да им подарим МиГ-29, а аз предлагам да им изпратим чертежите на F16 Блок 70 - 16 броя. ;) Платили сме изцяло 8 самолета, а другите 8 ще изплащаме на вноски. Ще сме още няколко милиарда на минус, но ще сме"Винаги верни!". ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чуден въпрос от Su38 19 Март 2023 7:32ч.

    19 Март 2023 17:18ч.

    Отговорът е - НИЕ ЩЕ ДАВАМЕ ПАРИТЕ. Ние, българските данъкоплатци и дори не само данъкоплатците, ами и от детските спестовни влогове ще се източват и се източват парите за производство на смърт за гражданската война в бившата руска и съветска провинция Украйна (Донбас+Малорусия+Новорусия). Как става източването на българските детски спестовни влогове в полза на производителите на смърт във Вазовските военни заводи в Казанлък и другаде, и в полза на надарените от българите убийци в Украйна? - По най-елементарният начин! ЧРЕЗ СТИМУЛИРАНАТА ПО ТОЗИ НАЧИН ИНФЛАЦИЯ! Инфлацията е право пропорционална на количеството на произведеното оръжие, дори и да бъде продадено, а подарено, както го подаряват главочите в служебното на президента правителство. Защо е така? Защото оръжието не е средство за потребление от българския народ, нито пък е средство за производство, които да обезпечават паричната маса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BulG

    18 Март 2023 20:01ч.

    България Вън от НАТО.Това е спасението.ЕС е огромна лъжа,корупция,блато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами одържавете военните заводи!

    18 Март 2023 20:10ч.

    Нека печалбата да отива за ползу роду! Увеличавайте, но нито патрон за усрайна, че накрая "Баба Меца" ще дойде да пита кой какво и колко е дал за убийствата на руските войници! И тогава дупе, продажна политическа измет, да ви е яко! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Целта е да се избият възможно

    18 Март 2023 20:55ч.

    най-голям брой от войниците на баба Меца, за да не може тя да дойде и да пита това и онова. Дори проруски настроеното правителство на Резидента го е разбрало. Което е добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че тях НРБ ги е строила

    19 Март 2023 5:45ч.

    Защо са в частни ръце?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Иван Костов е още жив

    19 Март 2023 5:47ч.

    Защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.з. ефрейтор Карачибук

    18 Март 2023 20:11ч.

    Странно, но на почти всички снимки белокосият о.з. полковник Митьо има изключително гузен вид. Прилича на дневален, заловен от дежурния офицер да лежи в спалното помещение, отдаден на страстна игра с пишката си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    18 Март 2023 22:24ч.

    Дежурният офицер е докладвал: "Дневалният спи и гледа през прозореца."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mimi

    18 Март 2023 20:11ч.

    Що не идва някой комисар да увеличим производството на зеленчуци? И там се създават работни места.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Март 2023 7:19ч.

    Всъщност това е много добре идея за Украйна. Мадам Зеленска разправяше на Кълъри Клинтън, как само украинските жени можели с буркани с домати да свалят дронове. Затова повече зеленчуци за Украйна - повече свалени дронове! Домати за дронове, буркани с краставици и чушки - за самолети и крилати ракети. Идеалното ПВО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    19 Март 2023 7:22ч.

    ++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • United Kingdom of Bulgaria

    18 Март 2023 20:14ч.

    Военното производство носи луди печалби , като има кой да плаща . Най ценният капитал на България са около 1 милион читави истински българи и българската земя. България няма никакво място във войната между запада/укрите и Руската империя , това са си техни вътрешни проблеми. Който разбрал - разбрал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Март 2023 7:30ч.

    "Военното производство носи луди печалби , като има кой да плаща " Въпросът е, кой плаща произведената военна продукция? Украйна? Не смешите мои тапочки. Ако имаше, как да си бяха произвели сами снарядите. Но не могат, няма с какво, парите за военните идат пряко от печатницата за пари на дядо Джо. И вие ще чакате? Ще ги питма Rheinemetall какви печалби ще отчитат, като преброят касата и танковете ги няма? Няма танкове, но няма и да има пари. Щото американците трябва да ги дават, а за какъв да им ги дават на немците, като могат да поискате още немците си купят американското оръжие? Все си си мислех, че на света има много глупаци, но не мислех, че разумните хора са безкрайно малко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    18 Март 2023 20:23ч.

    сега трябва да молим путин да съди НАТО в хага, да ни върнат парите за самолетчетата, ний ще им дадем чертежите...и вън от тая кочина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин няма да съди НАТО в Хага...

    19 Март 2023 7:43ч.

    Просто ще обяви Хага за ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ, и после, по действащото руско законодателство, ще ги утилизирва. Най-много да помоли Кадыров за съдействие...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко трогателно -

    18 Март 2023 20:31ч.

    комисарят се бил загрижил за работните места... Хайде стига сте ни третирали като идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбира се, че за комисаря по-важно е

    18 Март 2023 20:50ч.

    как да бъдат избити повече руски войници. Този интерес на комисаря съвпада с нашия интерес да имаме повече работни места. Така че не обвинявайте министъра. Той ви е казал по политически коректен начин това, което аз съм ви написал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    18 Март 2023 20:49ч.

    Чух, че по директива на лгбт министъра на ес е поискал и нашия министър на отбраната да си смени пола

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    18 Март 2023 20:57ч.

    Тъй... Су-25???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зайо Байо

    18 Март 2023 21:01ч.

    Аве, вЕрно ли мислиш, че сме толкова глупави!!! Попълване на европейските наличности означава незабавното им изпращане за Укрия..... и те така, докато Путин не ви набие канчетата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естествено, че ще бъдат изпратени в Украйна

    18 Март 2023 21:11ч.

    Целта е да бъде пусната повече кръв на мечката стръвница, за да не си помисля да вкусва отново човешко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Март 2023 7:16ч.

    На горния. И като победи Украйна, да речем, кой ще ни даде самолетите? Кой ще ни даде оръдията на победатата? Мисли с кратуната си, глупако! Кой ще плати снарядите? Ако мислите, че Украйна плаща, много се лъжете - те заплати на военните не могат да осигурят, ще ви плащат на вас самолетите и снарядите. Не лягайте на тази кълка. Който може, ще си получи земя и природни богаства. Ние ще получим от трите по-дългия, при това квадратен. Но за да се дразни мецан, а ние това правим, щото малце труднично е да я убиеш, са нужни идиоти и вие веднага се притичвате на помощ. Но пък с идиотщината си направихте така, че да няма друг начин, освен да убиеш мечката. Да речем, че стане - но каква ще е цената? Войната не е игра на пейнтбол, тя си е икономика. Ако ще победиш, но така че да си инвалид неподвижен на легло - защо изобщо си почвал война? Така че почвайте да компенсирате това, което за последните 30 години сте изгубили - способността да мислите разумно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опорко

    19 Март 2023 8:51ч.

    Човешкият потенциал, който Русия си присъединява, надхвърля 20-30 пъти загубите, които дава и ще даде на фронта. Бумът който прави в момента руския ВПК беше немислим в условия на мир и "непускане на кръв на мечката". В крайна сметка Русия печели повечи отколкото е подозирала /вкл. икономически ръст за 2023, докато Западът лети в пропастта/ . Дали при тази ситуация шансовете на Русия да се "завърне" , в т.ч. в БГ - намалят или напротив ? Въпросът е с повишена трудност за дебили на опорки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    18 Март 2023 21:10ч.

    Този е лицето на служебното правителство. Няма какво толкова да се анализира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахааа

    18 Март 2023 21:13ч.

    Какво се случи с България ? Идва някакъв тук и нагло ни нарежда ! Ценности а ? И този мисли доброто на българите ли ? Не, изобщо не му пука за България и българите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    18 Март 2023 22:34ч.

    Целта на посещението на европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон беше единствено и само да оцени качеството на нашия перчем, да скастри колебливите бретони и да ни направи прическа, тип "МНО".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • загриженост

    19 Март 2023 0:11ч.

    Защо този еврокомисар не се загрижи за производството на български краставици и домати, но се грижи за производството на боеприпаси, необходими на укронацистите. Поставяме каруцата пред коня, да произведем боеприпасите предварително, по-скоро са приказки за наивници, знае се къде ще заминат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Принцът на Персия

    19 Март 2023 2:04ч.

    Приказват пълни дивотии с напълно сериозен тон и вероятно си мислят, че: Тия тъпаци, щом са толкова бедни, няма начин да не са и глупави! Тяхната армия не ползва и няма необходимост от такива боеприси (според стария съветски стандарт големите гаубици стрелят със 152 мм., а ние само такива имаме от големите), но ще ги приспим със сладки приказки, че е редно отсега да почнат да трупат резерви, че утре като им шитнем на безбожни цени нашите оръдия, с какво ще стрелят ТЪПАЦИТЕ?! Ние сме се закъхарили за бъдещите резерви на БА, а и малко за нашите складове могат да пуснат. У. в случая няма никаква връзка! Ти да видиш?! Пък и някой умрял от глад голтак ще назначат на работа! Като немат вече и чаавета от отчаяние, поне да имат малко ЛЕБ! Как живеете в мръсните си кожи бе, уроди?! Нали видяхме миналата година факсимилета на фактурите, с които България уж "НЕ" беше доставяла специална продукция за У. (Полша, де). Продаваме на БЕЗЦЕНИЦА! А сега някакъв дошъл да разказва присписвини приказки от "1001 нощ"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    19 Март 2023 8:11ч.

    Пъдаря на Долно нагорнище се мисли за Принцът на Персия? Дали пъдаря не знае, че европейските армии имат оръжие и то се нуждае от боеприпаси? За подготовка и в запас? И дали поради резултатите от една "операция" не са осъзнали, че разчетите им са грешни и се налага да променят бройките за едното и другото? Към "по-вече". И търсят доказан производител на боеприпаси да произведе необходиното за попълване на запасите, защото тези армии не са две-три. Принцът на Персия със сигурност знае, пъдаря не, че Българските заводи първи от бившия соц блок започнаха да преориентират производството на оръжие и боеприпаси от стандарта ГОСТ към този на НАТО. Още в "зората" на демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Март 2023 11:27ч.

    Аха. Значи, ще попълвам европейските запаси, няма да са украински... Един ВИД Сив гаче ли... Отде ви намират такива... Не особено остри...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Босилсковски

    19 Март 2023 2:26ч.

    Министърът на отбраната Димитър Стоянов е долен измамник и лъжец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    19 Март 2023 4:42ч.

    След като затриха цялата ни индустрия сега пък искат увеличаване на кааците на производство?! И защо Франция не го направи? За да не си развали отхошенията с Русич или за доразвали тези на България? Подло...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Март 2023 7:44ч.

    Франсето иска повече пушки вероятно за парижани, които очевидно няма скоро да мирясат. И с право!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Georgi

    19 Март 2023 8:45ч.

    Стоянов ,правите цял един народ на глупаци. Ще бие толкова път този комисар за да изрази загриженост да си пълни складовете със снаряди. Че това може да го каже по телефона на страните които посещава. ИСТИНАТА е....дошъл е да ни притиска да изпратим муниции на Украйна.И ще изпратите защото са ви слаби топките..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акушерка

    19 Март 2023 9:23ч.

    Вовата неочаквано посетил Крим, а после Мариопул. Може неочаквано да посети и Сопот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво е, че ги посети овреме,

    19 Март 2023 9:47ч.

    защото догодина не се знае - в Крим на Черно море ли ще кара лятото или в Схевенинген (Хага) на Северно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за комисаря по-важно е как да бъдат избити повече руски войници

    19 Март 2023 11:05ч.

    няма значение как - важното е да са повече, много повече

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комисарю Тиери Бретон,

    19 Март 2023 11:10ч.

    От България имаш един по-здрав - Да живее братска Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    19 Март 2023 13:15ч.

    Ти на малоумници ли разправяш всички тези измислици? Кой брюкселски чиновник, още по-малко пък комисар се е загрижил за развитието на нещо си в България, че този дошъл да ни увеличава работната ръка, да развива икономиката ни / т.е. военната/. Защо никой не се загрижи за изравняване на събсидиите за земеделието и животновъдството ни с тези на първата и втората класа еврогейци, а ни изпращат боклуците си в разпръснатите из цялата ни държава кауфландИ, лидлИ, които никой при тях не яди. Дори и на животните не ги дават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    19 Март 2023 14:24ч.

    Само на проститутките се иска нещо, което те да са длъжни да изпълняват и то след предварително заплащане! За всички други НЕ, освен ако са нелегални проститутки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи