Димитър Стоянов: Два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша до края на януари

Димитър Стоянов: Два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша до края на януари

Два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша до края на януари. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на парламентарния контрол днес. Той отговори на въпрос на депутата от „Възраждане“ Николай Дренчев, съобщава БТА.

Народният представител попита министъра дали Министерството на отбраната прави планове за преходния период между преждевременно изведения от експлоатация Миг-29 и закъсняващия F-16 и дали обмисля възможности за придобиване и въвеждане в експлоатация на „междинен“ изтребител, който ще позволи на българската авиация в преходния период между двете платформи да изпълнява конституционните си задължения.

По отношение на доставката на заместваща платформа – на 26 март 2022 г. президентът Румен Радев на среща на върха на НАТО в Брюксел постави въпроса пред президента на САЩ Джо Байдън и ръководителите на делегации за необходимостта от предоставяне на самолети F-16 „втора ръка“, обясни Стоянов. Той добави, че през юни тогавашният министър на отбраната Драгомир Заков е изпратил писма до САЩ, Италия, Испания, Франция, Швеция и Нидерландия. Страната ни е получила отрицателен отговор от Испания, Италия и Нидерландия, а от САЩ не са отговорили, каза още министърът. 

След 2 август, когато служебното правителство встъпва в длъжност, отново са били изпратени писма до САЩ, Франция, Швеция и Израел. Създадена е работна група за оценка на постъпващата информация. Към момента няма постъпила конкретна информация, уточни Димитър Стоянов.

Министърът каза, че са проведени срещи с представители на Франция, Швеция и Израел. Проведена е рекогносцировка на летище „Граф Игнатиево“ и „Безмер“ за евентуално разполагане на различни типове самолети от страна на Франция и Швеция, обясни той. 

Димитър Стоянов посочи, че е провел работни срещи с министрите на отбраната на Швеция, Нидерландия и САЩ, на които са коментирани възможности за предоставяне на заместваща платформа. "Това, което търсим като заместваща платформа, е самолет „втора ръка“, по възможност на лизинг. Това, което ни предлагат обаче, са нови самолети или „втора ръка“, но за продажба, а не на лизинг", коментира той. 

"Последното уверение е, че от Швеция в началото на февруари ще постъпят предложения като груба цена за това как могат да бъдат придобити самолети", съобщи министърът.

"Надявам се да не стигнем дотам, че да скъсаме една 110-годишна история от изтребителната ни авиация", заяви Димитър Стоянов и припомни, че от 1952 г. страната ни носи бойно дежурство без прекъсване. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Иван Пеев

  13 Яну 2023 17:52ч.

  Плащаме на Полша за дейност, която преди 1989 извършвахме сами. Кой и защо затри МРЗ Георги Димитров" в Пловдив?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същите такива нищожества като министъра

  13 Яну 2023 20:12ч.

  Продажни безродници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Андрей Червенков ДИМИТЪР СТОЯНОВ НА РАДЕВ ДА СИ. ХЕЙ, ЖИВОТ, ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕЙ!

  13 Яну 2023 20:55ч.

  Димитър Стоянов си купува апартамент в София по време на пандемията през 2021 година. По това време започва афера със служителката, отговаряща за секретната секция в президентството Петя Милкова. През януари 2022 г. уволнява с натиск дългогодишната служителка Десислава Александрова, която е служител повече от 20 години и работи при трима президенти. Александрова е отговорник за социално-икономическия съвет. Димитър Стоянов я гони и от ведомствения апартамент на президентството, близо до болница „Пирогов“, за да настани там близката до сърцето си Петя Милкова. Стоянов се мести да живее при нея. До преди да си купи апартамент Стоянов също живее в държавно жилище на преференциален наем в центъра на София, въпреки огромните си доходи. Проверка на сайта на президентството показва, че преди да бъде назначен за служебен министър на отбраната на „Дондуков“ 2 Димитър Стоянов заема цели две длъжности – на главен секретар и на половин щат е секретар по отбраната. Тоест заплата и половина. Отделно от двете заплати е пенсионер от 2017 година и всеки месец взима и таван на пенсията от 1100 лева. Припомняме, че президентът Радев веднага като назначи служебен кабинет през автуст увеличи драстично парите за собствената си администрация с по 1000 лева на човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи