Димитър Ганев: Ако няма промяна в позицията на Скопие, не виждам смисъл от провеждането на КСНС

Димитър Ганев: Ако няма промяна в позицията на Скопие, не виждам смисъл от провеждането на КСНС

Снимка: БГНЕС

"Ако няма промяна в позицията на Скопие, не виждам смисъл от провеждането на Консултативен съвет". Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" политологът Димитър Ганев от изследователски център "Тренд": 

"Ако има компромис от страна на Скопие относно рамката 4+1, то тогава такъв Консултативен съвет би бил необходим от гледна точка на факта, че при такъв компромис от страна на Северна Македония, би било добре всички политически сили да застанат общо в евентуално решение за вдигане на ветото, не че някога е поставяно това вето, но това е отделен въпрос. До този момент поне  нямаме информация, че такъв компромис е наличен. Ако няма подобен компромис, то тогава логичният въпрос е няма ли България да има същата позиция като на предишния Консултативен съвет, който много ясно изрази позицията на България относно казуса със Северна Македония". 

Ганев добави още, че ключът за решението на този казус се крие в президентството:

"Ако има някакъв компромис от страна на Скопие, то президентът е човекът, който може да легитимира такова решение. Ако президентът не даде легитимност на това решение, това няма да бъде прието от българското общество, защото около 70% от българите са срещу подобно вдигане на ветото без компромис от страна на Северна Македония".

Политологът от изследователски център "Тренд" коментира, че от няколко месеца тече много мощно пренареждане на политическите пластове и то съвършено ясно се вижда:

"Голяма част от хората привиждат в партията на Стефан Янев продължение на служебния кабинет, на волята на президента Румен Радев. Вече има достатъчно послания и събития, които ни карат да мислим в обратната посока, че Румен Радев и партия "Български възход“ далеч не са едно и също нещо, но въпреки това ще трябва доста време вероятно на общественото мнение да свикне с тази мисъл, но това е инерционен процес все пак. В този смисъл аз не съм склонен да чертая перспективи дали "Български възход“ ще отива нагоре или надолу". 

Цялото интервю с Димитър Ганев можете да чуете от звуковия файл.

 

Коментари

  • Helleborus Българската позиция и действия не се нуждаят от каквото и да било действие от македонска страна!

    25 Май 2022 15:13ч.

    Нашата цел е да осветлим истината за насилието над българите там. Когато светът разбере за неговата причина и цел, сме си решили проблема изцяло! Това осветляване изобщо не е нужно да става в Македония, то се извършва пред целия свят, по нормалните информационни канали и с естествените за това методи - България трябва да финансира филми, публикации, да лобира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    25 Май 2022 15:16ч.

    Скопие не е нужно да променя каквито и да било позиции спрямо нас, понеже те са под влиянието на прогресистката пропаганда, че произходът е въпрос на избор и на комунистическата пропаганда, че сме им врагове. Нашата цел е противодействие на пропагандата чрез истината, но не непременно сред македонците. Когато светът разбере и те ще разберат, те не са благоприятна почва за работа сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    25 Май 2022 15:19ч.

    Т.е. ако ние не можем да убедим световната общественост, която не е толкова настроена против нас, не е толкова обработена и предубедена, да осъди толкова тежко престъпление, като изтезания и терор, за да забравиш родителите си и кой си, няма как да убедим най-промитите мозъци в Македония. Но България изобщо не работи в тази единствено печеливша посока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво визираш под световната общественост

    25 Май 2022 15:32ч.

    бахтън от изппразнени от съдържание фрази

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Аз говоря за всички хора

    25 Май 2022 17:05ч.

    И не ми казвай, че всеки човек на земното кълбо е толкова обръгнал, че няма да реагира на информация за подобно насилие. Има много хора, които ще реагират точно като нормални и съпричастни слушатели, ако се разкаже историята както е била. Тогава ще стане факт. И ако македонците не ги е срам после да отричат измъчените си бащи българи, нека го правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пак общи приказки-всички хора

    25 Май 2022 17:26ч.

    Какво ги интересуват "всичките хора" взаимоотношенията между България и РСМ Ти примерно нещо за хутите в Йемен реагирала ли си, и ако си реагирала да не би съдбата им да се е променила..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Съд-бите зависят от Съд-ията

    25 Май 2022 19:21ч.

    а не от нашето мнение. Тук става дума какво трябва да правим, без значение колко ще постигнем, в този случай дори самото възприемане на тази истина е достатъчно! Когато, хайде, да не е „света“, но поне европейците бъдат информирани за терора над българите, с какви очи македонците ще се отрекат от тероризираните си бащи българи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    25 Май 2022 19:27ч.

    Ако на политическо ниво се заговори за едно такова престъпление срещу човечеството, със съответните доказателства, дали биха могли македонците да отрекат онези мъченици, на които светът съчувства? Които са техните собствени бащи! Ще имат ли лице да говорят за родителите си българи по стария начин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи