Димитър Ганев: Ако Хекимян и Терзиев са на втори тур, за кого ще са гласовете на БСП и "Възраждане"

Димитър Ганев: Ако Хекимян и Терзиев са на втори тур, за кого ще са гласовете на БСП и "Възраждане"

Автор: Юри Велев, "24 часа" Следвайте "Гласове" в Телеграм

ГЕРБ се опитват да отворят ветрилото за подкрепа извън техните партийни среди, казва политологът от "Тренд".

- ГЕРБ издигнаха за кандидат кмет на София Антон Хекимян, който бе директор на новините и актуалните предавания по bTV. Как изглежда като профил кандидатът и в сравнение с Васил Терзиев, конкурентът от ПП-ДБ?

- Очевидно след 18-годишна доминация на ГЕРБ в Столична община от партията са решили да издигнат фигура, която не е свързана с партията в София с цел да се покаже мощно освежаване - чухме от Георги Георгиев, че половината от първите 30 кандидати в листата за общински съветници ще са нови лица. Целта е да не тежи управлението на София досега върху кандидата им. Прави впечатление че последните няколко дни се споменаваха варианти за кандидат за кмет, които не са партийни лица.

Вероятно ГЕРБ си правят сметка и въз основа на социологически проучвания, че изборите в София ще се решат на 2 тура. А винаги едни строго партиен кандидат по-трудно може да разшири подкрепата между първи и втори тур. Затова при такъв тип решения се търсят популярни лица, които не са свързани с партия, не са обременени от политика, за да могат да растат повече от един партиен кандидат между първи и втори тур. В случая с Антон Хекимян логиката е, че ако двата най-големи електората, които ще останат извън втория тур ще бъдат на БСП и "Възраждане", ГЕРБ се опитва максимално да отвори ветрилото за евентуална подкрепа извън техните партийни среди за втория тур. Това, изглежда е търсеният профил на кандидата.

- Ако Терзиев и Хекимян стигнат на втори тур, кой се очертава с по-големи шансове за успех?

- Не би било професионално да коментирам шансовете за успех - като изследовател на общественото мнение не мога да си позволя без да имам данни от терен да казвам кой е фаворит. Но в крайна сметка двамата - Терзиев и Хекимян изглеждат като фаворити, ако се съди и по резултатите на последните парламентарни избори - най-големите политически сили са ГЕРБ и ПП-ДБ.

Оттук нататък първия ключов въпрос е доколко Терзиев и Хекимян ще убедят електоратите на двете партии да ги подкрепят напълно. Дали ГЕРБ ще възприеме Антон Хекимян - на този въпрос Хекимян ще може да отговори в рамките на кампанията, нека видим как ще се представи. И дали проблемите с биографичните обременености на роднините на Васил Терзиев ще демобилизират електората на ПП-ДБ.

Вторият ключов въпрос, който вече зависи от кампанията и посланията на кандидатите, е доколко ще успеят да излязат извън тези партийни среди и най-вече кой от тях ще може да комуникира и отправи послания към два ключови електората - на БСП и на "Възраждане". Това вероятно ще са най-големите електорати, останали извън балотажа.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • За никого

    25 Sep 2023 19:51ч.

    Избирателна активност 15%

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    25 Sep 2023 20:23ч.

    Правилно! Не са длъжни да гласуват. Ако ти пробутват две гадни неща, не си длъжен да избираш нито едно от двете. Избираш да не избираш - нещо като в Трейн спотинг: "I choose not to choose life..." Поне после с чиста съвест ще си против спечелилия и ще си го мразиш най-чистосърдечно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Taka e,

    25 Sep 2023 23:10ч.

    никой уважаващ себе си човек с повече от една мозъчна клетка няма да гласува за който и да е от тия два плазмодия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    25 Sep 2023 20:12ч.

    Би било добре Костя да преглътне егото си. При сегашната ситуация Ваня Григорова има шанс за балотаж ако Възраждане я подкрепят на първи тур.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КомДом

    25 Sep 2023 20:16ч.

    Сега е идеалния момент да ликвидират завинаги дясното управление в София, ако всички извън ПП и ГРОБ се договорят да подкрепят един кандидат. И ДС внучето и арменското хамстерче са лесни за отстрел, но се иска нещо, което никога не е виждано по тези земи - обединение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PanAm

    25 Sep 2023 20:12ч.

    Да попитам гологлавото герберското "стъкмистче", ами ако на втори тур са кандидата на Възраждане/БСП и този на ПП, за кого ще гласуват гербавите мърши?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпашки въпрос

    25 Sep 2023 20:30ч.

    Който предопределя избора на ... Посолството за балотаж ! Бойкот на фарса, наречен избори под окупация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сссааа

    25 Sep 2023 21:09ч.

    Постоянно се предлагат за власт американски шпиони, убийци на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имам чувството,

    25 Sep 2023 21:43ч.

    че живея в някакъв много тъп филм! Не е важно "...за кого ще са гласовете на БСП". а кого ще изберат хората, които държат кодовете на машините! Цанов в предаването си и полковник Николай Марков, в едно от участията си, ясно и категорично заявиха, че машините с които гласуваме са "пробити". Във всяка една държава това би предизвикало грандиозен скандал. Само на нашата територия все едно нищо не се е случило. Аз лично никога повече няма да гласувам! Не желая да легитимирам изборните фалшификации! Точка!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    25 Sep 2023 22:30ч.

    нинова призова да гласуват за кандидата на променкаджиите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи