Диляна Гайтанджиева: Кой и как изнесе български оръжия за Украйна (документи)

Диляна Гайтанджиева: Кой и как изнесе български оръжия за Украйна (документи)

Автор: Диляна Гайтанджиевва, dilyana.bg

Десетки тонове българско оръжие са били  изнесени за Украйна през Полша и Чехия през 2021 и 2020 г., показва справка в базата-данни за вноса на оръжие в Украйна. България официално отрече наше оръжие да е било изнасяно за Украйна, въпреки че български снаряди бяха заснети многократно на фронтовата линия в Украйна през последния месец.

Оръжия от Балканите се използват от години за незаконни оръжейни доставки до военни зони по света. Въпреки че местните власти винаги са отричали да са знаели, че оръжията им ще попаднат в ръцете на терористи в Сирия и Йемен, документи доказват обратното.

Изтекли дипломатически ноти разкриха, че 350 дипломатически полети са превозвали оръжия за терористи в Сирия. Вътрешни документи от сръбския оръжеен завод Кришик осветлиха съществуването на специален отдел към Командването за специалните операции на САЩ, наречен Task Force Smoking Gun. Той е бил базарин в Хърватия от 2017 г. и е имал за задача да пренасочва тонове оръжия и боеприпаси от Европа към Сирия.

Български гранати в Украйна

 

30 мм осколочно фугасна граната RHV-HEF (HE FRAG) за автоматичен гранатомет, произведена от българския военен завод Арсенал, е използвана от Украинската армия при обстрела на жилищни сгради в Зайцево, Донецк. Снимка: Пресслужба на УНМ на ДНР

 

Източник: arsenal-bg.com

По закон реекспорт на оръжие за трета страна може да се осъществи единствено с разрешението на страната-износител, в случая България. Няма информация дали страната ни е разрешила реекспорт през Полша и Чехия за Украйна или това оръжие е внесено в Украйна контрабандно. Българското правителство официално отрече наше оръжие да е било изнасяно за Украйна.

Проследих пътя на българските оръжия от България до фронтовата линия в Украйна, като използвах данни от международната база-данни за търговия Great Export Import.  В Украйна е внесено българско оръжие, произведено от военните заводи Арсенал, ВМЗ, Аркус и Емко. Износът е осъществен от две полски компании – Arm Techsp. Zo.O и Vismag Jacek Jakubczyk, и една чешка компания – Excalibur Army Spol.S.R.O.

Внос през Полша

Украинската фирма Дп Дгзп Спецтехноекспорт е внесла българско оръжие от Арсенал и ВМЗ-Сопот през 2021, 2020 и 2019 г., като износът е осъществен от полската компания Arm Techsp. Zo.O, показва справка в базата-данни Great Export Import. Украинската фирма Дп Дгзп Спецтехноекспорт е купила от полската фирма Arm Techsp. Zo.O 40 мм снаряди RLV-HEF за гранатомет, произведени от Арсенал, и 152 мм изстрели с осколочно-фугасна граната за гаубица Д-20 и 2С3, произведени от ВМЗ-Сопот. В базата-данни са посочени единадесет вноса, осъществени през 2021, 2020 и 2019 г. Като страна-производител е посочена България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според документите Украйна е внесла следните оръжия, произведени от Арсенал и ВМЗ-Сопот:

 

40 мм снаряд RLV-HEF за гранатомет, производител Арсенал-България.
Източник: arsenal-bg.com

 

152 мм изстрел с осколочно-фугасна граната за гаубица Д-20 и 2С3, производител ВМЗ-Сопот.
Източник: vmz.bg


Такива 40 мм снаряди RLV-HEF за гранатомет, производени от Арсенал-България, бяха открити от войници от ДНР в окопи на украинската армия.

 

 

Освен оръжие от ВМЗ и Арсенал на фронта в Украйна се появиха и снаряди с маркировката на българския оръжеен завод Аркус.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Дмитрий Астрахан

 

Производител на VOG-17M е българският оръжеен завод Аркус.

 

Източник: arcus.bg

Украинската държавната компания Укрспецекспорт е купила такива снаряди 30 мм VOG-17M (34 450 бр.) през 2021 от полската компания Vismag Jacek Jakubczyk, показва справка в международната база данни за осъществения внос от Укрспецекспорт.

 

На същата дата – 3 февруари 2021 г., Укрспецекспорт е купила от същата полска компания Vismag Jacek Jakubczyk 1,5 милиона бр. патрони 7,62х54 мм.

 

На 29 септемри 2021 полската компания е осъществила още един износ за Украйна на 40 000 бр. патрони 12,7х108 мм, няма данни за страната производител.

 

 

Внос през Чехия

На 20 юни 2021 г. украинската държавна компания Укрспецекспорт е купила общо 140 бр. миномети ЕМ-120 от чешката фирма Excalibur Army Spol.S.R.O., показва справка в международния портал за търговия Great Import Export. ЕМ-120 се произвежда от българския оръжеен завод Емко. Собственикът на Емко Емилиян Гебрев отрече да е изнасял оръжие за Украйна. Името му беше забъркано многократно в редица международни скандали, а самият той обяви, че е станал жертва на отравяне през 2015 г.

 

На 20 юни 2021 г. украинската държавна компания Укрспецекспорт е купила общо 140 бр. миномети ЕМ-120 от чешката фирма Excalibur Army Spol.S.R.O. Това оръжие се произвежда от оръжейния завод Емко в България.

 

Скандалът Крушик

Британски противотанков комплекс NLAW, американски Javelin, български 30 mm VOG-17M, произведени от Аркус през 2020 г., и сръбска 60 мм мина M73, произведена от Крусик през 2016 г., иззети от армията на Донецката народна република (ДНР) на фронтовата линия в Донецк.

Сърбия официално не изнася оръжие за Украйна. Тези сръбски мини 60 мм M73, произведени от Крушик през 2016 г., по документи са били изнесени за Полша.

Сръбският президент Александър Вучич отрече Сърбия да е знаела за износа на сръбско оръжие за Украйна. Според Вучич именно тази партида оръжия (15 000 бр.) е била продадена от Крушик на частната сръбска компания Техноремонт, която е продала оръжията на полската компания Natan през Кипър. Украйна обаче не е посочена като краен потребител на тези сръбски оръжия.

Скандалът с износа на сръбско оръжие до военни зони избухна през септември 2019 г., след като публикувах разследване за това кой е въоръжавал терористи от Ислямска държава в Йемен. Документи от сръбската оръжейна фабрика Крушик разкриват, че сръбските оръжия, произведени от Крушик и продадени на Саудитска Арабия, са се озовали при терористите от Ислямска държава в Йемен. Три дни по-късно, на 18 септември, сръбската прокуратура арестува източника ми, служителя от военния завод Крушик Александър Обрадович.

Вместо да разследва трафика на оръжие за терористи в Йемен, сръбската прокуратура започна разследване за изтичането на информация от Крушик и обвини Александър Обрадович в разкриване на търговски тайни. Арестът му предизвика вълна от протести в Сърбия и той беше освободен под домашен арест. Две години по-късно делото срещу него не е прекратено, докато виновните за трафика на оръжия за терористи са на свобода. Пълното разследване от 3 части за това кой въоръжава терористи можете да прочетете тук:

Islamic State weapons in Yemen traced back to US Government: Serbia files (part 1)

US Task Force Smoking Gun smuggles weapons to Syria: Serbia files (part 2)

Leaked arms dealers’ passports reveal who supplies terrorists in Yemen: Serbia files (Part 3)

 

Източник:dilyana.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Дзопино

    28 Март 2022 18:06ч.

    Браво на Диляна. Това се знае от хората в този форум оптдавна. За почитателите на масмедиите това няма да стане известно или ще бъде претупано набързо без последствия и разследване. Да не говорим за виновни и съдени. 2+2 = 5

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    28 Март 2022 18:18ч.

    С две думи - Корнела яко лъже по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    28 Март 2022 19:03ч.

    Все пак погледни за кои години става дума в материала.А и не си мисли,че Корнелия,или който и да е на нейно място,ще намери сили да се опълчи срещу каналите на Хегемона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    28 Март 2022 19:33ч.

    Погледнах, но тя категорично заяви, че изобщо не сме изнасяли оръжие, и преди да захапе тлъсти вицепремиерски кокал, който не ще да пусне и седи в тая перверзна коалиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    28 Март 2022 21:33ч.

    Седи и се на жената , това май ще и е последното сядане на държавна копанка .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НА ПУТЛЕР БАБА МУ

    29 Март 2022 19:23ч.

    Путлерчо, ти откри топлата вода. Бравос, за тебе и това е успех!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    28 Март 2022 18:30ч.

    Мдаа! Явно за информация от този род бе въведена цензура в България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдааа, а главният цензор - Соломончо Паси

    29 Март 2022 9:27ч.

    я как бие журналистите с Наказателния кодекс по главата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Март 2022 18:36ч.

    и защо да не печели българия сащ колко милиарда спечели по воината в украина значи техните работници да имат работа а в арсенал 1 месец в неплатен отпуск тука главния въпрос е защо се стигна в 21 век до воина в европа всичко е под диктата на сащ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    28 Март 2022 19:27ч.

    Точно България нито е спечелила нито нявга ще спечели от оръжеен износ.Ще спечелят и печелят Гебревци,Гиговци и други незнайни играчи.Ще загуби бългаеският народ.Като му откажат ремонт на АЕЦа ,газ и петрол.Добре че Павеца аварира та да обица на ухото,но нищо чудно самозванци да ремонтират АЕЦа.Дори няма да има нужда да ни калиброват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куролация

    28 Март 2022 20:24ч.

    Намерил си от какво да печелиш. Измисли нещо друго. Това може да е ок за сащ,тя е такава държава,но за БГ не е ок.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашистката цензура

    28 Март 2022 19:58ч.

    осигурява единодушието във форума. Не казвам комунистическа, защото дъртите седесари с комунизма нямат общо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Разследваща " топ журналистка! Смях

    28 Март 2022 20:03ч.

    Някоя къртица от военните ни заводи или частни фирми са им подхвърлили някакви стари документи от 2018 до 2021 год. за продажба на други чужди оръжейни фирми и хоппа.....изнасяме оръжие за Украйна. За тези манипулации тази кифла трябва да се обяснява пред ДАНС,защото по време на война,това е опасно за националната ни сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    28 Март 2022 20:13ч.

    Гебрев ти ли си бе? О, Николайчо сори не те познах...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Март 2022 20:36ч.

    Добре, че тръгнахте срещу Русия, че да активирате българите... много се радвам! Кедми ви го каза, ние сме създали Русия, те тръгнали да ни бутат срещу нея ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Онзи краварин, дето си отнесе канчето с дефектен гранатомет

    28 Март 2022 22:01ч.

    на полигона в Иганово преди няколко години, най-верятно е бил "smoking gun". Неведоми са пътищата господни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравявам всички читатели с циганския албум на Емир Кустурица!

    28 Март 2022 22:50ч.

    https://youtu.be/oOoPjRNIbBA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Petar

    28 Март 2022 23:11ч.

    Не вижам нищо лошо,че изнасяме оръжие,като това го правят и сэърбите а този тип псевдо разкрллтия са против държавните ни интереси и е странно че давате трибуна на този тип пубикациил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо вичо

    29 Март 2022 0:27ч.

    Продажбата на оръжие е най-печелившият легален бизнес, затова винаги ще има войни. В началото на 80те години на миналия век г. на пристанище Варна на съседни корабни места, т.е. на 20на метра разстояние от нос до кърма, се товареше " специална продукция" едновременно за Иран и Ирак...А проститутките /уж забранени/ "обслужваха" и двата екипажа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво има толкова за разбиране, след като всичко е написано

    29 Март 2022 2:40ч.

    От 2019 до 2021 г., последна доставка септ. полски оръжейни фирми са продавали на държ. укр. предприятие оръжие и боеприпаси. Оръжие е с произход Бг. Бойковци и служ. прав-ва са доставяли на Полша. Поляците са лъгали, че е за тях, което е условие за сделка. Лъгали защото сащ така наредили, а ние сме знаели, но сме се правили на луди. Няма верен ход!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво има толкова за разбиране, след като всичко е написано

    29 Март 2022 2:45ч.

    Някакъв позитив е, че поне по документи Бг не изнася директно за Укр. Поне това нашите са успели да постигнат. Познавайки отношенията, всъщност не е малко. Поляците мрат да си демонстрират насраната омраза. Поляците са префактурирали и очевидно в цената има проценти и за тях. Драма е, защото видимо цената е жалка. Руските и укр. животи вървят евтино.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех,недругарко ни Нинова,

    29 Март 2022 7:52ч.

    толкова си прозрачна че няма за къде повече!Сигурно от съответните англо-американски институции щедро ти се отплащат за това че досъсипа(след Луканов,Лилов,Станишеф,Дъбов и&)тази наистина героична партия както и за участието на България срещу Русия!Но рано или късно идва Видов ден ако не за теб то за децата ти!Помни това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Март 2022 7:56ч.

    Хайде честито... след едномесечна пауза, днес ръсенето на зайците официално започна отново!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слава на Украйна

    29 Март 2022 12:29ч.

    Това са отлчини новини. Прекрасно е, че все пак има българско оръжие в украински ръце. Отвратителното и позорно е, че няма данни за сега, когато войната бушува. Цялата ни военна продукция трябва да бъде предназначена за Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    29 Март 2022 14:21ч.

    Вчера имаше интервю на немската телевизия, която показваше как автомобили на DHL, с фирмената маркировка, се ползват от украинците за оръжейни доставки. Руснаците ги смятат за граждански транспорт и не ги бомбардират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има кадри как руснаци обстрелват лични автомобили и убиват пътниците. Та на война всичко се случва

    29 Март 2022 15:34ч.

    Това, което си дал за пример не доказва нищо. Най-вероятно е и измислица. Кой ще допусне репортери да снимат всичко, каква е вероятността точно този бус да бъде ударен или не от ракета или снаряд ит километри разстяние, вятър и мъгла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ре: славещия от 29 Март 2022 12:29

    30 Март 2022 11:04ч.

    България е изнасяла оръжие за войната на Украйна със собствените и граждани в Донбас. Това е "неизвестната" за подобни славаукрайна-индивиди война, която логично доведе до днешната война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В донбас, като ни обясниха живеят руснажи. Те са друга раса и дори друг биологичен вид, защото имат една допълнителна православна хромозома

    30 Март 2022 17:40ч.

    Та значи, когато сме продали оръжия на Украйна, което, каквото и да говори кремълската слугиня, не е незаконно изобщо, трябва да сме наясно. Украйна не е избивала собствени граждани, а някакъв друг биологичен вид. Ако всичко това ви се вижда идиотщина, сърдете се на себе си. Това беше подигравка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи